hirdetés
hirdetés

Elhunyt Csók Csaba, a MUISZ volt főtitkára

Február 28-án, 80 éves korában elhunyt dr. Csók Csaba, aki 2008-ig volt a Magyar Utazási Irodák Szövetségének – akkori nevén Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének – főtitkára. A szakember 35 éven át dolgozott a szövetség kötelékében.

hirdetés

Aligha akad valaki a magyar turisztikai szakmában, aki ne ismerte volna legalább látásból Csók Csabát. 2008-as leköszönésekor, 71 éves korában készítettünk vele interjút, páratlanul hosszú pályafutásának néhány érdekes momentumát elevenítettük fel a főtitkárral, amit ide kattintva olvashat el.

Csók Csaba
Csók Csaba
Az interjúban elmondta, hogy az idegenforgalommal 1958. április elsején került először kapcsolatba, amikor felvették az IBUSZ-hoz. Itt szerezte meg első szakvizsgáját „dolgozók hétvégi különvonata” tárgykörben. Ezekkel a vonatokkal bejárta a fél országot. Később egymás után szerezte meg a különféle bel- és külföldi jegykiadói vizsgákat, letette az autóbusz-kísérői vizsgát is. 1962-ben elvégezte az idegenvezetői tanfolyamot, utána évente három-négy alkalommal külföldre, a volt keleti blokk országaiba vihetett csoportokat. Amikor 1962-ben elindult a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskolán a képzés, az elsők között végzett vendéglátó szakon, de idegenforgalmi diplomát is szerzett. Alighogy lediplomázott, felkérték, hogy legyen másodállásban az idegenforgalmi ágazat vezetője a főiskolán. Később elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Karán a pedagógia szakot, majd le is doktorált. Közben a hetvenes évek elején az IBUSZ-nál a központba került önálló osztályvezetőnek, hozzá tartoztak a szállodai szerződések is, akkoriban ugyanis ők hozták az országba a külföldi turisták többségét. Később átment főállásban a főiskolára. 1974. január elsejével létrejött a hét állami tulajdonú utazási iroda érdekeinek képviseletére a MUISZ, őt pedig megválasztották az új szövetség főtitkárává. Először másodállásban látta el a feladatot, majd ahogy bővült a tagság, úgy lett ez a főállása, és a főiskola lett a másodállás. 1995 után hagyott fel a tanítással, de ő írta az első főiskolai jegyzetet utazásszervezésből, utána pedig további tizenegyet.

Az első utazásszervező tevékenységről szóló miniszteri rendelet létrejötténél is bábáskodott 1992-ben. Tizenhat külföldi szakmai szövetséggel kötöttek kétoldalú szerződést, az ECTAA elsőként Kelet- Európából a MUISZ-t vette fel a soraiba. Szerepe volt abban is, hogy 1994-ben az országgyűlésben idegenforgalmi albizottság, majd 1998-ban önálló bizottság alakult.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai