hirdetés
hirdetés

Folytatódik a várrom rekonstrukció a Balaton-felvidéken

Állagvédelmi és felújítási munkákkal folytatódik idén a Rezi és a Tátika várrom rekonstrukciója a Balaton-felvidéken - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) az MTI-vel.

hirdetés

A tervek szerint Reziben a kaputorony védőtető alatti bemutatása készül el, míg Tátikán az állagvédelmi munkákat végzik el. Folyamatban van a kivitelezők kiválasztása, így Reziben már áprilisban elkezdődnek a munkák. Tátikán viszont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park eddig még nem járult hozzá a tervekhez, de a kivitelező technológiájának ismeretében felülvizsgálják majd az álláspontjukat, így talán ott is folytatódhatnak még idén az állagmegóvási munkák.

A Keszthelyi-helység két legismertebb várromjánál 2006 óta nem végeztek helyreállítási munkákat, csak régészeti kutatásokat, alapfeltárásokat. A tervek szerint a rekonstrukciós munkák elvégzése után a látogatottabb Rezi várrom üzemeltetésére a vagyonkezelő együttműködési megállapodást dolgoz ki a helyi önkormányzattal.

Cserép Gábor, Rezi polgármestere az MTI kérdésére elmondta; idén várhatóan befejeződik a várfalak megerősítése, valamint a várkapu környékén két helyiség felújítása és tetővel borítása.

A polgármester szerint, ha biztosítják a várrom "irányított látogathatóságát", a bevételből finanszírozni tudják majd a minimális fenntartásához szükséges összeget. Az önkormányzat bérleti szerződése egyébként 2006-ban lejárt, de a falu azóta is elvégezi a várrom környékén a szükséges munkákat, hogy továbbra is kulturált környezet fogadja a látogatókat - jegyezte meg Cserép Gábor.

Emlékeztetett arra is, hogy a szakemberek bevonásával készült állagmegóvási és fejlesztési tervdokumentációt 2010 őszén a műemléki tervtanács is elfogadta. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park viszont a várkapu megépítéséhez sem járult hozzá, mert attól tartottak, hogy a látogatók - ha zárva lesz a várkapu - a rom környékén letapossák majd a védett növényeket - mesélte el Cserép Gábor.

Míg Reziben a várrom felújítását, Tátikán a bakancsos turizmust támogatja a helyi természetvédelmi hatóság, ezért ott továbbra is csak a kisebb állagvédelmi munkákat szeretnék elvégezni - közölte a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt..

"A Tátika kapitánya", Farkas Zsolt építész 1994 óta társadalmi munkában ténykedik a vár megmentéséért, de mint fogalmazott, a helyi kisvállalkozók is "fanatikus várépítők". A felújítási munkák 1994 és 2006 között folyamatosak voltak, de ezt követően pénzhiány miatt nem tudták folytatni - jegyezte meg.

Farkas Zsolt szerint egyébként az "önkéntes várépítőknek" idén is lesz majd bőven feladatuk. Példaként említette, hogy a külső falakhoz mintegy 400 köbméter kőre lesz majd szükség, amit csak lovas kocsival tudnak feljuttatni a dombtetőre, ezért elsőként a várromhoz vezető utat kell kijavítani.

A Balaton-felvidéken a rommaradványok nagy részét a XVII. században átépítették, de a Rezi és a Tátika megmaradtak akkori állapotukban. A rekonstrukciós munkák után két, középkori állapotot őrző várrom bemutatására nyílhat lehetőség. A természet- és műemlékkedvelők - akik nem riadnak meg, ha egy-egy szakaszon fel kell mászni a domboldalra - érintetlen természetvédelmi területen kanyargó utakon juthatnak el a várromokhoz, melyek tornyából gyönyörű kilátás nyílik a Tátikára, a Balatonra, de látni lehet Sümeget és a festői Tapolcai-medencét is.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai