hirdetés
hirdetés

Két különböző borvidék két most induló borászata

Egyszer megkérdezték Zwack Pétertől, amikor lánya, Izabella akkor induló tokaji pincészetének útját egyengette, hogy miképp lehet borászattal egy kisebb vagyonra szert tenni. Az unikum legendás alakja némi töprengés után így felelt: akkor, ha az ember egy jóval nagyobb vagyonnal rendelkezik…

hirdetés

E válasszal két újonnan indult bo­rászat ifjú képviselői – az egyik a neszmélyi borvidékről Gottwald Szilárd, a másik pedig Balatonfüredről a Lukács Lilla–Barabás Barna házaspár – is mélyen egyetértenek. Egyelőre az ország két pontján ugyan, de egyformán szerelemből borászkodnak, és pontosan tudják, pénzt kivenni nemrégiben indult vállalkozásukból – az még a jövő zenéje.

Gottwald Borászat

A VÁRAKOZÁS ÖRÖME

Ha Gottwald Szilárd neve valakinek a ven­déglátós szakmában ismerősen cseng, az nem véletlen, hiszen a két testvér – Szilárd és Zoltán – jó ideje viszi az édes­apjuk által alapított családi vállalkozást, a sikeres tatai szállodát, ahol Szilárd a konyhát is vezeti. Emellett a szőlőjük­ben, a pincészetükben is gyerekkora óta részt derekasan vállal. „2006-ban kezd­tük a szállodánkban a wellnessrészleg kialakítását, és mivel ez a család minden idejét, energiáját elvette, apám kijelentette: idén a dunaszentmiklósi pincészetünkkel nem ér rá foglalkozni, úgyhogy nem lesz bor.” Mivel Szilárd mindig is a pincészet­ben sertepertélt, „bevállalta”, és azóta is folytatja ott a munkát. Ma már húszezer palack készül évente a Gottwald Borászat­ban, a szőlészetben és a pincében Szilárd vezeti a munkát. Olaszrizling a zászlós­hajójuk a neszmélyi borvidéken találha­tó szőlőjükben, emellett van irsai olivér, szürkebarát, a kék fajták közül kékfrankos, pinot noir, cabernet sauvignon. Szőlőik 70 százaléka – ahogy illik e vidéken – fehér fajta, a kékszőlőjükből főként rozé készül. „Autodidakta módon lettem borász – vallja –, de szerencsém van, mert igazi nagyoktól leshettem el a szakma csínját-bínját: Béger Ákos, Kamocsay Ákos, Mikóczy István, Szőllősy Mihály voltak a mestereim, tőlük tanultam, hogyan kell megőrizni egy-egy fajta jellegét, melyiket mikor érdemes szü­retelni, és mikor érdemes hordóba tenni egy-egy fajtát.” Szilárd a szőlőművelést szakemberre bízza, őt inkább a pince­munka érdekli: „Legjobban a szüret utáni hónapokat, a várakozások izgalmas idejét szeretem, amikor még erjed a nedű, és nem lehet tudni, mit rejt az az évi termés.”

Zelna Borászat

HORDÓT A MENYASSZONYNAK!

Hét hektár balatonfüredi és környéki szőlővel kezdődött, amely idővel nyolc lett, és jövőre tovább bővítik a terüle­tüket, mondja Lukács Lilla és Barabás Barna. A fiatalok Budapestről költöztek Balatonfüredre, hogy ezentúl imádott hobbijuknak élhessenek életüket betöltő feladatként. Borászatuk, a Zelna elneve­zését inkább ne firtassuk, mert rögvest belefognak valamiféle családi eredetű, hosszas magyarázkodásba. Maradjunk a ténynél: jól csengő, dallamos és könnyen megjegyezhető ez a név.

Náluk is az olaszrizling fő fajta (akár­csak a tatai Gottwaldnál), emellett pinot gris-t, merlot-t, zweigeltet és cabernet sauvignont is tartanak, feléjük, a Balaton-felvidéken ez már szinte előírás. Tervük még a ritkaságszámba menő pinot blanc, ez a sokarcú, izgalmas fajta, „amelyből majd pezsgőt, könnyű fehérbort és hordós érlelésű nehezebbet is készítünk” – avat be terveibe Barna, az ifjú férj. Ő korántsem autodidakta módon csöppent a szőlők, borok világába: diplomázott kertész, sző­lész, borász.

Meghatározó vonalként a könnyedebb ízvilágú, reduktív fajtákat viszik, emellett készítenek dűlőszelektált hordósokat is, igaz, az idei, első évükben még csupán tízezret palackoztak a saját termésből (a tavalyi év eléggé megkérdőjelezhető idő­járása miatt is). A Zelnánál is a fehérbor a meghatározó, van emellett rozéjuk, és egy kevés vörösborral is rendelkeznek már. Gyönyörű palackjaik címkéi Pletser Cecília grafikus szakértelmét dicsérik, és az sem mellékes, hogy Lilla korábban a reklám világában tevékenykedett, reklám- és mar­ketingtéren nem kell tehát külső segítség.

Kézműves, családi borászatuk tervét különben már jegyességük alatt dédelget­ték, nem lehetett véletlen, hogy nászaján­déknak a legtöbb családtagtól, ismerőstől, jó baráttól hordót kaptak ajándékba.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai