hirdetés
hirdetés

Hamarosan új szálloda nyit a Mátrában

A kétévente megrendezésre kerülő program előtt a MátrAsztal fogadta a vendégeket., ahol helyi kézműves termékeket lehetett kóstolni, így esküvői kalácsot, chilis krémeket, tökmagolajat. A jó gyakorlatot bemutató vendégelőadó, a Möllmann Ház is elhozta móri különleges termékeit így a kvircdelit, melyet jófajta móri borba vagy borlevesbe mártogatva fogyasztanak.

hirdetés

Kápolnai Nagy Ágnes, a rendező Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, kiemelve, hogy a MátrAsztallal céljuk, hogy felhívják a figyelmet a helyi termékekre. Terveik szerint jövő évben a gasztronómiát állítják középpontba rendezvényeiken, melyekhez várják települések csatlakozását is. A vendégekett Hiesz Gyögy, Gyöngyös Város polgármestere köszöntötte, aki elmondta, bár nagyon sok fejlesztés történt az elmúlt években a Mátrában, ezzel együtt van igény további attrakciók kialakítására, sőt szálláshelyekre is. Megemlítette, nagyon fontos, hogy hamarosan megnyitja kapuit a mátrafüredi Hotel Avar, ami évtizedeken át a mátrai turizmus egyik emblematikus helye volt.

Kápolnai Nagy Ágnes a konferencia első előadóját a móri Möllmann Házat bemutatva elmondta, fontos, hogy a másutt meglévő jó gyakorlatokat bemutassák. Möllmann Erzsébet a Möllmann Ház alapítója mesélt az 1990-es évek kezdeteiről, az első állomásról az Öregprés fogadóról, és arról a szemléletről, amit a mai napig kiemelten fontosnak tartanak. Ezt követően Möllmann Csaba mutatta be sokszínű tevékenységüket, szálláshelyeiket – az Öregprés Fogadót és a Hétkút Wellness Hotelt -, egyedi látnivalóikat, a lovardát és a galloway farmot. A galloway marhából késült ételek kizárólag két éttermükben kóstolhatják meg a vendégek. Étlapjukon folyamatosan jelen vannak helyi sváb hagyományokat őrző fogások, melyek kedveltek a vendégek körében. Munkájukat a napokban a Fejér Megyei Kamara Etikus díjjal ismerte el. A prezentációt egy hangulatos, karácsonyi kisfilmmel zárták.

A program másik különleges előadásában Bay Judit az Edelényi kastélysziget létesítményvezetője bemutatta a kastélysziget felújítását, a döbbenetes állapotokat, amiből mára egy sokakat vonzó attrakció lett. A kastély két ütemben újult meg, néhány évvel ezelőtt fejeződött be a második ütem, melynek keretében megtörtént a Kastélysziget teljes rehabilitációja, és két állandó kiállítással gazdagodtak. A ma már mind több helyen látható háromdimenziós film Edelényben kuriózum, hiszen a mintegy 20 perces film Lieb Ferenc Edelényben töltött egy évét mutatja be, a főszerepet Rost Andrea játszotta. A kastélysziget francia tulajdonosai előtt tisztelegve nyáron francia estet szerveztek, erről egy kisfilmet láthattak a vendégek.

Érdeklődéssel várták Zódor Melinda előadását, aki a detki Kendertanya tulajdonosaként mutatta be a kender gyógyításban betöltött szerepét, mindezt a számukra visszajelzett személyes tapasztalatokkal illusztrálta. Az előadásban bemutatta, hogy kemény kézi munka a kender termesztése, melyhez nincsenek olyan gépek, amelyek megkönnyítenék a munkát. A kender mítoszával kapcsolatos tévhiteket is eloszlatta az előadó, ám kiderült az is, folyamatosan, több hatóság ellenőrzi munkájukat.

Herperger Hajnalka egy újszerű kezdeményezést mutatott be, a Felső Mátrában gyerekeket apró kis házikók várják, ahol feladatokat kell megoldani. A hamar népszerűvé vált programot ma már felnőttek is örömmel próbálják is, kincskeresésre invitálják a kicsiket és nagyokat. A vendégek egy rajzos térképet kapnak, ennek alapján kell különböző helyeket megkeresni és ott feladatot megoldani. A négy kilométeres túra Mátraszentistvánt és Mátraszentlászlót köti össze. Van olyan hely, ahol három kolompot kővel kell megdobni, van, ahol katicákat kell számolni. Ez egy igazi négyévszakos élmény, hiszen mindig teljesíthető.

A konferencia második felében zömmel azon mátrai települések polgármesteri mutatkoztak be, akiket most októberben választottak meg. Mint kiderült, sokak számára hatott újdonságként, mennyi kevéssé ismert érték van a Mátrában. Asztalos Miklós Gyöngyössolymos polgármestere azt emelte ki, hogy szeretnék kiaknázni azt, hogy a Mátravasút a település mellett kanyarog fel a Szalajkaházig. Természeti értékeikre is nagyobb figyelmet szeretnének fordítani. Előházi Péter Mátraszentimre vezetője elmondta, számos konkrét elképzelésük van, amit már jövő évben élvezhetnek a Mátrában pihenők. Komoly terveik vannak a bányával is, szeretnék a turizmusba bevonni, mint egyedülálló lehetőséget. Holló László Markaz első embere rögtön meghívással kezdte bemutatkozását, a december 29-ei Markazi Boros Torosra invitálta a jelenlévőket. Markazon a tó turisztikai célú hasznosítása az egyik fejlesztési cél. A tó a Mátrai Erőmű tulajdona, ám az elképzelések már megvannak az együttműködésre.

Dr. Vona Túri Diána Detk alpolgármestere településük értékeit mutatta be, egyedülálló régészeti múzeumukat, sokszínű kültéri szobraikat és helyi termelőiket. Zárásként Wingendorf János, Aldebrő polgármestere kapott lehetőséget, aki kivételként nem új faluvezető. Mintegy keretbe foglalta a konferenciát, hiszen az első előadók Mórról, sváb településről érkeztek és Aldebrő szintén német eredetű település, ritka kivételként a Mátrában. A különleges faszobrok mellett megtudták az érdeklődők, hogy a Mátrai Erőműnek köszönhetően – területet vásároltak a településtől, ahol így ásatás folyt – egy szkíta fejedelemasszony sírját találták meg. A leletek Egerben láthatók, ők viszont jövőre szeretnék újratemetni a fejedelemasszonyt, amennyiben ehhez meglesznek az engedélyek. Büszkén emelte ki, hogy harmadik éve Magyarország legkedveltebb borvidék települése Aldebrő, ezt a jövőben is folytatni szeretnék, emellett megtartva olyan hagyományos gasztonómiai rendezvényüket, mint a Sült derelye fesztivál.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai