Fejlesztések és kihívások a természeti térségekben

A Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus Menedzsment mesterszakán, a Desztináció- és örökségmenedzsment specializáción tanuló végzős hallgatók a hazai természeti térségek fejlesztésével foglalkoztak, Dr. Sziva Ivett szakirány- és kutatásfelelős vezetésével. Az eredményeket a hallgatók 2016. május 14-én, prezentációs napjuk keretében mutatták be.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A több irányú fejlesztés helyzetelemzés, pozicionálás, hálózati tervezés, élménytervezés, márkastratégia és kommunikációs stratégia kialakítását foglalta magában. A hallgatók egymás versenytársainak nevezhető térségekkel foglalkoztak az együttműködő versenyzés (így pl. információk, kutatási eredmények megosztásának, közös gondolkodás, ötletelés) gyakorlása érdekében a következő desztinációkban: Bükk, Mátra, Pilis, Zempléni-hegység, Salgótarján és Medves-fennsík, Aggteleki-karszt.

A hallgatói projektek és kutatások vezetője, Dr. Sziva Ivett számított a kihívásokkal teli munkára, amely során az egyik nagy kérdés az volt, vajon a természeti egységekben működő TDM szervezetek mennyire képesek a tájegység előnyeit felismerni és kihasználni, továbbá a versenyző együttműködés dinamikáját stratégiai szemszögből látni és kezelni. Sajnálatos tapasztalat volt az, hogy a természeti egységek kevéssé használják ki a földrajzi lehatárolás adta lehetőségeket, és ritka a tudatos (pl. a térség közös fejlesztéséért induló, a versenyzést bizonyos kiemelt kérdések – többek között fejlesztések, márkázás, online kommunikáció - esetében letenni tudó, fejlett, hosszú távú, a pályázatokon átívelő) együttműködés.

A hallgatók záró projektjükben a desztinációk márkázását végezték el feltáró célú, kérdőíves kutatásuk során, amelynek alapjait (lehetőség, nyitottság alapján) a TDM szervezetekkel egyeztették. A kutatás során márkaértékek, márkaszemélyiségek, logó- és szlogentervek kerültek kialakításra, azon tapasztalattal, amely során a kérdőív eredményei esetenként felülírták a hallgatók által korábban látni vélt összefüggéseket, és a kutatás „mit gondolnak mások igazán rólunk” kérdése bátor megismerésének fontosságára hívták fel a figyelmet. Mindezen tanulságok reményeik szerint hasznos fejlesztési irányokat jelenthetnek a desztinációk részére, ezért az eredményeket nagy örömmel osztják meg az érintetett szervezetekkel és az érdeklődőkkel.

(A fotón balról jobbra: Balázs-Bécsi Krisztina, Gulyás Gábor, Berende Alexa, Buda Anikó, Szakácsi Kitti, Wagner Frida, Lányi Rita, Révi Anna, Serény Oktávia Éva, Zádor Andrea, Péter Timea, Szabados-Kraft Anima, Kelemen Gábor, Dr Sziva Ivett (kutatásvezető és konzulens oktató), Dr Kulcsár Noémi (opponens oktató), Kis-Nagy Gergő, Tárnoki Dániel, Krausz Tímea, Takács Diána, (a fotón nem látható, de a projektben részt vett) Sárpataki Emőke)


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.