hirdetés
hirdetés

Matolcsy György meghallgattatott

Kiemelt szerepet kap a turizmus

„Kiemelt szerepet kap a turizmus Magyarország gazdasági stratégiájában” – kezdte beszámolóját Dr. Matolcsy György, turizmusért is felelős nemzetgazdasági miniszterjelölt az Országgyűlés Sport- és turisztikai illetve Oktatási, tudományos és kutatási bizottsága előtti csütörtöki meghallgatásán.

hirdetés

Mivel a turizmus a bruttó hazai össztermék 6-7%-át állítja elő, illetve 400 ezer főt foglalkoztat, kulcsterületként kezelendő - mondta el Matolcsy György. Mi több, a Fidesz által létesítendő 1 millió munkahely harmada az ágazatban valósulhat meg. Persze nem egyik napról a másikra. A meghallgatás alatt végig higgadtan reagáló, szinte minden kérdésre szakszerűnek tűnő választ adó Matolcsy türelemre intett: az általa felvezetett, tervezett változások csakúgy, mint a képviselői kérdésekben megfogalmazott elvárások véghezviteléhez időre van szükség.

Az elképzelés szerint egy négylépcsős cselekvési tervvel kívánja az új kormány megoldani a turizmus gondjait. Elsőként - ismertette Matolcsy György - a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiát (NTS) újra kell gondolni. Ezzel egyetértve Hadházy Sándor, Visegrád polgármestere, a Sport- és turisztikai bizottság immár kormánypárti tagja az NTS évenkénti felülvizsgálatára biztatott. Második lépcsőben - folytatta a miniszterjelölt - meg kell alkotni az ágazatot egészében szabályozó Turizmus Törvényt. Harmadikként a megfelelő közgazdasági környezet megteremtése szükséges. Ennek négy komponensből: az adózási jogszabályok és terhek egyszerűsítése, bürokrácia csökkentése, beruházások átcsoportosítása illetve a szakképzés megreformálása. A cselekvési terv negyedik lépcsőjeként elengedhetetlen a megfelelő kormányzati és üzleti szervezési környezet.

A meghallgatás során elhangzottak alapján kiemelt szerep juthat a szakképzés megreformálásának. Matolcsy úgy véli: a turisztikai szakképzés teljes egészében felülvizsgálatra szorul. A cél az - tette hozzá a miniszterjelölt -, hogy megfelelő mennyiségű és képzettségű szakember kerüljön ki a munkaerő piacra, illetve, hogy az elmélet és a gyakorlat azonos súllyal bírjon a képzések során. (A témáról bővebben a Turizmus Trend 2009/9. és 10. számában olvashat.)

Óvatos válaszokat kaptak a turisztikai marketing költségvetését, illetve a szakmai szervezetekkel történő együttműködést firtató kérdéseikre a képviselők. A bizottság ellenzékbe szorult korábbi alelnöke, Pál Béla kérdésére, miszerint megmarad-e a Nemzeti Turisztikai Bizottság (NTB), illetve, mi lesz a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) sorsa, Matolcsy György diplomatikus reagálásában kifejtette: „El kell döntenünk, hogy mit szeretnénk és hogyan, majd ehhez igazítjuk a forrásokat.”

Nem hivatalos forrásokból a Napi Turizmus úgy értesült, hogy az MT Zrt. tovább folytatja tevékenységét, személycserék azonban várhatóak.

A meghallgatáson megjelent képviselők közül többen felvetették az Üdülési Csekk rendszerének átgondolását, illetve a megadóztatásának megszüntetését. Az Üdülési Csekk egyes szolgáltatásait kiválthatja egy, a Széchenyi Gazdaságfejlesztési Társaság által javasolt kártyával, az ún. Rekreációs Kártyával.

Szintén képviselői kérdésre reagálva Matolcsy György tájékoztatott: a turizmus fejlesztésére fordítható uniós források elosztását a hatékonyság érdekében szintén újra kell gondolni. Erre lehetőség van, a források átcsoportosítása a nemzeti kormányok hatáskörébe tartozik. Egyszerűbb adóztatást helyezett kilátásba a miniszterjelölt a falusi turizmus számára, illetve több képviselő kérdésére is válaszolva Matolcsy elmondta: felül fogják vizsgálni a falusi vendéglátást megnehezítő, sokat vitatott élelmiszer-higiéniai szabályrendszert (HACCP) is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai