hirdetés
hirdetés

Időív múlt és jelen között Pannonhalmán

Augusztus 22-24. között rendezik meg az Arcus Temporum XI – Pannonhalmi Művészeti Fesztivált.

hirdetés

Az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivált idén 11. alkalommal rendezik meg. Eddig minden évben augusztus végén várta azokat, akiket érdekel a kortárs zene, a képzőművészet, a film és azok a kísérletek, amelyek manapság a színházi életben zajlanak. Az idei, tizenegyedik fesztivál sajtótájékoztatóját 2014. augusztus 7-én tartották a Műcsarnokban, az eseményt pedig augusztus 22-24. között rendezik meg.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a fesztivál célja az "időívek" (vagyis az "arcus temporum") megrajzolása a különböző művészeti ágak egy-egy időben távoli pontja és a kortárs alkotások között. Ezek az "időívek" ugyanúgy, ahogy a középkori templom ívei összekötik a tér egyes pontjait, itt is minden koncert szeretne ívet húzni a zenetörténeti idő távoli pontjai közé, régit és újat egymás mellé állítani. De nem az esetlegesség, hanem sokkal inkább az összetartozás miatt, amely minden egyes esetben a párbeszédre és egymás kölcsönös értelmezésére épül.

Forrás: arcustemporum.com
Forrás: arcustemporum.com

Az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál nem egyszerűen helyszínt, hanem atmoszférát teremtett ahhoz, hogy a zene, színház, képzőművészet, majd a film is közel kerüljön mindazokhoz, akik a művészeteket szeretik. Akik pedig már évről évre augusztus végén Pannonhalmára jönnek, azok – valószínűleg öntudatlanul is – egyfajta sajátos "lelkigyakorlat" résztvevőivé válnak – hangzott el a tájékoztatón, melyet Varga Mátyás, a fesztivál igazgatója nyitott meg.

Visszatérő és új művészek

Idén új zenei igazgatóval, a svájci származású Beat Furrerrel dolgoznak együtt, a fesztiválon régi ismerősöket és új művészeket is láthatnak a nézők, például a perzsa származású Shirin Asgarit, vagy Holger Falkot és Rados Ferencet.

Külön érdekesség lesz az éjszakai jazz-koncert, valamint a színházi bemutatóknál a Németországban alkotó francia koreográfus, Clément Layes szellemes darabja.

Aki jegyet vált a fesztiválra, az egyben a közelmúltban átadott Apátsági Major Látogatóközpontban a Kép és kereszténység, valamint az Ikon és Ereklye elnevezésű kiállítást is megtekintheti.

Az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál képgalériával és archívummal bővített önálló honlapja megtekinthető a www.arcustemporum.com oldalon.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai