Hal hallal, a Mester emlékére

Családias, bensőséges ünnepi ebéd az MVI rendezésében, ahol az egy éve elhunyt mesterre, sokak mentorára, Jakabffy Lászlóra emlékeztek a Gundel Károly díjátadó során.

A hazai gasztroszakma krémje gyülekezett november utolsó vasárnapján - immár hagyományos jelleggel -, hogy a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) rangos évzáró eseményén, a Gundel Károly Díjátadó Gálaebéden részt vegyen. Arra, hogy ez a gyönyörű és tényleg a hazai gasztronómiai tudás előtti tisztelgést jelentő rendezvény miért nem legméltóbb helyén, vagyis a díj névadójaként szereplő Gundel étteremben kerül sor, ezúttal sem derült fény - ez nyilván nem a program szervezőin múlik -, de tény, az Öbölház Rendezvényközpontban, ahol évről-évre megrendezésre kerül a program, szintén "nagyon helyén volt" az idei rendezvény. Bár a főszereplők, vagyis a hazai sztárséfek és segítőik szempontjából jelentős kihívás az a korántsem elhanyagolható körülmény, hogy e helyütt egyáltalán nincs konyha, csak néhány odakészített asztalon, saját maguk által hozott konyhai felszerelésekkel oldható meg az elkészítés utolsó fázisa, illetve az ételek minőségi tálalása.

De hagyjuk a morgolódást, mert a program tényleg minden évben - ahogy most is - pazarra sikeredett, az ételköltemények zseniálisak voltak, akárcsak a hozzájuk tökéletesen passzoló italsor.

Annyi szomorúság azért még hozzátartozik az idei  történethez, az adott sajnos aktualitást a mostani gálaebédnek, hogy tavaly éppen ilyenkor találkozhatunk a szakma doyenjével, Jakabffy Lászlóval utoljára, aki levezényelte az egész programot, majd nem sokkal imádott rendezvénye után kórházba került, megműtötték, és még karácsony előtt meghalt. Most tehát az ő emléke előtt tisztelegve állították össze az ételsort - naná, hogy sok halat hallal, hiszen híres volt halimádatáról - no meg arról is, hogy a hagyományos magyar ízek híve volt, sosem rejtve véka alá, hogy számára a legkedvesebb a világon a hazai gasztronómia jóízű világa.

Hatféle étel-ital szenzációs párosítása után, mintegy a desszert előszeleként került sor az idei ünnepélyes díjátadóra, amelyen a rendezvény házigazdája, Kovács László, az MVI elnöke szép beszédben köszöntötte és méltatta az idei díj kitüntetettjét, Rosenstein Tibort, aki fia, Róbert kíséretében érkezett az ünnepségre. És ha már a Rosenstein család jelen volt, az ünnepi ráhangolódásban ők is alaposan kivették részüket, hiszen az Amuse bouche fogásai között zseniális sóletjük füstölt fürjtojással, egy szexi kis konzervesdobozkában szerepelt.

Íme, az idei teljes étel- és italsor azoknak okulására és ámulatára, akik sajnos most nem lehettek jelen. Nem baj, MVI Díjátadó Gálaebéd - ezt bizton állíthatjuk - lesz jövőre is, ezért már most érdemes bekarikázni a naptárban november utolsó vasárnapján ezt a szép gasztroprogramot.

Amuse bouche:
Véreshurkás téli fagylalt - Varju Viktor, Bock Bisztró
Sólet füstölt fürjtojással - Rosenstein Róbert, Rosenstein Vendéglő
Hideg előétel:
Lacikocsonya - Meződi Alice, Remíz Kávéház és Étterem
Szőke Páskomi Chardonnay 2017
Leves:
Borscs leves marhapofával - Győrffy Árpád, Kollázs Restaurant, Four Seasons
Szőke Páskomi Chardonnay 2017
Meleg előétel:
Pontyfilé lávakövön sült paprikával - Bicsár Attila, Traktor
Főétel 1:
Kacsa rilette és sült kacsacomb káposztákkal - Jászai Tibor és Galda István, Gerlóczy Kávéház
Noblesse Cabernet Franc 2013, Malatinszky
Főétel 2:
Borjúszűz Kedvessy módra kacsamájjal, gombával - Ádám Csaba és Kis Sándor, Olimpia Étterem
Gere Tamás & Zsolt Villányi Merlot Válogatás 2012
Desszert:
Sárgabarackos túrógombóc - Varju Viktor, Bock Bisztró
Demetervin Szamorodni 2013
Petit fours:
Takács Ágnes Sütiműhely
 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.