Horvátország szezon előtt

Dalmáciába szervezett tanulmányutat májusban a Terra Reisen, amelyre kiemelt márkapartnereit és a legutóbbi foglalási versenyen legjobban teljesítő irodák képviselőit hívta meg az utazásszervező.

Látványos, több száz méter magas sziklafalak és lankásan elnyúló, hosszú kavicsos partok jellemzik Dél-Dalmáciát, éppen ezért szeretik a turisták ezt a vidéket. Omis és környéke megközelítése sem okoz problémát az autósoknak, a horvát A1-es autópályáról Splitnél kell lehajtani, majd a 8-as jelű főúton alig 20 kilométert kell vezetni a tengerparton, mire odaérünk. Az út Budapesttől több mint 750 kilométer.

Omis közelébe érve hatalmas sziklacsúcsok fogadnak, ezek a Dinári-hegység részeként 65 millió éve alakultak ki, amikor az afrikai lemez nekiütközött az eurázsiai lemeznek. A sziklafalakon semmi nem terem meg, de a völgyek tele annak virágokkal. Feltűnő jelenség a sárga virágú zanót, ez a látványos cserje borítja a lankák zömét. A művelhető területeken példásan gazdálkodnak, elsősorban szőlőültetvényeket és gyümölcsösöket láthatunk.

Megérkezve az Omis Riviérára megértettük, miért olyan kedvelt nyaralóhely. A 30 kilométer hosszú partszakasz zegzugos, vadregényes kis öbleivel, aprókavicsos partjával, a kis halászfaluk csendjével, girbe-gurba színes utcáival nagyon vonzó hely. A szállodák és a házak mögött emelkedik a Biokovo hegység. Autóval nincs messze innen Trogir, Split, Makarszka és a Krka-vízesés.

Honfitársaink közül egyre többen választanak szállodai elhelyezést apartman helyett. Egyre kevesebb vendég teszi tele otthon a kocsi csomagtartóját élelmiszerrel és főzi meg a horvátországi apartmanban az ebédet. – Kényelemszeretőkké váltunk, inkább fizetünk egy kicsivel többet, de nem főzünk a nyaralás alatt – tolmácsolta az utasok véleményét az egyik viszonteladó. Omisban, mint Horvátországban lassan mindenhol, a szállodákban ráadásul egyre több helyen van ingyenes wifi, a nyaralók közül is mind többen keresik az all inkluziv ellátást kínáló helyeket.

Megnéztük a magyarok kedvenc szállodáit is Omisban, így például a Hotel Brzetet, amely három csillagjával, gyermekkedvezményeivel, három pavilonépületével családias jelleget tükröz. A négycsillagos Hotel Plazában azt tapasztaltuk, hogy fekvésének, homokos partjának és teljes területén ingyenes wifi elérést biztosító kínálatának, reptéri transzferének, valamint kiváló konyhájának köszönhetően már az előszezonban teljesen megtelt. Magyar kedvenc az Omistól két kilométerre lévő, 3 csillagos Bozo apartmanház is, amely ingyenes parkolással és gyönyörű kilátásával vonzza a vendégeket.

Omistól hét kilométerre, a közvetlenül a tenger partján található, 3 csillagos all inkluzív Holiday Village Sagitta is a magyarok kedvencei közé tartozik. Brelában két szállodát, majd egy volt honvéd üdülőt láttunk Baska Vodán, amely mint kemping üzemel. A háromszobás mobilházakat főleg családoknak vagy baráti társaságnak ajánlják.

Tucepiben a 330 szobás, teljesen légkondicionált Bluesun Hotel Algában szálltunk meg, és ez volt a következő napok érkezési és indulási pontja. A szervezők hagytak időt arra is, hogy a szálloda tengervizes medencéjében ússzunk, vagy a tengerben fürödjünk.

A Makarskától 4 km-re délkeletre fekvő Tucepi az útikönyvek szerint már az ókorban lakott volt. A város a Biokovo-hegység lankáin fekszik, körülötte az árnyékos olajfa- és fenyőerdők egészen a tengerig húzódnak, a hosszú aprókavicsos strandok és hosszú sétány teszi vonzóvá az üdülőhelyet.

