hirdetés
hirdetés

Elkápráztat a skót Felföld 66-os útja

Az amerikai példán felbuzdulva Skócia létrehozta saját 66-os útját North Coast 500 néven. Az 500 mérföld hosszú tengerparti panorámaút a felavatása óta eltelt két hónapban feltornázta magát a leghíresebbek közé.

hirdetés

A North Coast 500, röviden NC500 mindössze két hónapja robbant be a köztudatba. A kezdeményezés mögött pedig nem más, mint Károly herceg áll, akinek fő célja, hogy minden eszközzel egyre népszerűbbé tegyék Skóciát, annak gasztronómiáját, a turisztikai szolgáltatásokat, a szabadidős lehetőségeket, megmutassák az ország ezer arcát. A megkapó panoráma, a kiváló fotózási lehetőségek, vagy az olyan különlegességek, mint a Ben Hope hegyvonulat vagy éppen a Dunrobin kastély mind részei ennek a különleges útvonalnak, melyre láncszerűen felfűzték a vidék esszenciáját. Az NC500-as célja, hogy új turisztikai piacok felé nyisson. A látogatók a messzi északot alaposabban megismerhetik, ha végighaladnak a csodás tengerparti úton, mely valóban felejthetetlen élményt ígér.

Kyle of Lochalsh természeti környezete (Fotó: Fodor Eszter)
Kyle of Lochalsh természeti környezete (Fotó: Fodor Eszter)


Forrás: northcoast500.com
Forrás: northcoast500.com

A vállalkozás a North Highland Initiative (NHI) szellemi terméke, az útvonallal azokat a látogatókat célozzák meg, akiknek mindene az autózás és motorozás, vagy akik kerékpárral, esetleg gyalogszerrel fedeznék fel az ország vadregényes tájait.

Egyike a világ legszebb panorámaútjainak

Az útvonal máris felkerült a világ top 6 tengerparti útja közé, 500 mérföld hosszan lenyűgöző és újszerű élményt nyújt, ezzel valóban méltón képviseli Skóciát a lista 5. helyén. A lista élén a Cape Overberg (Dél-Afrika) áll, ezt követi az olasz Amalfi partvidék, az Atlantic Road Norvégiában, The Pacific Coast Highway (Amerika), valamint a Coral Coast Ausztráliában.

A skót panorámaút weboldala (www.northcoast500.com) júniusban vált elérhetővé, a honlapon minden fontos információ megtalálható a környező természeti örökségről, a táj szépségeiről, de a tájegységre jellemző ételekről-italokról, az igénybe vehető szálláshelyekről, az útvonalat alkotó települések iparművészetéről, a hagyományokról és természetesen a legfőbb látványosságokról is.

Invernesstől Invernessig

A páratlan útvonal Invernessből, a Felföld fővárosából indul a nyugati partvidék irányába, Kyle of Lochalsh felé, majd tovább északi irányba végig a sziklás tengerpart mentén, egészen John O’Groats-ig. Ezután déli irányba fordulva a keleti partvidéket csodálhatja meg az utazó. Invernessbe visszaérve válik teljessé a gazdag körutazás.

Az út során a hegyvonulatok között egy-egy letaglózó látványú vár emelkedik, mint például Dunrobin vagy az Ardvreck kastély. Dornoch Beaches homokos tengerpartja tovább színesíti a látnivalók palettáját. Az egyik legszebb természeti attrakció az Achmelvich Beach, amely tökéletes helyszín egy szusszanásnyi pihenőhöz vagy egy kellemes piknikhez.

A Dunrobin kastély a 189 szobájával az északi Felföld legnagyobb kastélyának tekinthető. Eredete egészen a középkorig nyúlik vissza, mai formája pedig Sir Charles Barrynek köszönhető. Dunrobin a panorámaút egyik állomásaként Golspietől 1 mérföldre található.

Az útvonal (Forrás: northcoast500.com)
Az útvonal (Forrás: northcoast500.com)

Hasonlóan csodás tengeröblöket láthatunk az útvonal mentén (Fotó: Fodor Eszter)
Hasonlóan csodás tengeröblöket láthatunk az útvonal mentén (Fotó: Fodor Eszter)

Megcsillan Skócia személyisége és karaktere

David Whiteford, az NHI vezetője szerint a világ számos tájáról tömegek indulnak útnak csupán azzal a motivációval, hogy bejárjanak egy híres-hírhedt autós útvonalat. Most számukra is megadatott a lehetőség, hogy globális szinten is jelentőset alkossanak, mert ez az útvonal megragadja Skócia lényegét, bemutatja az ország történelmét, kultúráját, kivételes tájait, kalandos módon ismerkedhetünk a helyi adottságokkal, a tájegység érdekességeivel. A panorámaút összehozza nyugatot, északot és keletet, ezzel a Felföld új árnyalatát mutatja be. Az 500 mérföld 500 titkos helyet is magában foglal, melyek turisztikai szempontból kissé elhanyagoltak voltak a kezdeményezés megszületéséig. A megszokottaktól eltérően ez az útvonal nem csupán a látványosságokról szól, ez az utazás megcsillantja a vidék személyiségét és karakterét is. Egyfajta vad romantika uralja a hangulatot, a csodás tengeröblöket, az ásványok által zöldre színezett patakokat és tavakat is láthatjuk.

Az utat akár egy sietős hétvége alatt teljesíthetjük, de egy komótosabb menetrendű, akár több hetes utazás nagyszerű kiegészítő eleme lehet.

A VisitScotland vezetője, Mike Cantlay szerint az ehhez hasonló útvonalak bejárása kedvéért számos turista indul útnak, költésük pedig milliókkal segíti az adott államok gazdaságát. Ezzel a kezdeményezéssel hasonló eredményekre számítanak a Felföld tekintetében. Az útvonal bejárásával sok újdonságot fedezhetünk fel, a fejlesztésekkel és népszerűség növekedésével ez a drámai szépségű vidék idővel egyfajta turistaparadicsommá válhat.

Inverness látképe a várdombról (Fotó: Fodor Eszter)
Inverness látképe a várdombról (Fotó: Fodor Eszter)


Forrás: Facebook / North Coast 500
Forrás: Facebook / North Coast 500


Forrás: Facebook / North Coast 500
Forrás: Facebook / North Coast 500

Fodor Eszter
a szerző cikkei

(forrás: Daily Mail)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!