Megérkezett a Winestone 2.0

Fellélegezhet, aki külföldről érkezett vendégeivel a pesti Belváros egyik csomópontja környékén, a Kálvin térnél téblábolva olyan helyre szeretne beülni, ahol magyaros ízvilágú ételeket, borokat kóstoltatnak...

... és a gulyás-pörkölt-Gundel palacsinta szentháromságán túl jóval frissebb, modernebb felfogásban szeretné a vendéglátó bemutatni a hazai gasztronómia ízvilágát. Mert ott van mostantól a Winestone étterem (amelynek második tagja nyílt meg, az első a Váci utcában üzemel) a tér sarkán álló Mercure City Center szálló földszinti részén, jókora fedett duplaterasszal, amelynek egyik része a térre, másik a Kecskeméti utca felé nyílik.

Az Accor szállodacsoport amúgy nem itt, vagyis határainkon belül találta ki ezt a különleges koncepcióval működő éttermet, hanem lengyel szülőatyja volt az ötletnek. Azonban tény, az ételspecialitásokat, amelyek egy részét fekete palakövön tálalnak (innen az elnevezés), nagyon átgondolt koncepcióval készítik el a konyhán, és szinte mindhez tökéletesen passzol és csúszik le egy-egy szép tétel valamelyik magyar régió pincészetének kínálatából.

Buda és Pest találkozásánál

No de mit is kóstoljunk egy forró nyári estén, az étel- és itallap pazar választékából? Az előételek kiválasztása közbenl némi vita alakul közöttünk, mert egyikünk a magyaros kő mellett tenné le a voksát mangalica sonkával, másikunk a Pest névre elkeresztelt kő és a Buda közt lamentál (egyiken marhabélszín, másikon kacsamáj szerepel könnyű salátákkal). Végül egy huszárvágással megoldjuk a gordiuszi csomót: kikérjük a Buda és Pest kínálatot egy fekete lávakövön tálalva, ahol amúgy örömmel fedezzük fel, hogy a májat a bélszínből készült mennyei tartártól személyesen a Duna csíkja választja el egy habkönnyű mártás képében, némi (norvég) lazac és (olasz) kapribogyó kíséretével.

Igen ám, de mire kitálalják elénk a fővárost (és esküszöm, nem telt el sok idő), hibázunk egy óriásit: ugyanis elénk teszik a várakozás percei alatt a Winestone házak egyik specialitását, a dukkah-t (ez egy olajos magvakból,többek közt pisztáciából készült sajátos keverék), ami mellé isteni olivaolajat öntenek, és kovászos házikenyeret hoznak - és ezzel már el is veszünk. Egyik szeletet tüntetjük el a másik után - pedig még az előételnél sem tartunk!

Hozzá kezdő lépésként a hely saját márkás boraként szereplő, amúgy a Haraszty Pincészetben készült Irsaiját és Rosé-ját kortyoljuk - a nyáresti vacsora igazán jó indításaként.

Szűz lángossal, lazac salátával

Egyikünk lazaccal, buggyantott tojással dagadozó zöldsaláta egyveleget kér, hollandi mártással megbolondítva, másikunk egy olyan ételt rendel, amit már kóstolt korábban a Váci utcai Winestone egységben, és bevéste magát emlékezetébe: ez a sertésszűz lecsóval, lángossal körítve. És örömmel konstatálja, hogy a duó másik tagja félbeszakítja egészséges saláta porciója eltüntetését, mert őt is elcsábítja az izgalmas trió. E fogásnál egyébként a nagy kedvenc még a friss lecsó valamilyen rejtélyes eljárással olyan frissre, roppanósra és tökéletesen ízesítve tálalják a Winestone-osok, ami a külföldiek számára akár a magyar konyha legmagasabb kultúrájának egyik hirmondójaként szerepelhet.

Mindehhez új tételek dukálnak a 80 százalékban magyar borokat kínáló borsorból: savignon blanc-t és pinot noir-t kóstolunk. Végül pedig, lezáróként, hazai pálinkákból kerül egy-egy öntetnyi a pohárkába, lehajtjuk ugyan, de nem búcsúzunk, hamarosan ismét erre vezet majd az utunk.

 

 

 

Forrás: turizmusonline.hu


Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?