Itt is találtunk két magyar kedvencet, a 14 éves korig ingyenes 4 csillagos Hotel Afroditát, valamint a teljesen felújított, all inkluzív ellátást nyújtó, 3 csillagos Hotel Neptunt, ahol két épületben összesen 252 légkondicionált szoba várja a vendégeket.

Hvar szigetre komppal utaztunk át, Stari Gradban megnéztük a katalógusban szereplő szállodákat, majd Podgora és Gradac következett. A megtekintett mintegy húsz hotel között volt két-, három- és négycsillagos is. Apartmanházak is szerepeltek a kínálatban, amelyek nagy területtel, sportlétesítményekkel és játszóterekkel csábítják a gyermekes családokat.

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Stari Grad környékén mély öblök és színpompás völgyek követik egymást katonás rendben ültetett szőlőskertekkel és olajfa-ligetekkel. All inkluziv kínálatával vár vendégekre Stari Gradban a 3 csillagos Hotel Lavanda, ellenben a 70-es évekbeli nyaralásokat idézte fel a 2 csillagos, közvetlen tengerparti Hotel Arkada.

Dalmáciában a trim kifejezés eredetileg egy kis köves fészert jelent, amely menedéket nyújtott a pásztorok és földművesek számára az időjárás viszontagságai ellen, ezt idézi nevében a kellemes hangulatú, 3 csillagos Apartments Trim, amelyet olajfák, rozmaring- és levendulamezők kereteznek. Az apartmanok kőfallal vannak elzárva egymástól kellő távolságban.

A statisztikák alapján a magyar vendégek azokat a helyeket keresik, ahol közel a tengerpart, van saját uszoda, jó a konyha, és szívélyes a fogadtatás. Tudják ezt a horvátok is, és törekednek arra, hogy minél több vendég foglaljon náluk szállást. Így van ez a 3 csillagos Hvar hotelben, az Adriatiq Resort hotelekben és apartmanokban is.

Podgora már régóta lakott település, kikötőhely, első írásos emlékei 1571-re tehetők. Lakossága már régóta foglalkozik halászattal és tengerészettel, életük mindig a tengerrel kapcsolódott össze, ma turizmusból élnek. A nyári hónapok alatt, mint minden dalmát településen, úgy Podgorában is számos fiestát és rendezvényt szereznek.

A 3 csillagos Minerva szálló a tervek szerint a jövő szezonra már felújított állapotában, uszodával bővülve várja a nyaralókat. A Mediteran szállodát már idén 4 csillagos szintre újították fel.

Utunk végén Makarskától 40 kilométerre az ősi halászfaluba, Gradacra utaztunk. A part fölött látványosan magasodó Biokovo-hegység 1981 óta természetvédelmi területnek számít, itt található Horvátország legmagasabb csúcsa, az 1762 méter magas Sv. Jure, ahonnan tiszta időben egészen Olaszországig elláthatunk. Gradac ideális kiindulópont kulturális kirándulásokhoz is, olyan történelmi városok közelében van, mint Split, Dubrovnik és Mostar, amelyek mind az UNESCO Világörökség részei.

A tanulmányút során az utazási irodák munkatársai kifejtették véleményüket számos szakmai kérdésről. Zömmel egyetértettek például abban, hogy egyre többen keresik az all inkluzív ellátást, mert Horvátország esetében jobban jönnek ki az utasok, mint a félpanzióval. Többen is úgy látják, hogy azokban az üdülőkben, amelyek állami tulajdonban maradtak, csak kevés felújítást végeztek, míg a privatizált egységekben általában minőségi ugrás történt. Egyetértettek abban is, hogy sok helyen kevés a parkoló, érdemes korán érkezni a nyaralóhelyre.

Csákány Csaba, a Terra Reisen magyarországi igazgatója márkapartneri hálózatának fejlesztésére helyezte a hangsúlyt, tavaly még csak tíz, idén már húsz márkapartnerrel dicsekedhet a társaság. Mint elmondta, a nyári értékesítésük fele Horvátországban történik, nagyon kedvelt hely a Makarska Riviéra, mert májusban már közel 30 fok is lehet, minőségi fejlesztések történtek, és szívélyes a vendéglátás.


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.