Magyar siker a nemzetközi szakácsversenyen

A 2020-as Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny első helyezést ért el a BGE KVIK hallgatója.

A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban rendhagyó módon, online rendezték meg a neves nemzetközi versenyt, melynek témája a fenntartható fejlődés jegyében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak. A versenyen első ízben a pincérek is próbára tehették tudásukat.

Erdélyi Flóra, a BGE KVIK vendéglátás szakirányos, felsőoktatási szakképzéses végzős hallgatója tavaly tavasz óta készült a megmérettetésre és megnyerte a dél-kelet-európai régió szakács kategóriáját. Emellett a videójára kapott legtöbb like-kal a kategória közönségdíját is besöpörte.

A versenyen 6 nemzet összesen 17 képviselője, köztük 3 pincér mérte össze tudását. A szakács kategória versenyzői fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle versenyételt készítettek el, amelyet egy 3 perces videóban prezentáltak a zsűrinek. Ebben nemcsak a receptjeiket kellett bemutatniuk, hanem indokolniuk kellett az alapanyag választásukat és bizonyítaniuk kellett a fenntartható halászat iránti elkötelezettségüket. Elvárás volt a videóval szemben, hogy figyelemfelkeltő és kommunikatív legyen, és ne derüljön ki belőle a versenyző neve és származási országa.

A videót tavaly december elejéig kellett elküldeni, az online eredményhirdetésre pedig december 18-án került sor. A beküldött versenyanyagot a neves szakemberekből álló zsűri mellett a nagyközönség is értékelte az interneten.

Erdélyi Flóra felkészülésében Hidvégi Hedvig, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének tanársegédje vett részt. Flóra a legjobb minőségű, ám a környezetet kevésbé terhelő alapanyagokkal dolgozott, fő alapanyagai a makréla és a szívkagyló voltak. Elkészített profi étele a szuvidált makrélafilé, tintahal tintával színezett házi cannellonival, langyos céklasalátával, szívkagyló kocsonyával és fehérbor sabayonnal, a háziasszonyi étele pedig citrusos makrélavagdalt pisztáciás bundában, hagymás törtburgonya, narancsos párolt kelkáposztacsíkok és fokhagymás majonézmártás volt.



„Büszkék vagyunk rá, hogy a jelenlegi bizonytalan, rendkívül gyorsan változó helyzetben hallgatónk két díjat is nyert ezen a rendhagyó versenyen. Ez is bizonyítja, hogy kiváló gasztronómiai képzést kínálunk, oktatóink és hallgatóink is sikeresen alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, a digitális távoktatás kihívásaihoz” – mondta el Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.

Flóra videója:

{youtube|id=CVMpNoPLf1A}


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?