Krimibe illő városnézés a Balatonon

Turisztikai szakújságírókat hívott meg a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület, hogy bemutassák október 7-i tanulmányútjukon az Ősszel is Balaton! elnevezésű projektjüket.

Nem álltunk meg Földvár felé félúton, mint ahogy többen javasolták Bródy János dalát dúdolva, hanem folytattuk utunkat, hogy bemutassuk: lehet ősszel is szép, tartalmas napokat eltölteni a Balatonon. Ebben segítségünkre voltak a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület munkatársai, akik azzal dicsekedhetnek, hogy a 2008-ban 23 taggal megalakult egyesületben mára már 152 szolgáltató, önkormányzat és magánszemély dolgozik többek között azért is, hogy ne csak nyáron legyen vonzó kistérségük, amelyhez 13 település tartozik. A tavaszi sikeres Nyitott Balaton akció után az Ősszel is Balaton! projekthez eddig 24 szolgáltató csatlakozott.

Színpad és információs pavilon, új kerékpárút

Munkájuknak köszönhetően lendült fel a balatonföldvári turisztikai régió, és mint a tájékoztatón elhangzott, a földvári önkormányzattal összefogva 2010-12 között az első TDM-pályázat keretében 50.037.141 forint értékű beruházás valósult meg, az európai uniós támogatású projekt záróakkordjaként 2012. januárban átadták a város központjában nyílt, új tourinform irodát. A 2013-tól indult és 2015 februárjában záruló második TDM pályázat során megvalósuló fejlesztések teremtették meg az egyesület működésének alapjait is.

Az elnyert 53.926.683 forint uniós finanszírozású pályázatból a turisták által kedvelt rendezvények céljaira színpadot, valamint professzionális fény- és hangtechnikát vásárolt az egyesület, illetve Balatonszemesen információs pavilon létesült. Az egyesület sikeres TDM pályázatai mellett a 2012-ben kiírt és 2013-ban elnyert Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Program turisztikai attrakciófejlesztés projektje révén 181 millió forintos uniós támogatás érkezett a térségbe, és jelentős fejlesztésekkel gyarapodik a régió két Balaton-parti végpontja, Szántód és Balatonszemes. A projekt fő elemeként 1,1 km-es szakaszon új kerékpárút épül Szántód Révtől a méltán közismert Szántódpusztáig, amely egyben kapcsolódási pont a Tihanyi nyertes kerékpáros projekthez.

Csábító programok, városismereti túra

Hogy az ősszel Balatonföldvárra látogatók játékosan ismerjék meg a nevezetességeket, krimibe ágyazták a városismereti túrát. Ernyes Violetta TDM menedzser, a Tourinform iroda vezetője elmondta, a „Keresd a nyomokat!” elnevezésű versenyen azok indulhatnak, akik felkeresik a Tourinform-irodát, mert az ott kapott kis füzetben lévő információk alapján kell megfejteni egy rég elkövetett gyilkosságot. Csak az tudja meg, ki ölte meg Heltait, aki Földvár nevezetességeit is felkeresi, mert s megfejtés azoknál van elrejtve. A városnézés másfél-két óra, a végén a megfejtőknek apróbb ajándékkal kedveskednek az irodában.

Utunk a Rádpusztai Gasztro Élménybirtokra vezetett, ahol cigányzenés ebéd várt. A Magyar Borok Pincéje megtekintése után quaddal „száguldoztak”’ a merészebbek, és a birtok állatfarmját is szemügyre vettük, nehezen szakadtunk el a gyönyörű lovak látványától. Hatalmas fejlődésen ment keresztül a birtok, sok pályázat elnyerése után tökéletesedett a minden földi jót kínáló vendéglátó birtok tisztaságtól ragyogó képe. Hogy mennyire ismert és kedvelt a létesítmény, azt jelzi, hogy még ki sem léptünk, már a következő csoportnak húzták az üdvözlést a cigányok.

Félnapos interaktív boros túra játékkal

Megnéztük azt is, hogy milyen boros programot tudnak kínálni az idelátogatóknak. Megtudtuk, hogy idén első alkalommal valósul meg – a kötcsei borászok összefogásával – a modern technikai eszközöket és az információs világhálót is felhasználó félnapos interaktív boros túra, melynek során a településre érkező borkedvelők okostelefonjuk segítségével rengeteg élményben és kalandban részesülnek majd.

A térség borászatai a Balatoni Borrégióhoz, azon belül is a Balatonboglári Borvidékhez tartoznak, és számos termelő tagja a Dél Balatoni Borútnak. A Balatonboglári Borvidékhez 35 község tartozik, melyeket 8 hegyközség tömörít. Mi négy borászatot is meglátogattunk, sajnos az időnkből csak ennyire futotta. Megállapítottuk, hogy kedves, vendégszerető emberek a borászok és természetesen a családjuk is: „ezt máshogy nem is lehet, csak szívvel csinálni” – mondta egyikük.

A programok szerint lovaskocsi viszi a látogatókat pincéről pincére, ahogy minket is. Meglátogattuk a Veszprémi Családi Pincészetet, Buzás János borászatát, a Gutman Borpincét, és a Fáncsi-hegyi Pincét.

A jövőről szólva Fekete Tamás, az egyesület alelnöke elmondta, hogy Balatonföldvár város beruházásában egy interaktív hajózási kiállítás és kilátó valósul meg a földvári magas-parton, ahonnan egyedülálló módon a Balaton keleti és nyugati medencéje is egyszerre megtekinthető lesz. A kiállítás és a kilátó várhatóan a jövő év tavaszán nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.


Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?