Elkápráztat a skót Felföld 66-os útja

Az amerikai példán felbuzdulva Skócia létrehozta saját 66-os útját North Coast 500 néven. Az 500 mérföld hosszú tengerparti panorámaút a felavatása óta eltelt két hónapban feltornázta magát a leghíresebbek közé.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A North Coast 500, röviden NC500 mindössze két hónapja robbant be a köztudatba. A kezdeményezés mögött pedig nem más, mint Károly herceg áll, akinek fő célja, hogy minden eszközzel egyre népszerűbbé tegyék Skóciát, annak gasztronómiáját, a turisztikai szolgáltatásokat, a szabadidős lehetőségeket, megmutassák az ország ezer arcát. A megkapó panoráma, a kiváló fotózási lehetőségek, vagy az olyan különlegességek, mint a Ben Hope hegyvonulat vagy éppen a Dunrobin kastély mind részei ennek a különleges útvonalnak, melyre láncszerűen felfűzték a vidék esszenciáját. Az NC500-as célja, hogy új turisztikai piacok felé nyisson. A látogatók a messzi északot alaposabban megismerhetik, ha végighaladnak a csodás tengerparti úton, mely valóban felejthetetlen élményt ígér.

A vállalkozás a North Highland Initiative (NHI) szellemi terméke, az útvonallal azokat a látogatókat célozzák meg, akiknek mindene az autózás és motorozás, vagy akik kerékpárral, esetleg gyalogszerrel fedeznék fel az ország vadregényes tájait.

Egyike a világ legszebb panorámaútjainak

Az útvonal máris felkerült a világ top 6 tengerparti útja közé, 500 mérföld hosszan lenyűgöző és újszerű élményt nyújt, ezzel valóban méltón képviseli Skóciát a lista 5. helyén. A lista élén a Cape Overberg (Dél-Afrika) áll, ezt követi az olasz Amalfi partvidék, az Atlantic Road Norvégiában, The Pacific Coast Highway (Amerika), valamint a Coral Coast Ausztráliában.

A skót panorámaút weboldala (www.northcoast500.com) júniusban vált elérhetővé, a honlapon minden fontos információ megtalálható a környező természeti örökségről, a táj szépségeiről, de a tájegységre jellemző ételekről-italokról, az igénybe vehető szálláshelyekről, az útvonalat alkotó települések iparművészetéről, a hagyományokról és természetesen a legfőbb látványosságokról is.

Invernesstől Invernessig

A páratlan útvonal Invernessből, a Felföld fővárosából indul a nyugati partvidék irányába, Kyle of Lochalsh felé, majd tovább északi irányba végig a sziklás tengerpart mentén, egészen John O’Groats-ig. Ezután déli irányba fordulva a keleti partvidéket csodálhatja meg az utazó. Invernessbe visszaérve válik teljessé a gazdag körutazás.

Az út során a hegyvonulatok között egy-egy letaglózó látványú vár emelkedik, mint például Dunrobin vagy az Ardvreck kastély. Dornoch Beaches homokos tengerpartja tovább színesíti a látnivalók palettáját. Az egyik legszebb természeti attrakció az Achmelvich Beach, amely tökéletes helyszín egy szusszanásnyi pihenőhöz vagy egy kellemes piknikhez.

A Dunrobin kastély a 189 szobájával az északi Felföld legnagyobb kastélyának tekinthető. Eredete egészen a középkorig nyúlik vissza, mai formája pedig Sir Charles Barrynek köszönhető. Dunrobin a panorámaút egyik állomásaként Golspietől 1 mérföldre található.

Megcsillan Skócia személyisége és karaktere

David Whiteford, az NHI vezetője szerint a világ számos tájáról tömegek indulnak útnak csupán azzal a motivációval, hogy bejárjanak egy híres-hírhedt autós útvonalat. Most számukra is megadatott a lehetőség, hogy globális szinten is jelentőset alkossanak, mert ez az útvonal megragadja Skócia lényegét, bemutatja az ország történelmét, kultúráját, kivételes tájait, kalandos módon ismerkedhetünk a helyi adottságokkal, a tájegység érdekességeivel. A panorámaút összehozza nyugatot, északot és keletet, ezzel a Felföld új árnyalatát mutatja be. Az 500 mérföld 500 titkos helyet is magában foglal, melyek turisztikai szempontból kissé elhanyagoltak voltak a kezdeményezés megszületéséig. A megszokottaktól eltérően ez az útvonal nem csupán a látványosságokról szól, ez az utazás megcsillantja a vidék személyiségét és karakterét is. Egyfajta vad romantika uralja a hangulatot, a csodás tengeröblöket, az ásványok által zöldre színezett patakokat és tavakat is láthatjuk.

Az utat akár egy sietős hétvége alatt teljesíthetjük, de egy komótosabb menetrendű, akár több hetes utazás nagyszerű kiegészítő eleme lehet.

A VisitScotland vezetője, Mike Cantlay szerint az ehhez hasonló útvonalak bejárása kedvéért számos turista indul útnak, költésük pedig milliókkal segíti az adott államok gazdaságát. Ezzel a kezdeményezéssel hasonló eredményekre számítanak a Felföld tekintetében. Az útvonal bejárásával sok újdonságot fedezhetünk fel, a fejlesztésekkel és népszerűség növekedésével ez a drámai szépségű vidék idővel egyfajta turistaparadicsommá válhat.

Forrás: Daily Mail


Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.