hirdetés
hirdetés

Franciaország: fókuszban a foci, a bor és a fesztiválok

A Francia Idegenforgalmi Hivatal a „Focus on France” workshoppal egybekötött sajtótájékoztatón mutatta be partnereit. A francia régiók kulturális és aktív programokat, újdonságokat és szálláshelyeket mutattak be, ahova a hagyományos és diszkont légitársaságoknak köszönhetően könnyen eljuthatunk. Lyon, Genf és Nizza is könnyebben elérhető lesz a nyaralni vágyóknak, akik pedig a júniusban tartandó UEFA foci EB-re mennének ki, egy kis városnézéssel és családi programmal kombinálva is megtehetik, hiszen a labdarúgás mellett sok egyéb programmal várják a szurkolókat: koncertek, óriáskivetítők, játékos programok is lesznek.

hirdetés

A sajtótájékoztatón Vecseri Vanda, az Atout France magyarországi képviselője elmondta, hogy a tavalyi párizsi merényletet követően visszaesett a város látogatottsága, de a többi régiót nem érintette súlyosan. Persze volt, ahol mondtak le foglalásokat – például sítábort is –, de februárra kezdett helyreállni a látogatottság, ez pedig a fokozott biztonsági intézkedéseknek is köszönhető.

Remélhetőleg idén sem lesz sehol hiány a turistákból, a repülőjáratokra már most nagy igény van, köszönhetően az UEFA foci EB-nek is, illetve az olcsó fapados járatoknak. Ha az emberek félnének az utazástól, akkor saját lakhelyükön sem érezhetnék biztonságban magukat, de hogy ezt senki ne érezze így, mindenhol fokozott rendőri felügyelet és védelem van.

Új látnivalók 2016-ban Franciaország-szerte

Franciaországot nemcsak a jól kiépített sípályái miatt kedvelik annyian, hanem a lankásabb, bortermelő vidékei miatt is híres a turisták körében. Júniusban megnyitja kapuit a borkészítés történetének új központja, a La Cité du Vin de Bordeaux, amely a bor történetének különböző korszakaiba és helyszíneire fogja repíteni a látogatókat. Bordeaux az UNESCO világörökség része, jelenleg Franciaország legjelentősebb borvidéke: évente 700 millió palacknyi bort termelnek a gazdák, így nem árt ezt a vidéket tanulmányozni, ha valaki részletesebb betekintést szeretne nyerni a borok világába.

Szintén ősszel nyitja meg kapuit a Cité de la Musique a Párizs melletti Séguin-szigeten. Ez a futurisztikus épületkomplexum egy 1100 ülőhelyes auditórium és egy 4000-6000 embert befogadó konferenciatermet foglal magába, rendezvények, koncertek és pedagógiai események helyszínéül szolgálva.

Nagyszabású események Franciaországban

A 2016-os évet egy nagyszabású gasztronómiai rendezvény indítja, melynek köszönhetően a világ a francia gasztronómiát fogja ünnepelni. A március 21-én megrendezésre kerülő Good France esemény célja a francia gasztronómiának és a boroknak a nemzetközi porondon való széleskörű megismertetése. A világ minden tájáról több mint 1500 szakácsot választottak ki, melyek között Magyaroroszágon 9 vendéglő vesz részt.

Idén azonban nem csak a gasztronómiája miatt hívja fel magára a figyelmet Franciaország, hanem az európai futballesemények középpontjába is kerül. 2016. június 10. és július 10. között 10 francia város ad otthont a mérkőzéseknek, ahol egy hónap leforgása alatt 51 meccset fognak játszani a csapatok hozzávetőlegesen 2,5 millió néző előtt, így a labdarúgás mellett sok egyéb látnivaló is várja a szurkolókat. Minden egyes városban „fan-zónák” (nagyképernyős nyilvános közvetítések a rajongóknak) fogják felélénkíteni a belvárost. Az UEFA EURO 2016 gyermekek számára külön területet fog kialakítani, ami fesztiváljelleget fog kölcsönözni a helyszíneknek.

Nem kell nyárig várni a fesztiválozással, április 16. és szeptember 26. között Normandiában, a Francia Királyság egyik történelmi tartományában kerül megrendezésre a Normandiai Impersszionista nagyszabású fesztivál, mely számos művészeti irányzatot népszerűsít majd az impresszionista portré jegyében. Az előzőleg megrendezett esemény is több mint 1,8 millió látogatót vonzott, a sokrétű kiállításokat, koncerteket és kulturális rendezvényeket lelkesen fogadták a látogatók.

A kulturális programokból Európa egyik legnagyobb kikötővárosában sem lesz hiány. A tengerkutatás jelentős központja július 13-19-ig rendezi meg a bresti nemzetközi tengerészeti fesztivált. 25 országból 9000 tengerész és 3000 művész érkezik. Éjszakai parádék, akrobatikus show-k, vitorlásversenyek és koncertek helyezik a hajókat éjjel-nappal a figyelem középpontjába. A napijegy 9-15 euróig terjed, de igazán megéri, ha a fejedelmi négy árbocos hajókat, gőzhajókat és az impozáns óceánjárókat szeretnénk megtekinteni.

Ha már a hajózásnál és a víznél tartunk, idén ünnepli 350. évforduláját a 20 éve az UNESCO világörökségi listáján szereplő, 240 km hosszú Canal du Midi történelmi jelentőségű csatorna, amely a Garonne folyót köti össze a Földközi-tengerrel. A Conviencia fesztivál a csatornán mozog és minden szakaszon más zenei programok lesznek, melyek a világ minden tájáról érkező zenéket mutatnak be. A jubileumi ünnepség fényét a Canal des Deux Mers kerékpárút elkészülése még hangsúlyosabbá teszi, hiszen az 500 km hosszú „zöld út” teljesen összeköti az Atlanti-óceánt a Földközi-tengerrel.

Hogyan juthatunk el a leggyorsabban Franciaországba?

Az új közvetlen légi járatoknak köszönhetően 2016. március 11-től hetente két járatot indít a Wizz Air diszkont légitársaság Budapestről Nizzába és a németországi Baden-Baden-be, így könnyebben elérhető a francia Riviéra és Elzász térsége.

2016. április 26-tól Lyonba az EasyJet indít járatokat (mely sikeresen üzemelteti a Budapest-Párizs vonalat is).

A szomszédos Ausztriából 2016. április 2-től az Eurowings diszkont légitársaság közvetlen járatokat indít Bécsből a korzikai Bastia városba.

További információ az Atout France – Francia Idegenforgalmi Hivatal elérhetőségein:
info.hu @ france.fr
www.france.fr

Böjte Csenge
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk