Érzékek kényeztetése a Kis-Kárpátok Borúton

A Kis-Kárpátok Borút eseménysorozatát, az egyre népszerűbb Nyitott Pince Napokat 2014. november 14-én és 15-én, két napon át Szlovákia kiskárpáti borvidékén 15. alkalommal rendezték meg.

Sonja Jelinkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője turisztikai szakújságírókat hívott meg ezekre a napokra, akikre felejthetetlen napok vártak. Sonja munkáját segítette Erika Klenovičová, a Bratislava Region Turizmus munkatársa.

Az első napon a regionális gasztronómiát mutatták be a Bazintól 3 kilométerre fekvő Grobon, a mai falut német telepesek alapították, akik a települést "Grub"-nak (verem, gödör) nevezték el. Itt azzal fogadták a csoportot, hogy Grob libái a legjobbak – valóban, az étteremben puhára sült, ízes libát ettünk párolt káposztával és laskával.

A dunacsúnyi víztározónál felépült modern művészetek múzeumát, vagyis a Danubiana Meulensteen Art Museumot látogattuk meg. A felújított múzeum körül több száz autó számára létesítettek parkolóhelyet. Új csarnokaiban, amelyek nem nyúlnak be a főépületbe, holland és szlovák nemzetközi művészeti kiállításoknak adnak helyet. A Danubiana új színfoltja a körülötte lévő park felújítása és a megnövelt parkolóterület, továbbá az Art Shop kibővítése. A múzeum alapítói Gerard Meulensteen Eidhovenból és a szlovák Vincent Polakovič. A felújított épülettel együtt helyet biztosítanak a kiemelkedő szlovákiai művészek és a szlovákiai modern művészet legendás képviselőinek, Galanda és követői kiállításának.

A vacsorát a Pozsonytól mindössze 20 km-re, Szenc (Senec) városában, a Slnečné tavak partján található Lobster Szencen lévő kalózhajó melletti vendéglőben (Penzion Lobster Senec) kaptuk. A kedvelt bányató köré épült polinéz stílusú üdülőközpont víz felett elhelyezkedő bungalókkal várja a vendégeket.

Másnap megnéztük Vöröskő várát, amely az egyedülálló várpatikáról, a Mária Mennybemenetele kápolnáról, a fegyvergyűjteményről, illetve a csodálatraméltó pincehelyiségekről nevezetes.

Vidám megnyitó

Modrán nyitották meg a 15. Nyitott Pince Napokat. A hivatalos megnyitó már nagyon vidámra sikerült, volt olyan vendég, aki minden kiállított bort meg tudott kóstolni. Már sötétedett, amikor elindultunk, hogy megpróbáljuk végigjárni a pincéket – természetesen nem sikerült, de sokhoz bekopogtunk, szívesen láttak minket, magyar vendégeket, apró falatkákkal kínáltak, és a legkisebb pincétől a legnagyobbig tárt karokkal várták a vendégeket. Felsorolni is hosszú merre jártunk, de várt minket többek között Modra, Pezinok, Pereg, Elesko.

Mint megtudtuk, a kiskárpátoki borút magába foglalja a különböző jelenségeket – a bort, a tájat, a történelmet és a gasztronómiát a Pozsonytól Nagyszombatig terjedő térségben, vagyis Dél-Nyugat-Szlovákia központjai között. Köztük terül el a három kisebb város – Bazin (Pezinok), Modor (Modra) és Búrszentgyörgy (Svätý Jur) –, amelyek a királyi városok hagyományával büszkélkedhetnek. Ezt a címet a 17. század óta viselik, legfőképp minőségi borászatuknak köszönhetően, amely elnyerte tetszését a koronázott és magasztos személyek körében is Bécsben és Pozsonyban – az akkori Magyarország fővárosában. A rendezvény során több mint száz pince tartott nyitva a Pozsony és Nagyszombat közötti útvonalon.

A legnagyobb borvidék 12 borászati körzetre van osztva, melyben 120 település szerepel. A szőlőhegyek egységes övezetben terülnek el a Kis-Kárpátok dombjain Pozsonytól (Bratislava) Bazin (Pezinok) irányában Felsődiósig (Horné Orešany). Ezen a vidéken fehér szőlőfajtákat termelnek: Olaszrizlinget (Rizling vlašský), Rajnai rizlinget (Rizling rýnsky), Zöld Veltelínit (Veltlínske zelené), Burgundi fehéret (Burgundské biele), a kékszőlő fajtákból a Kékfrankost (Frankovka modrá) és a Szentlőrincit (Svätovavrinecké).

