hirdetés
hirdetés

Napraforgók a falon

Ki ne vágyna a nagyvárosok zsúfoltsága után néhány napra a jó falusi levegőre, frissen fejt tejre, házi készítésű sajtra, vajra. Kiülni a teraszra, hosszúlépést kortyolva pihenni, közben hallgatni a gyerekeket, akik tojást keresgélnek a tyúkólban, vagy a háziak macskájával játszanak. De mindezt hol tehetjük meg?

hirdetés

Manapság már egyszerű a kérdés, kell egy számítógép, beírjuk, hogy www.falusiturizmus.hu, és máris nézhetjük, hova szeretnénk menni. Bejelölhet­jük, hogy a fővárostól csak húsz kilométerre legyen az a falusi ház, amelyben pihenni sze­retnénk, a kutyánkat is akarjuk vinni, legyen kert, adjanak házi kosztot is. Ezeken kívül még számtalan kívánságunk lehet: elég-e a kert végén egy sátor, vagy teljes összkomfortra vágyunk, és kell nekünk a szauna is. A válasz­tásban segít, hogy 2011 óta a falusi vendég­házakat is ellátták védjeggyel: napraforgókkal jelzik, milyen komfort vár ránk. A legnagyobb kényelmet a négy napraforgó jelzi.

Segítségünkre van Zala Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) titkára, aki elmondja, hogy a négy év­vel ezelőtti kezdés óta kiforrott a rendszer, már a szállásadók is tudják, hogy ezek a jelzések őket segítik, és jelentkeznek is a napraforgós minősítésekért. A követelményeknek eleget kell tenni, a három naprafogós falusi portánál a vendégek számára elkülönített fürdőszoba és WC, étkező, konyha társalgóval, valamint pihenőkert és parkolási lehetőség szükséges. A négy napraforgós jelzés már sokat ígér, saját fürdőszobát és WC-t a lakóegységben, jól fel­szerelt szoba, étkező, társalgó, konyha és kerti bútorok, pihenőkert kellenek, parkolási lehető­séggel. Persze ne legyünk fővároscentrikusak, elég, ha majdnem mindenki az. A FATOSZ nem a főváros távolságától függően tünteti fel a portákat, hanem régiónként. Jó hír a Szép-kártyával rendelkezőknek, hogy egyre több vendégházunk fogadja el fizetési eszközként.

Van olyan hely, ahol gondoltak a ke­rekes székesekre, az épület részlegesen akadálymentesített, legalább egy szoba és fürdőszoba alkalmas a mozgásukban kor­látozott vendégek fogadására. A házigazdák biztosítanak transzferszolgáltatást a vendé­gek számára, valamint rendelkezésre állnak speciális turisztikai ajánlatok, szabadidős lehetőségek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tu­lajdonában lévő Falusi Turizmus Nemzeti Tanúsító Védjegyet a FATOSZ koordinálja és a minisztériumban működő bírálóbizottság hagyja jóvá. A Falusi és Agroturizmus Orszá­gos Szövetségének budapesti, Király utcai központi irodája több mint 800 szálláshely minősítési dokumen­tációját dolgozta fel az indulás óta. Ők adják a szakmai hátteret és ők működtetik az or­szágosan is regisztrált hálózatot, a minősített vendégházak tulajdonosai csatlakozhatnak a szövetség online foglalási rendszeréhez, és bekerülhetnek több adatbázisba vagy a ven­dégváró katalógusokba is, és részt vehetnek országos hazai vagy külföldi rendezvényeken kínálataikkal, reklámanyagaikkal.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai