Ilyen még sose volt: két Michelin-csillagos étterem Budapesten!

És ez az Onyx, Mészáros Ádám vezetésével.

Március 26-án, hétfő este a Várkert Bazárban gyülekezve mindenki azt latolgatta: melyik étterem visz ma este haza Michelin-csillagot? Bár az osztrák és a horvát csillagokat is ez alkalommal nálunk osztották ünnepélyes keretek közt, érthető, hogy a magyar csúcsgasztronómiásokat alapvetően a hazai esélyek érdekelték. Babel, Stand25, Csalogány 26, Costes - minden bennfentes másra esküdött. Az igazán jól értesültek azt is megsúgták, na két csillag aztán tuti nem lesz, hiszen nem is jártak Magyarországon a két Michelin-csillagos ellenőrök. Ezek után ez a hétfő este egész másképp alakult, mintsem vártuk. De az eredmények tudatában ez legyen a legnagyobb bajunk...

A Magyar Tursiztikai Ügynökség (MTÜ) rendezésében és szervezésében pazar designnal köszöntötték a vendégeket a Várkert Bazárban. Akik közül a legtöbben szakácskabátban, farmerben, tornacipőben érkeztek - nem véletlenül, hiszen a hazai topséfek vacsorát is készítettek a díjkiosztó záróakkordjaként.

De nézzük sorrendben, mi történt! A séfek igazi művészek, sokan közülük remek üzletemberek. és Budapest tökéletes helyszín az európai fővárosok Michelin Guide díjátadó ünnepségének, mondta többek közt Michael Ellis, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója, aki hozzátette, amit még a legválogatósabb, legkritikusabb szakma is elfogad: a Michelin Guide a világon az egyetlen olyan katalógus, amely nem részrehajlóan, hanem a legmegbízhatóbb módon és eszközökkel tesztel, bírál valamint ítél oda (vagy vesz el) csillagot, ha úgy látja jónak.

Michael Ellis azt is bejelentette, most első alkalommal adnak át két díjat: az egyiket Európa legjobb fiatal séfjének - ezt a 27 éves Niall Keating angol séf kapta. Emellett mentordíjat is alapítottak, amelyet Christian Constant francia séfnek ítéltek oda.

Majd a gálán az osztrák győztes séfek színpadra szólítása következett. Ők a következők: a Valentin Gruber-Kalties - Anna Haumer páros Bécsből (ők az életben is egy párt alkotnak), Anton Gschwendtner szintén Bécsből, Wolfgang Zankl-Sertl szintén Bécsből és egy japán stílusú helyet vezető topszakács, Alois Trantichelin Plate is részesült a világ legrangosabb elismeréséből. Két csillagot Ausztriában pedig Konstati Filippou kapott, aki nemes egyszerűséggel saját magáról elnevezett éttermet vezet - szintén az osztrák fővárosban.

Ezután a horvát díjazottak következtek - de ekkor már tényleg tűkön ültek a magyar séfek, és a topéttermek vezetői, tulajdonosai a széksorokban. Így csak gyorsan, lóhalálában a két név: Rudolf Stefan Sibenikből és Marijo Curic étterme is kapott egy-egy csillagot, ez utóbbi hely Dubrovnikban található.

És végre a mieink is szót kaptak: először a BIB Gourmand elismerést osztották ki, amely mindig ajánlott étteremként kerül be a kalauzba. Ilyen lett - nagyon megérdemelten! - a Stand25, Széll Tamás és párja, Szulló Szabina vezetésével, ezen kívül az Olimpia, Ádám Csaba vezetésével ajánlott étteremként (Michelin Plate) került bele a 2018-as kalauzba. 

Majd következtek a magyar egy csillagosak: a Costes Downtown (Tiago Sabarigo séf) és a Costes (Palágyi Eszter vezetésével) megtartotta már korábban megszerzett csillagát, akárcsak a Sárközi Ákos vezette Borkonyha, az Onyx viszont rákontrázott, mert nemhogy megtartotta a csillagát, de meg is duplázta: így megvan Magyarország első kétcsillagos étterme, és ez a Mészáros Ádám vezette Onyx lett!

Akik az est nagy vesztesei: a Tanti (ahogy ez már tavaly is megtörtént, és idén is várható volt Pesti István távozása után) ismét nem kapott csillagot, és bár több pesti high-end hely is biztos volt abban, csillaggal térnek nyugovóra - ebből legfeljebb az lett, hogy lefekvéskor kémlelhetik az ablakukból az égboltot.

 

Fotók: Magyar Turisztikai Ügynökség

 

 

 

 

 

Forrás: Fotók: Magyar Turisztikai Ügynökség


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.