hirdetés

Húzóágazat!? Szavak helyett cselekvést!

Olvasói levelet juttatott el szerkesztőségünkbe Károvits Tamás szakértő, Pro Turizmo díjazott, a Fővárosi Közgyűlés Kereskedelmi és Turisztikai bizottságának tagja, MVI elnökségi tag, a MATUR budapesti elnökéségnek volt tagja. A levelet az alábbiakban közöljük:

hirdetés

"Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága előtt kijelentette: húzóágazat lesz a turizmus. Az elmúlt 22 év folyamán minden vezetőnk ezt mondta. Ezzel szemben lássuk a valóságot:

Kormányváltáskor miniszter úrnak levelet írtam szakmánk elhúzódó problémáiról. Felvetett kérdéseimre sem ő, sem főosztályvezetője érdemi választ nem adott.

Nagyon örülünk, hogy a turizmus törvény - 22 évi várakozás után - végre elkészül, a koncepcióval együtt, bár ezeket nem most kellett kitalálni. Stratégia, marketing rengeteg készült eddig a végrehajtás hiányának felelősségrevonása nélkül. Koncepciót csak a megfelelő elemzések és szakemberekkel való konzultáció után lehetett volna készíteni most is. Ezzel szemben minap a VIII. Országos TDM konferencián elhangzott: "Az új koncepció/tervezet készítése a szakma bevonása nélkül történik." Húsz év alatt nem jutottunk sehová. A vendégszám a fejlesztések ellenére csökkent. A régiós turizmus irányítás nem megoldott, ahogy az országos sem.

Ezen sem lepődhetünk meg hiszen látható, hogy a szakértelem már 22 éve útban van. A fent említett bizottságban egyetlen szakirányú végzettségű ember van az elnököt is beleértve. Szakmai tanácsadóit nem ismerjük, mert nevüket eddig egyetlen döntéshez sem adták. 

Szeretnék emlékeztetni egy 2012. január 3-án megjelent cikkemre, ahol azt írom: „a bizonyított szakértelem ellenére sem vált még a gödöllői regionális egyesület /GKRTE/ az irányítás által regisztrált turisztikai desztináció menedzsment szervezetté.” Azóta sem, bár 1996 óta működik. Ilyen gyors és a hazai vállalkozót támogató jelenlegi bürokráciánk.

Kvázi kamarák, érdekképviseletek, ágazati párbeszéd nem működik, kvázi vezetőkkel, akik sosem konfrontálódnak, nem kifogásolják a valódi jogosultságaik hiányát. Így minden kormánynak megfelelnek. A jelenlegi és az előző kormányban is érdekképviseleti vezető lehetett és lehet egyben kormányhivatalnok is. Ezért nincs kétkamarás országgyűlésünk sem. Eredményeképp a hazai polgár, vállalkozó jogfosztottan végképp magára maradt.

Emlékeztetni szeretnék a 2010-ben még működő MATUR budapesti tagozatának 12 pontjára, amely adóinkból fenntartott irányításunk részéről - a demokráciánkban megszokott módon - válasz nélkül maradt, ahogy az előző kormányok idején is. 

Az eddigieken túl ebből az alábbi négy pontra szeretném felhívni a figyelmet:

  • A turizmust érintő kérdésekben ne döntsenek előzetes szakmai egyeztetés nélkül
  • Turisztikai országmarketingünk az ország valódi identitását, a magyar örökség értékeit és karakterét tükrözze
  • Szülessen meg belátható időn belül hazai vendéglátó stratégia és az ehhez kapcsolódó program.
  • Csökkenjen és tartósan 10% értéken maradjon a turizmus és a vendéglátás áfája!

Aktuális?

Apropó vendéglátás. Az irányításunk által preferált egészségturizmusnak hússzor nagyobb bevételt kell produkálni, hogy elérje a vendéglátás bevételeit. Megfeledkezve a valódi országvonzerőre és a mezőgazdaságra kifejtett kiemelkedő hatásáról is. A megváltó gyarmatosító beruházót - hasonló béreivel - adóinkból támogató gazdaságpolitikánk 22 éve nem oldja meg a vendéglátás irányítását, sratégiáról nem is beszélve. 1995-ben vetettük fel először, hogy jogkövető magatartással ebben az adórendszerben nem tud létezni bevételeiből a hazai kkv.

Az elmúlt 10 évben 1,5 millió vendégéjszakát vesztettünk, szállodai áraink szinte a legutolsók az EU-ban, bevételről, jövedelmezőségünkről nem is beszélve. Tovább nem is folytatom.

>>Ki-ki abban legyen foglalatos, amit az ő ideje hoz magával, t.i. az ifjak fegyverben, vének a tanácsban<< - mondta annak idején Szent István királyunk. Kijelentése ma is érvényes."

Károvits Tamás,

szakértő 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Készül-e korlátozásokra a 4. hullám kapcsán?

Kiadónk társoldalai