hirdetés
hirdetés

LikeFest, Pusztaottlaka

Kihívója akadt a Sziget fesztiválnak

A Békés megyei Pusztaottlakán a szervezők bejelentették, hogy augusztus 15-20. között a 400 lakosú településen első ízben megrendezik a LikeFest-et, a „vidék legnagyobb fesztiválját”.

hirdetés

A bejelentés körülményeiről ejtsünk először néhány szót. Budapestről 230 kilométerre fekszik a jelentős részben román nemzetiségűek által lakott, dél-békési kistelepülés, amelyet 2,5 óra alatt lehet elérni az M5-ös autópályán, majd Szentes-Csongrád-Orosházán keresztül.

A farkasordító hidegben a falu végén álló egykori TSZ-major adott otthont a tájékoztatónak, és ez lesz az események epicentrum augusztusban is.

Az ifjúsági szállás
Az ifjúsági szállás

A majorra alig lehet ráismerni: sikeres pályázatok sorának eredményeként komoly turisztikai központtá alakult az utóbbi évek során. Az egykori ólakban manapság már nem csak mangalicák híznak, hanem lámák, szamarak, kenguruk, sőt emuk és tevék is, hogy a kutyákról, macskákról és galambokról ne is beszéljünk. Mint megtudjuk, a vadasparkba tavasztól őszig szép számmal érkeznek a gyerekcsoportok.

Tavaly egy 40 ágyas ifjúsági szállás is elkészült (falán látjuk a táblát: 49 millió forintos támogatást nyert annó a projekt) egy lepusztult kastélyépület felújításával. Az udvaron áll egy hatvan férőhelyes, téliesíthető rendezvényterem, a ház alatt pedig egy komplett bor- és pálinkakóstoló pincét alakítottak ki.

Póni vontatta kocsival indulhatunk a környék felfedezésére, a kerítésen túl pedig egy olyan rallypályát alakítottak ki, ahol már tereprally Európa-bajnokságot is szerveztek.

A kisbíró kidobolta
A kisbíró kidobolta

Szóval, ebbe a turisztikai központba érkeztünk meg a mínusz tíz fokos verőfényben. Épp jókor, a friss hagymás vér már az asztalon, akárcsak a forralt bor meg a különféle helyi pálinka. Pár falat után kezdődik is a bemutató: egy közel három mázsás mangalicát éri utol a végzete. A szakácsolimpia-nyertes séfek által celebrált disznóvágás szigorúan EU-konform, a pörzsölés utána a klasszikus recept szerint szalmával történik. Közben, kicsit arrébb rozsdamentes acéltartályban pálinkát főz két versenytárs: Simonka György, a falu polgármestere, országgyűlési képviselő (ő a körtére esküszik), illetve Ganxsta Zolee zenész (szilvából próbál remekelni), aki visszatérő vendég a faluban.

De beszéljünk a nyárra tervezett rendezvényről. Simonka György elmondja, hogy a fesztiválig még számos fejlesztést terveznek megvalósítani: épül egy fedett állatsimogató, ugyancsak fedett quadpálya, paintball-pálya és természetesen egy kemping a rengeteg nyári vendég számára. Igazi különlegesség lesz az a fatemplom, amelyben a falu kis ortodox templomának nagy becsben tartott festményét fogják elhelyezni.

Simonka György és Ganxsta Zolee
Simonka György és Ganxsta Zolee

Arsenie Boca látnok román szerzetes börtönben festett ikonja állítólag csodára képes. A 22 méter magasra tervezett, máramarosi stílusú templom és az ikon miatt számítanak a közeli Romániából érkező vendégekre is, akiknek nyelvi nehézségei nem lesznek a településen.

Krisztován Anna fesztiválvezető kiemeli, kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínálnak zenei, kulturális és gasztronómiai programokat a hat nap során.

A tervezett zenei felhozatalról kiderül, hogy a legjobb hazai előadók mellett a szomszédos országokból, sőt Nyugat-Európából is várnak fellépőket. Néhány a tervezett nagy nevek közül: Pokolgép, Moby Dick, Republic, Neoton Familia, Anima Sound System, Magna Cum Laude, SP, Fluor Tomi, és persze a Tepertőfesztivál visszatérő vendége, Ganxsta Zolee.

A rock mellett a tervek szerint erős lesz az elektronikuszenei felhozatal, és a mulatós zenék kedvelői is megkapják a magukét a három nagyszínpad valamelyikén.

A szervezők bíznak abban, hogy az erősportok kategóriájába tartozó Skót Felföldi Játékok – amelyeket először rendeznek meg az európai kontinensen – is rengeteg érdeklődőt vonzanak majd ide augusztusban.

A fesztivál gasztronómiai vonaláért felelős Ambrus György mesterszakács kiemeli, hogy az évek óta nagy sikerű tepertő és más disznóságok mellett olyan helyi különlegességekre is számíthatnak majd a nyáron az erre járók, mint az ottlakai szélben szárított sonka sárgadinnyével.

A vadaspark egyik lakója
A vadaspark egyik lakója

A Békés megyei mesterszakácsok olimpianyertes csapata pedig 72 órás tepertősütésre készül, ezzel kívánnak bekerülni a Rekordok könyvébe. Hogy az ottlakaiak helytálljanak az éhes vendégek rohamában, vendéglátós tanfolyamot szerveznek számukra. Ha valakinek ez sem elég, augusztusban itt rendezik meg a Miss Alpok-Adria Szépségverseny Békés megyei döntőjét is.

A rendezők bevallott célja, hogy 2-3 éven belül a legnépszerűbb hazai nyári buli, a Sziget fesztivál mellett emlegessék a LikeFest nevét. Az alapok már megvannak: a 2006. óta Pusztaottlakán megszervezett Tepertőfesztiválra 2011-ben már 45 ezer vendég látogatott el. A településen 15 ezer vendégéjszakát regisztráltak tavaly.

Az ambiciózus célok elérése érdekében egész Békés megye turisztikai és kulturális kínálatát, gasztronómiáját, természeti értékeit be kívánják mutatni.

- Küldetésem, hogy turizmust építsünk Dél-Békésben – emelte ki Simonka György. Amikor a polgármestert a fesztivál finanszírozási hátteréről kérdeztük, azt a választ kaptuk, hogy szó van komoly szponzorok bevonásáról, de „imádkozunk is, hogy minden összejöjjön”.

A tájékoztatón azért a megyei kormánymegbízott, Erdős Norbert is támogatásáról biztosította a rendezvényt. Ami nem árt, mivel kétségtelen, hogy amint mondja, „Dél-Békés eddig nem került fel a turizmus térképére”.

Picit visszatekintve azt azért láthatjuk, hogy száz évvel ezelőtt a szintén dél-békési Mezőhegyesre nem csak Budapestről, hanem még Bécsből is érkeztek illusztris vendégek vadászni meg lovagolni, az 1970-es években meg egymást érték egy másik környékbeli kisvárosban, Battonyán az első felszabadult magyar települést felkeresni szándékozó Intourist-csoportok.

De ennek persze már régen vége, és tényleg itt az ideje, hogy ez a fürdőkben (Nagybánhegyes, Mezőkovácsháza, Battonya, Tótkomlós, Orosháza-Gyopárosfürdő) és természeti látnivalókban (kunhalmok, Tatársánc, kistompai löszrét, Száraz-ér) gazdag, román, szerb, szlovák, német, magyar, roma nemzetiségi hagyományokkal büszkélkedő térség ismertebbé váljon.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai