Mitől lesz a kávé igazi?

Van különbség víz és víz között, főleg ha a kávéról vagy a teáról beszélünk. A kávé 98%-a víz, és - ugyan az aroma java része a kávéőrleményből származik -, a kávékészítő mesterek szerint nem mindegy milyen vízben oldjuk fel azt.

A VGF szaklap szakemberei felmérést készítettek, melyben 8 független kóstoló ízlelhetett meg

- csapvízből,

- lágyabb ásványvízből,

- keményebb ásványvízből,

- konyhai szűrőkancsó által szűrt vízből

- és víztisztító készülékkel szűrt vízből,

készült kávét.

A kávé minden esetben ugyanaz a fajta volt, ugyanazon az arányokkal. A sok érdekes tényező közül az egyik, hogy a kávék készítésében az ország egyik legjobb baristája (kávé készítő mestere) is közreműködött. Természetesen egy szakértő jó eséllyel állapítja meg a víz minőségét a kávé kóstolása után. A hét jelentkező viszont nem tudta, hogy melyik fajta van éppen nála, így az eredmény is váratlanul érte őket mikor megmutattuk nekik azt.

A teljes cikk képekkel a mellékelt word dokumentumban és az alábbi linken található meg: 

A tesztelés menetét, előkészületét és annak eredményét az alábbi videóban lehet megtekinteni:

{youtube|id=olUAx6iTbJ8|width=550|height=0}

A teszt beigazolta a baristák előrejelzését, miszerint ha valaki szeretne jobb kávét inni, érdemes alacsonyabb ásványi anyag tartalmú vizeket használni. Ennek oka, hogy mind a kávéból, mind a teából szárazanyagtartalmat vonatunk ki a főzés során, és az ásványi anyag tartalommal telített vízben, nem tud annyi szárazanyag kioldódni sem a kávéknál, sem a teáknál.

Az eredmény az alábbi lett:

1. Víztisztító készülék (ez a baristák egyik nagy kedvence): 28 pont

2. Lágyabb ásványvíz (~8-10 nk; ~162 mg/liter össz. oldott ásványi anyag tartalom): 26 pont

3. Konyhai szűrőkancsós víz (magnézium technológia): 26 pont

4. Csapvíz (Budapest, V. kerület): 18 pont

5. Magas ásványi anyag tartalmú víz (~20 nk; ~600 mg/l össz. oldott ásványi anyag tartalom): 11 pont

Forrás: VGF

Forrás: Vendég & Hotel Online


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?