hirdetés
hirdetés

Mi lesz a francia Riviérával a gazdag oroszok nélkül?

Az orosz-ukrán konfliktus a két legnépszerűbb dél-franciaországi üdülővárosban is érezteti hatását. Pedig a vagyonos oroszok jelentős összegeket költenek, akárhova mennek.

hirdetés

Az idei nyáron már jelentősen csökkent az orosz turisták száma Cannes-ban és Nizzában. A Côte d’Azur két legfelkapottabb városában főleg a gazdag oroszok töltötték szabadságukat, de idén már harmadával kevesebben érkeztek az egyik legnépszerűbb szállodába, az InterContinental Carltonba is, márpedig ezt éppen egy orosz mágnás alapította száz évvel ezelőtt.

Pontos számadatok a francia tengerparton üdülő szupergazdagokról nem ismertek, csupán annyi bizonyos, hogy 2012-ben 400 ezer orosz turistát regisztráltak Franciaországban, amely egyike a legnépszerűbb európai célpontoknak. Az orosz átlagturista ugyan csak 1500 eurót költ egy út alkalmával – de az igazán gazdagok egy napi szállásköltségre szánnak ennyit. A Carltonban egy szoba egy éjszakára 1400 eurót kóstál, s ebben még nincs benne a 42 eurós parkolási díj és a szintén ennyibe kerülő – pazar – reggeli.

Az oroszok egyébként valódi luxuscélpontként kezelik Franciaországot. Egy friss felmérés szerint 54 százalékuk (!) négy- vagy ötcsillagos hotelben kíván megszállni ott tartózkodása alatt. Az elmúlt évek a válság ellenére is elkényeztették a franciákat, ugyanis évről évre egyre többen választották úti célnak a francia Riviérát. A 140 millió lakosú Oroszországból 15,3 millió turista kelt útra 2012-ben – közülük 5 millióan Nyugat-Európát választották. A Roland Berger tanácsadó cég 2012-es felmérése – még az ukrán konfliktus kitörése előtt – azt prognosztizálta, hogy 2012-15 között 7-16 százalékkal nő majd a kiutazó oroszok száma, akiknek 77 százaléka Nyugat-Európát favorizálja, vagyis oda kíván utazni.

Kevesebb gazdag orosz utazik a francia Riviérára

Az orosz-ukrán konfliktus és az Oroszország ellen bevezetett korlátozások azonban máris éreztetik hatásukat a Riviérán is. A luxusszállodákban és elegáns üzletekben kevesebb a pénzes orosz turista, és a foglalások sem adnak okot optimizmusra.Márpedig az drága utakat és hoteleket favorizáló középosztály – az oligarchákról nem beszélve – egyre jelentősebb vásárlóerőt képvisel. A Merrill Lynch 2012-ben publikált felmérése szerint a tehetősnek számító középosztály a népesség 14 százalékát tette ki, és növekedése folyamatos. Az amerikai pénzügyi csoport tanulmánya szerint 2020-ra már a népesség 40 százalékát teheti ki. A feltételes mód azonban teljesen indokolt, hiszen az Oroszország ellen bevezetett szankciók és az ukrán konfliktus alaposan megrázhatja az orosz középosztályt is. Ennek első jelei már láthatók: a kevesebb kiutazó mellett az állam is beavatkozott a turizmusba. Az orosz kormány ugyanis különféle intézkedéseket vezetett be a belföldi turizmus felfuttatására. Ennek keretében olcsóbb repülő- és vonatjegyet kínáltak már idén nyáron is a hazai üdülőhelyekre, elsősorban a krími tengerpartra. Az ottani belügyminisztérium pedig már odáig ment, hogy felszólította mintegy 4 millió alkalmazottját arra, hogy külföld helyett otthon töltse szabadságát.

Törökország és Egyiptom az élen
Az oroszok körében a legnépszerűbb továbbra is Törökország – ide évente több mint kétmillióan utaznak. A 2012-es statisztikák szerint a második helyen Egyiptom állt, még az ottani zavargások kirobbanása előtt. A harmadik legnépszerűbb turisztikai célpont meglepő módon Kína, ahová 1,5 millió orosz látogatott. A legnagyobb növekedést Thaiföld mondhatja magáénak: 2008 óta 50 százalékkal nőtt az orosz turisták száma. Az oroszok 2011-ben 32,5 milliárd dollárt hagytak külföldön, ezzel a hetedik legtöbbek költő nemzetnek számítanak. Az első helyen továbbra is Németország áll 85 milliárd dollárral, a 78,8 milliárdos Egyesült Államok mögött.
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai