hirdetés
hirdetés

Két keréken egy tartományban

Az idei év fő témája a stájereknél - ahogy egész Ausztriában - a kerékpáros túrázás.

hirdetés

És ennek két fő oka van, mondta el a március 26-án Budapesten tartott tájékoztatón az Ausztria zöld szíveként ismert tartomány idegenforgalmi hivatalának vezetője, Erich Neuhold. Az egyik az, hogy folyamatosan, minden évben egyre nő a kerékpáros turisták, a két keréken közlekedők száma nemcsak Stájerországban, hanem egész Ausztriában: ma már minden negyedik túrázó náluk kerékpárral indul útnak, az osztrákok közül pedig minden második ember biciklivel közlekedik. A másik ok pedig az, hogy a kerékpár utak száma is rohamosan nő: csak Stájerországban, mondta el a szakértő mintegy 140 kijelölt, védett útvonal van, és ez 4500 km-nyi bicikliutat jelent.

A stájer turisztikai csapat Budapesten, akinél a mikrofon van: Erich Neuhold
A stájer turisztikai csapat Budapesten, akinél a mikrofon van: Erich Neuhold

 A 2018-as nyár legfontosabb számai 

A tavalyi év turisztikai adataival kapcsolatban a szakértő elmondta,  2018-ban, nyáron a több mint 7 millió vendégéjszakának köszönhetően minden eddigi rekordot megdöntött: 2018. májustól októberig Stájerországban 2°416°190 vendégérkezést és 7°145°310 vendégéjszakát regisztráltak. Magyar üdülővendégek Stájerországban: Vendégérkezések: 42 184 vendég (+3366, +8,7 %) |, vendégéjszakák száma: 140 502 (+13.367, +10,5 %), átlagos tartózkodási idő: 3,3 éjszaka.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is számtalan alkalom nyílik majd arra, hogy Stájerországba látogassanak a vendégek: a kínálat az olyan kiemelt turisztikai ajánlatoktól kezdve, mint a Gleccsertől a borig túraútvonal, a Stájer borvidék kerékpártúra vagy a Kulturális élmények a természetben rendezvénysorozat, a 60. Nárciszfesztiválon, a Forma–1-es futamon és a styriarte zenei fesztiválon át egészen a MotoGP futamig és az AirPower repülőnapokig terjed. 

Végül Erich Neuhold idei marketing stratégiájukkal kapcsolatban azt is elárulta, hogy ezentúl nem az évszakokat veszik figyelembe, hanem tematikus kampányokat készítttetnek, azaz idén természetesen a természet és a kerékpározás szerepel a középpontban.

Menjünk idén nyáron fogorvoshoz!

A szakmai tájékoztató során többek közt bemutatkozott idei nyári kínálatával a stájer termál- és vulkánvidék is, amelynek kapcsán Belinda Schagerl-Poandl, a régió sajtós-marketing képviselője is kiemelte, hogy régiójukban mintegy 3000 km-nyi út áll rendelkezésre az élménybringásoknak (vagyis azoknak, akik a tájat is szeretnék nézni, nemcsak megszakadni, miközben egy húzós emelkedőn felfelé bicikliznek), és 14 tematikus kerékpártúra útvonallal is várják a hozzájuk két keréken érkezőket. Két igazán érdekes témát emelnénk ki ezek közül: az egyik a Kulináris élménytúra nevet kapta, amelynek során Fürsetnfeldből sütőtökföldeken át vezet az út Riegersburg felé, és közben különböző borkimérések, borászatok, ínyenclokálok szerepelnek megállóhelyként. Végül a Riegersburghoz közeli Csokoládészínházba vezet az út, ahol megédesítenek az utazóknak minden percet. 

De ennél is továbbmennek idén a termál- és vulkánvidék turisztikai szervezői, ugyanis van egy Nussi Bussi Room-hoz (azaz fogklinikához) vezető útvonaluk is, ahol minden de tényleg minden orvosi felszerelés cukormentes csokoládéból van, a vendégek még csokoládéinjekciót is kapnak a "kezelés" előtt.

Topgasztronómia: fenn a hegyen

Végül még egy exkluzív témáról hallhattunk a tájékoztatón, ami épp új megközelítése miatt garantált sikere lesz az idei nyárnak: egy osztrák topséf, Richard Hauch irányításával bonyolítanak egy egész nyárra szóló olyan programot a stájer heygekben, amelyben 55 alpesi hütte és kisvendéglő vesz részt. Az idei téma, amit mindenütt be kell mutatni: a díjazott konyhaművészet. Sőt, öt hüttében felváltva kizárólag olyan magashegyi ételek készülnek az idei szezonban, amelyek topalanyokból, mestreszakácsok közreműködésével készülnek.

 

 

 

 

 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai