Háromszáz

Épp ennyi szakács-, cukrász- és felszolgálótanuló hiányzik ebben az évben az elmúlt időszakokhoz képest a hazai szakiskolákból, hallottuk a hírt a Danubius tanulóversenyének idei döntőjén.

Február 26-án este mérték össze tudásukat a Danubius Hotels Group szervezésében a most végző szakács-, cukrász- és pincértanulók, méghozzá igazi vendégváró környezetben, a Hotel Hungária City Center éttermében, ahol a meghívottak pontozták az elé került tányérokat, és a felszolgálók munkáját.

Nekünk a 3-as asztal jutott, ahol pincérünk nem sok jóval kecsegtet a főfogást illetően. Ugyanis cukros husit emleget, amikor próbálja elmagyarázni, mit is jelent a glasszírozott oldalas kapros-túrós polentával, baby grill zöldségekkel, ami majd a konyhán mesterkedő szakácstanulónk, Melinda keze alól kikerül. Ő készíti előételünket is, a harcsával töltött derelyét paprika krémmel – aminek megérkezésekor, annak kóstolásakor mindannyian örülünk, ugyanis jóízű, finom az étel, a paprikakrém különlegesen friss és jól illik a derelyéhez (amit mi inkább raviolinak hívnánk, de ez végülis mindegy).

Bort kérünk az ételekhez, pincértanulónk rozét ajánl, azonban gőze nincs arról, milyen szőlőből készült, kékből, érkezik tőle a lakonikus felelet. Melinda közben előkerül a konyháról, és elmondja, kézzel készítette a derelyét, és azt is megtudjuk, minden szakácstanuló két fő alapanyagot kapott, aminek szereplnie kell versenymunkájukban: ez a harcsafilé és a sertés oldalas.

A mi versenyzőnk jól oldotta meg mindkét feladatot: előétele finom, főételének húsa ízletes, a kapros-túrós íz ugyan nem dominál a polentában, de mint mondja a szakácslány, nem is volt célja, hogy ez az íz uralkodó legyen.

Minden asztalnál különben mást és mást fogyasztanak a vendégek, van időnk nézelődni - ki mit és hogyan szolgál fel - két fogásunk között.

Mónika, a cukrászunk desszertje következik, aki maga mutatja be az asztalunknál, a konyhán miben mesterkedett: ő egy fahéjas, morzsás, vaníliavodkás és erdei gyümölcsös ízesítésű, linzeres keksztésztával , lime-os fagyival kísért sajttortát készített – amely esetben talán a kevesebb több lett volna, de ételsorunk méltó befejezéseként ennél nagyobb bajunk sose legyen.

Reméljük, három nálunk a tudását bemutató tanulónk boldogul majd az életben. Az pedig végképp jó lenne, ha nem hagynák el a pályát, mint oly’ sokan teszik ebben az esetben. Hanem tanulnak még a tapasztalt idősebb kollégáktól, és majd a vizsgáik után valamelyik Danubius-házban helyezkednek el.

Forrás: Vendég


 Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban

Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban 

A luxusvendéglátás világában minden apró részlet számít – legyen szó egy exkluzív enteriőrről, tökéletesen megkomponált menüsorról vagy az alkalmazottak megjelenéséről.
Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján

Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján 

Már csak pár napot kell aludni, és nyit a tatai négy csillag superior minősítésű Malom és Kacsa Boutique Hotel.
Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában

Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában 

A vendégéjszakák száma 2025 első negyedévében 2024 azonos időszakához képest 4,8 százalékkal nőtt.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.