hirdetés
hirdetés

Berendezik a Budai-hegység erdejét

A feladatunk, hogy berendezzük az erdőt a turisták számára - idézte egykori elődjét Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. Az idézet a talán egyik legkedveltebb magyar természetfilm sorozat, a Másfélmillió lépés Magyarországon Pilist bemutató epizódjában hangzott el 1979-ben. Azóta sok víz folyt le a Dunán; volt lehetősége folyni, bár Rockenbauer Pál örökbecsű sorozatában, a börzsönyi rész végén egy szakértő még a Bős-Nagymaros vízlépcső ránk eső részének előnyeit ecseteli.

hirdetés

De ne kanyarodjunk el túl messze a szerdai délelőttől, mely, ha az égi ösvényekről figyelemmel kísérte, Rockenbauert is örömmel tölthette el, hiszen az Országos Kéktúra Pilisi Parkerdő Zrt. által rekultivált 113 kilométerét adták át szerda délelőtt ünnepélyes keretek közt. 

És, hogy Zambó Péter se a levegőbe beszéljen: a Pilis-Visegrádi-hegység, Budai-hegység kék jelzése mentén valóban elkezdték berendezni az erdőt. Újra festették a turista jelzéseket. Ahol az eső elmosta, ott kiegyengették az ösvényeket. Kihelyeztek 50 padot és asztalokat a pihenyőhelyeken. Épült 25 tűzrakóhely, 4 esővédő kunyhó, 3 gyalogos híd, és 3 nyilvános wc. Szintén rendbe tették 4 forrás környékét - sorolja Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. A szerdai eseménynek nem véletlen az 1929-ben épült Árpád-kilátó adott otthont Budapest II. kerületében.  Az egykor az Erzsébet-kilátó megépültét is kezdeményező fővárosi vendéglátós, Glück Frigyes közreműködésével kialakított Látó-hegyi Árpád-kilátó szintén megújulva várja a fővárosra ebből a perspektívából letekinteni kívánókat. A látvány önmagáért beszél: a késő őszi napsütésben fürdő kilátó alatt mélyen a párába burkolózó város éli szmogriadótól épp megmenekült mindennapjait. A II. kerület pedig adja magát, hiszen - mint azt Láng Zsolt, a kerület polgármestere is megerősítette - Budapest legzöldebb kerületéről van szó, de a kék jelzés is itt fut a leghosszabban a város területén.

A természet előbb volt, mint mi - így Láng Zsolt utalva vendég mivoltunk erdőbeli megbecsülésének fontosságára. Ezzel vélhetően nincs mindenki tisztában, így nem véletlen, hogy - mint arról Lomniczi Gergely tájékoztatott - nemrég mintegy 50 köbméternyi szemetet sikerült a parkerdő területén összegyűjteni. És messzire vezetne, de pont a szerdai esemény gyülekezési pontjának szánt Fenyőgyöngye vendéglő környékén épülnek az erdő lágy ölén az egykori zártkertek helyén olyan méretű lakó ingatlanok, hogy láttukon a korábban a sajtó vizsgálódásai szerint a telke határát az erdő rovására önkényesen kitoló Csipak Péter vállalkozó is talán ámul. 

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó állami erdőgazdaságok közjóléti fejlesztései keretében idén nyáron útjára indított programból mostanáig megvalósult a nemrég átadott és 70 millió forintból felújított Som-hegyi turistaház, a 45 millióból rendbe hozott Jurta Tábor fogadóépület és Király-kúti kőház. Megkezdték a Szentendre határában álló Kő-hegyi menedékház, illetve Pilisszentlélek közelében a Fekete-hegyi turistaház felújítását.

Az 1938-ban István király halálának 900. évfordulóján elkészült Kéktúra, mely akkor Európa legelső hosszú távú turistaútja volt, 910-ről mára 2000 kilométernyi Kékkörre nőtt. A szerdán ünnepélyesen átadott Kéktúra szakaszon kívül még további 1887 kilométer szeli keresztül az ország tájait. Felújításukra remélhetőleg elég lesz a 2,3 milliárdos költségvetés a megvalósítás 2013.03.01. - 2015.02.28. közötti ideje alatt. A teljes egészében Regionális Operatív Programokból származó pénzből a fentiekhez hasonló módon születik újjá az útvonal.

Merjük remélni, ha tegyük fel 2025-ben egy stáb újabb másfélmillió lépesre indul a megújult Kéktúrán, rendezőjük nem néz többé olyan bánatosan a kamerába, mint annak idején Rockenbauer Pál egy silány minőségű vagy már csak romokban létező turistaház láttán. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai