Megérkezett a Winestone 2.0

Fellélegezhet, aki külföldről érkezett vendégeivel a pesti Belváros egyik csomópontja környékén, a Kálvin térnél téblábolva olyan helyre szeretne beülni, ahol magyaros ízvilágú ételeket, borokat kóstoltatnak...

... és a gulyás-pörkölt-Gundel palacsinta szentháromságán túl jóval frissebb, modernebb felfogásban szeretné a vendéglátó bemutatni a hazai gasztronómia ízvilágát. Mert ott van mostantól a Winestone étterem (amelynek második tagja nyílt meg, az első a Váci utcában üzemel) a tér sarkán álló Mercure City Center szálló földszinti részén, jókora fedett duplaterasszal, amelynek egyik része a térre, másik a Kecskeméti utca felé nyílik.

Az Accor szállodacsoport amúgy nem itt, vagyis határainkon belül találta ki ezt a különleges koncepcióval működő éttermet, hanem lengyel szülőatyja volt az ötletnek. Azonban tény, az ételspecialitásokat, amelyek egy részét fekete palakövön tálalnak (innen az elnevezés), nagyon átgondolt koncepcióval készítik el a konyhán, és szinte mindhez tökéletesen passzol és csúszik le egy-egy szép tétel valamelyik magyar régió pincészetének kínálatából.

Buda és Pest találkozásánál

No de mit is kóstoljunk egy forró nyári estén, az étel- és itallap pazar választékából? Az előételek kiválasztása közbenl némi vita alakul közöttünk, mert egyikünk a magyaros kő mellett tenné le a voksát mangalica sonkával, másikunk a Pest névre elkeresztelt kő és a Buda közt lamentál (egyiken marhabélszín, másikon kacsamáj szerepel könnyű salátákkal). Végül egy huszárvágással megoldjuk a gordiuszi csomót: kikérjük a Buda és Pest kínálatot egy fekete lávakövön tálalva, ahol amúgy örömmel fedezzük fel, hogy a májat a bélszínből készült mennyei tartártól személyesen a Duna csíkja választja el egy habkönnyű mártás képében, némi (norvég) lazac és (olasz) kapribogyó kíséretével.

Igen ám, de mire kitálalják elénk a fővárost (és esküszöm, nem telt el sok idő), hibázunk egy óriásit: ugyanis elénk teszik a várakozás percei alatt a Winestone házak egyik specialitását, a dukkah-t (ez egy olajos magvakból,többek közt pisztáciából készült sajátos keverék), ami mellé isteni olivaolajat öntenek, és kovászos házikenyeret hoznak - és ezzel már el is veszünk. Egyik szeletet tüntetjük el a másik után - pedig még az előételnél sem tartunk!

Hozzá kezdő lépésként a hely saját márkás boraként szereplő, amúgy a Haraszty Pincészetben készült Irsaiját és Rosé-ját kortyoljuk - a nyáresti vacsora igazán jó indításaként.

Szűz lángossal, lazac salátával

Egyikünk lazaccal, buggyantott tojással dagadozó zöldsaláta egyveleget kér, hollandi mártással megbolondítva, másikunk egy olyan ételt rendel, amit már kóstolt korábban a Váci utcai Winestone egységben, és bevéste magát emlékezetébe: ez a sertésszűz lecsóval, lángossal körítve. És örömmel konstatálja, hogy a duó másik tagja félbeszakítja egészséges saláta porciója eltüntetését, mert őt is elcsábítja az izgalmas trió. E fogásnál egyébként a nagy kedvenc még a friss lecsó valamilyen rejtélyes eljárással olyan frissre, roppanósra és tökéletesen ízesítve tálalják a Winestone-osok, ami a külföldiek számára akár a magyar konyha legmagasabb kultúrájának egyik hirmondójaként szerepelhet.

Mindehhez új tételek dukálnak a 80 százalékban magyar borokat kínáló borsorból: savignon blanc-t és pinot noir-t kóstolunk. Végül pedig, lezáróként, hazai pálinkákból kerül egy-egy öntetnyi a pohárkába, lehajtjuk ugyan, de nem búcsúzunk, hamarosan ismét erre vezet majd az utunk.

 

 

 

Forrás: turizmusonline.hu


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.