Autentikus kóstolás

A fesztiváloktól a borvacsorákig számtalan lehetőség adódik a borkóstolásra, ám sokan szívesebben hallják a bor készítőjétől mindazt, amit a kóstolt tételről tudni érdemes. A hétköznapokból kiszakadva, a legautentikusabb helyen, a szőlő és bor szülőhelyén, a pincéknél bort kóstolni: gyakran ez jelenti azt a maradandó élményt, ami miatt a vendég a pince és a borász "nagykövetévé" válik, és amiért időről időre visszatér.

Este Svatý Juron séf főzőiskolájában vacsoráztunk, vizsgáztattuk a „diákokat”, az ételekben nem találtunk hibát.

Utolsó napunkat a művészetnek áldoztuk, mivel Pozsonyban a fotógráfusok hónapja volt, több kiállítást is megnéztünk. Az ebédet Pozsony központjában egy, a monarchia idejét idéző ételeket kínáló étteremben fogyasztottuk, ahol František, a Stano Bratislava Tourist Board (Pozsonyi Idegenforgalmi Hivatal) bizottságának elnöke is tiszteletét tette. Elmondta, hogy évek óta egyre több turista látogatja a régiót, ők pedig arra törekednek, hogy ne egynapos látogatásra jöjjenek a vendégek, éppen ezért több programot is kínálnak. Rögtön egy újdonsággal is előrukkoltak: ahogy arról mi is beszámoltunk korábban, november 17-től bevezették Szlovákiában az Európai Unió tagországaiban élő nyugdíjasok és diákok számára az ingyen utazást vonaton, és már az első nap 200 ezren regisztráltak, illeve 20 ezren utaztak. Ezzel a kedvezménnyel biztosan több turista fog élni, és ellátogatni Szlovákiába.


Optimistán tekintenek 2025-re az osztrák utazási irodák

Optimistán tekintenek 2025-re az osztrák utazási irodák 

A kutatás szerint a 2025-ös év különösen kedvező lehet az osztrák utazási piac számára.
Túl nagy tömeg és jelentős fennakadás egy olasz síközpontnál

Túl nagy tömeg és jelentős fennakadás egy olasz síközpontnál 

Az olaszországi Roccaraso síközpontot a közelmúltban hatalmas tömegek lepték el, óriási zsúfoltságot okozva a pályákon és a felvonóknál.
Felmérés az osztrákok utazási szokásairól

Felmérés az osztrákok utazási szokásairól 

Az osztrákok töretlen utazási kedve a gazdasági kihívások ellenére is töretlen.
Gigászi méretű attrakció Zakopanéban

Gigászi méretű attrakció Zakopanéban 

Január 29-én megnyílt Zakopane egyik fő téli attrakciója, a hólabirintus.
Osztrák Szállodaszövetség: így utazik a Z generáció

Osztrák Szállodaszövetség: így utazik a Z generáció 

A vendéglátás és a turizmus világa jelentős átalakuláson megy keresztül, amit az új generáció elvárásai is formálnak.
Így telelünk mi: hegyek, hó és digitális fizetés

Így telelünk mi: hegyek, hó és digitális fizetés 

Egy új felmérés szerint a magyarok közel fele tervezi téli szabadságát a hegyekbe.
Utazási trendek 2025-re

Utazási trendek 2025-re 

A tavaszi szünet és húsvét időszakára látható egy kiugrás, és már jó pár honfitársunk megvette a repülőjegyét nyárra is.
Hamarosan turisztikai vásár Pozsonyban

Hamarosan turisztikai vásár Pozsonyban 

Január vége az utazási élmények jegyében zajlanak.
Ha idén Rómába készül, érdemes erről tudnia!

Ha idén Rómába készül, érdemes erről tudnia! 

Ugyanis a következő napokon 2025-ben minden múzeum belépőjegy váltása nélkül látogatható.
Nizzának elege van a turistahajókból

Nizzának elege van a turistahajókból 

Egyre nagyobb problémát jelent a Nizzába érkező turistahajók utasai által okozott szennyezés valamint a túlturizmus által okozott infrastruktúra-terhelés.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.