hirdetés
hirdetés

Múzeumi meseórák Miskolcon

A Miskolcra látogató turisták számára kihagyhatatlan élményt nyújt a színház, és a színészmúzeum. Sokan úgy tervezik útjukat, hogy tudják, nem fognak a gyerekek se unatkozni. Miskolc Színháztörténeti és Színészmúzeumában „beadhatják” a kicsiket, vagy maguk is elvarázsolódhatnak a mesék világában.

hirdetés

Eddig is gazdag programokat kínáltak, de idén meseszínházzá változik a legkisebbek számára a múzeum, a színház világáról szóló mesék elevenednek meg.

Mikita Gábor, a múzeum vezetője munkatársunknak elmondta, hogy arra törekednek, hogy a múzeum kiállításaival, programjaival ne csak az idősebb – emlékezni, nosztalgiázni kívánó – korosztályt szólítsák meg, hanem a fiatalok színházi nevelésének is központja legyen.

A szerzők „beavató színházi mesék” írását vállalták, amelyek izgalmas, vidám történeteken keresztül segítik a gyerekeket, hogy jobban megismerhessék e művészeti ágat, jobban ráérezhessenek annak varázsára. Megtanulhatják, hogy mi a lényegi különbség a mutatványosok cirkuszi attrakciói, a színházi előadás szerepe valamint a film között, és betekinthetnek a színházi „üzem” működésének rejtelmeibe is.

A múzeum bábszínházában is igazi előadások születnek. A bábparaván mögé eddig a múzeum dolgozóin kívül csak a gyerekek illetve szüleik bújtak be, hogy igazi bábszínházi bábok mozgatásának titkaira jöjjenek rá. Most Mikita Gábor muzeológus felkérésére két bábművész álmodik ide egy-egy bábos mesét.

Nézze meg galériánk képeit!

A szervezők bíznak abban, hogy a foglalkozáson résztvevők kedvet kapnak a színházba járáshoz, érzékenyebben, nyitottabban nézik majd a színházi produkciókat.

A foglalkozássorozat a TÁMOP „Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában” című pályázat keretében valósul meg, így a múzeumi mesefoglalkozások a programban résztvevő gyerekek számára ingyenesek.

(Az ország legnagyobb múltra visszatekintő teátruma a Miskolci Nemzeti Színház, amely az 1991 - 1996 között folyó színház-rekonstrukció eredményként színházi negyeddé bővült. Az épületegyüttesben a Déryné utcában, ahol 1823-tól 1843-ig Magyarország első magyar nyelvű kőszínháza állt, található a Színháztörténeti- és Színészmúzeum.)

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai