hirdetés
hirdetés

Indul az Edelényi Kastélysziget projekt

Az edelényi L'Huillier-Coburg kastélyban ünnepélyes keretek között szerdán került sor az „Edelényi Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ II. fejlesztési ütem: A kulturális és turisztikai központ innováción alapuló kínálatfejlesztése országos hírű gyűjtemények elhelyezésével és a Kastélysziget teljes rehabilitációjával” című kiemelt projekt támogatási szerződésének aláírására.

hirdetés

Az Új Széchenyi Terv keretében a projekt 900 millió forint támogatást kap a Magyar Államtól és az Európai Uniótól a fejlesztés megvalósítására. A komplex beruházás eredményeként egyrészt befejeződhetnek az épület rekonstrukciós munkái, másrészt rekreációs parkot, tematikus kiállításokat, foglalkoztató tereket és egyéb turisztikai attrakciókat alakítanak ki a kastélyban és annak környezetében.

Az aláírás előtti sajtótájékoztatón Cselovszki Zoltán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke méltatta a projekt jelentőségét, majd Molnár Oszkár, Edelény polgármestere köszönte meg a lakosság nevében a nagyszabású munkát, és elmondta, hogy évtizedes gondja volt a területnek a kastély rossz állapota. Kitért arra is, hogy mit jelent a kastély a község számára: „ebben a hátrányos helyzetű térségben egy gyöngyszem született, amely komoly turistacsalogató is lehet” – mondta a polgármester. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a községben nincs kereskedelmi szálláshely, nincs kávéház, a turizmushoz pedig az infrastrukturára is szükség lenne.

Kormány Krisztián, a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője mondta el, hogy a felújítás turisztikai fellendülést hozhat a térségnek, természetesen ehhez összefogás szükséges. A kastély 2009-ben Európai Uniós forrásból megkezdett – de az időközben bekövetkező árvízi helyzet miatt lelassult - felújításának I. ütemében egyebek között az udvar parkosítása, a fogadó tér és vizesblokk kialakítása, a parkoló területét és a kastély-szigetet összekötő híd építése, a fő és két melléképület teljes külső homlokzatának, illetve a belső területeik nagy részének rekonstrukciója valósul meg, mely munkálatok várhatóan 2013 nyarára fejeződnek be.

A II. ütem megvalósítása a Támogatási Szerződés szerda aláírásával kezdődhet meg. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló fejlesztés célja a magyarországi viszonylatban kiemelkedő kastély-együttes és parkja teljes mértékű helyreállítási programjának befejezése és kulturális-turisztikai célú hasznosításának újabb élményelemekkel való gazdagítása.

Gergely Zsolt (Műemlékek Nemzeti Gondnoksága) építész, rekonstrukcióvezető részletesen beszámolt arról is, hogy mit terveznek jövőre.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott 900 millió forintos támogatásból megvalósulnak a kastély épületében és az íves épületek pavilonjaiban a hiányzó elektromos, gépészeti, gyengeáramú, szakipari, restaurálási és belsőépítészeti rekonstrukciós munkák. Komplex Múzeumpedagógiai foglalkoztató tereket, drámapedagógiai műhelyt, országos és európai hírű műkincsek fogadására és bemutatására alkalmas időszaki kiállító termet alakítanak ki, sor kerül a XVIII. századi biliárdszoba rekonstrukciójára, valamint országos hírű gyűjtemények megvásárlására és élményszerű bemutatására is.

A felújított termek alkalmasak lesznek állandó és időszakos kiállítások, valamint rangos tudományos és kulturális rendezvények, konferenciák és koncertek megrendezésére is. A felújított kastély fűtését földhő segítségével oldották meg, így nem kell attól félni, hogy a közműszámlák miatt nem tarthatnak majd egész évben nyitva.

A kastélyépület mellett a környezetet is érintik a fejlesztések: kiépül a teljes parkterület biztonsági és térfigyelő rendszere, a jelenlegi sportpályát rekreációs parkká alakítják, az „óváros” és a kastélysziget összekötésére egy fahíd épül, a Holt-Boldván szökőkutat alakítanak ki, valamint megépítenek a park fenntartásához szükséges épületet, mely otthont fog adni egy ÖKO-turisztikai oktatóbázisnak is.

A megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően, az ország legharmonikusabb, teljes egészében rendbetett Kastély-kastélypark együttese jön létre.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai