hirdetés
hirdetés

Nyitra nemcsak a történelem

Szlovákia legrégibb városát Nyitrát és nevezetességeit mutatták be a turisztikai újságíróknak és szakembereknek május 15-én, kedden, a Szlovák Intézetben megtrendezett sajtótájékoztatón.

hirdetés

A Szlovák Intézet igazgatója Sípos Ildikó elmondta: még látható legutóbbi kiállításuk, a szlovák esküvői viseletek kiállítása. Terveznek az 1968-as Prágai tavasz pozsonyi eseményeiről egy szabadtéri fotókiállítást, valamint még júniusban egy ékszerkiállítást, amelyre a Bálnában kerül sor.

A Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, Soňa Jelínková bemutatta a Nyitrai Idegenforgalmi Szervezet ügyvezető igazgatóját Marta Háronikovát, aki városa nevezetességeiről beszélt. Nyitra városa nemcsak a történelem, hanem a természet, gasztronómia és a bor szempontjából is ismert. Idén is, mint minden évben számos korosztály számára kínál különféle rendezvényeket. Nyitra város Szlovákia délkeleti részén terül el, a fővárostól, Pozsonytól mintegy 90 kilométernyire.

A város fő nevezetessége a Nyitrai-vár. Itt áll a Szent Péter és Pál-templom, a püspöki könyvtár, a püspöki palota, az egykori Vármegyeháza, az 1446-ban épült Nagyboldogasszony-templom. A város értékes építészeti műemléke a történelmi belvárosban lévő zsinagóga. A felújított épületben nagy sikerrel rendeznek kiállításokat, előadásokat és koncerteket.

Mojmirovice kastélya, fotó: Bódi Ágnes

Május 25-én rendezik meg a Templomok éjszakáját, ilyenkor érdemes meglátogatni a templomokat, az imaházakat, a kolostorokat, a kriptákat, a tornyokat és a kúriák termeit is. Május 31-tól június 2-ig egy egyedülálló dobfesztiválon az európai ütős zenekarok és együttesek találkoznak. A Nyitra Ízek Fesztiválját június 2-án rendezik. A nap a kóstolók jegyében zajlik, zene, tánc, színház, regionális specialitások várják a vendégeket.

A Nyitrai Kulturális Nyáron a kicsiket bábelőadások várják, a parkban és a sétálóutcán koncertek lesznek, a gótikus várárokban filmvetítés, a nyitrai várban pedig éjszakai vártúrák. Június elején háromnapos színházművészeti fesztivál lesz, míg június 10 és július 1-je között rendezik meg a Musica sacra Nemzetközi Egyházzenei Fesztivált. 

A nyitrai borvidéket és Mojmírovce, vagyis Ürmény borait Baráth Zoltán borász mutatta be. A Nyitratól délre található Ürményi kastélyban 90 férőhelyes négycsillagos szálloda, kongresszusi központ és boropince működik - ismertette Éva Kozárová. A kastély Nyitra megye kulturális, turisztikai, valamint oktatási és képzési központja is

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai