Elfogadta az Országgyűlés a turizmus törvény módosítását

Elfogadta az Országgyűlés a turizmus törvény módosítását 

Az új szabályzás eredményeként egységessé válik a szálláshelyminősítési rendszer, megkezdődik a vendéglátóhelyek és az attrakciók adatszolgáltatása és nevesítik a kiemelt jelentőségű településeket.
Az Országgyűlés előtt a turizmus törvény

Az Országgyűlés előtt a turizmus törvény 

Az ellenzék éles bírálata mellett folytatta az Országgyűlés a turizmust érintő törvények módosítását szerdán.
Turisztikai értékek Komáromtól Párkányig

Turisztikai értékek Komáromtól Párkányig 

Egy ösztöndíjpályázatnak köszönhetően tíz napot töltött el a Felvidéken, a Hídverő Társulásnál kutatóként és főiskolai tanársegédként dolgozó szerzőnk. A cikk átfogó képet ad a szlovákiai TDM-rendszerről, továbbá a dél-szlovákiai térség turisztikai vonzerőiről.

Turizmus törvénnyel Európába 

Mag. Achill Rumpold – a 2013-ban hatályba lépett karintiai turizmus törvény egyik megalkotója - lesz dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter mellett az Európai Desztináció Marketing Konferencia díszvendége Balatonfüreden január 9-10. között. Karintia példája is azt igazolja, hogy a jövő, a desztináció menedzsment szervezeti rendszeré.

Év végéig törvényt kaphat a turizmus 

Horváth Viktória szerint a turizmus törvényt az Országgyűlés novemberben fogadhatja el, írja a Világgazdaság. 
Húzóágazat!? Szavak helyett cselekvést!

Húzóágazat!? Szavak helyett cselekvést! 

Olvasói levelet juttatott el szerkesztőségünkbe Károvits Tamás szakértő, Pro Turizmo díjazott, a Fővárosi Közgyűlés Kereskedelmi és Turisztikai bizottságának tagja, MVI elnökségi tag, a MATUR budapesti elnökéségnek volt tagja. A levelet az alábbiakban közöljük:

Elkészült a nemzeti turizmusfejlesztési koncepció 

Elkészült a nemzeti turizmusfejlesztési koncepció tervezete; ha sikerül megragadni a lehetőségeket, a következő években a turizmus lehet a magyar gazdaság egyik legfontosabb húzóágazata a feldolgozóipar és a mezőgazdaság-élelmiszeripar mellett - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának hétfői ülésén.
Januártól életbe lép a turizmus törvény

Januártól életbe lép a turizmus törvény 

Örömteli hírrel lepte meg a hallgatóságot a gyenesdiási Országos TDM konferencián Balogh Károly. A TDM-szövetség elnöke bejelentette: januártól életbe lép a turizmus törvény. Nem nálunk, Karintiában.

Indulatok és kételyek a MUISZ-közgyűlésen 

Megtartotta éves közgyűlését a MUISZ, ahol a tagszervezetek vezetői vettek részt.

Tizenhat éve várjuk a turizmustörvényt 

Kollégánk jegyzeteiből kiderül, hogy több mint 16 éve készül a turizmustörvény, amelynek elfogadását a közelmúltban a szezon végéig elhalasztotta a kormány. 

Szezon után lesz turizmus-törvény 

Kioltotta egymást az önkormányzati és a turisztikai lobbi tevékenység, így legalább őszig továbbra is várni kell az új turizmus-vendéglátás törvény megszületésére, írja a VG.

Harc az idegenforgalmi adóért 

Addig aligha fog megszületi az új turizmus törvény, amíg nem dől el, hogyan oszlik majd meg az idegenforgalmi adó a TDM szervezetek és az önkormányzatok között, írja a Világgazdaság.

VII. Országos TDM Konferencia Szilvásváradon 

A turisztikai desztináció menedzsment rendszer kérdéseivel, a szektor jövőjével foglalkozó országos konferenciasorozat újabb állomása 2012. május 15-16. között ezúttal Szilvásvárad lesz.

Kritikákat kapott a törvénytervezet 

Több száz érdeklődő követte nyomon a Parlament felsőházi termében az Országgyűlés turisztikai bizottsága által rendezett nyílt napot, melyen elsősorban a turizmusról és vendéglátásról szóló törvényjavaslat volt a téma.

Turizmus Törvény: van még rajta mit dolgozni 

A készülő Turizmus Törvény nem minden pontjával ért egyet maradéktalanul a szakma - derült ki a törvénytervezet megvitatására rendezett találkozón szerdán, a Parlamentben. Ez persze már eddig is kiderült több, a szerkesztőségünknek is leküldött közlemény szerint. Szerdán azonban legalkalmasabb helyen, a törvényhozás házában ütköztethették nézeteiket a törvénykezés szakmai képviselőivel az idegenforgalmi ágazat szereplői.

A turizmus a nemzetgazdaság szíve 

A törvényhozáson még az idén tavasszal keresztülvinni kívánt, de a szakma által sokat bírált Turizmus Törvény szerdai, parlamenti vitanapjának indító előadásában az államtitkár kifejtette: „A magyar nemzetgazdaság lelke és szíve a turizmus, akár a friss oxigén a sejtek számára”. A szakmi előadásokból azonban úgy tűnt, a szív igencsak gyengélkedik.

Szatmáry: tovább kell élénkíteni a belföldi turizmust 

A belföldi turizmus élénkítéséről a balatoni térség és az országos fesztiválok fejlesztéséről, valamint egy, a Kárpát-medencében megjelenő nemzeti szállodalánc koncepciójának megfontolásáról beszélt Szatmáry Kristóf szerdán a Parlamentben a turizmusról és vendéglátásról szóló törvényjavaslatról szervezett szakmai konzultáción.

Konstruktív vita a TDM Szövetség közgyűlésén 

Az Utazás Kiállítás szakmai programjainak egyikeként tartotta éves közgyűlését a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség.

A beutaztatók is találtak fogást a Turizmus Törvény tervezetén 

Több más szakmai szervezethez hasonlóan a Magyar Beutaztatók Szövetsége, MABEUSZ is sokat foglalkozott a Turizmus Törvény tervezetével, ők sincsenek elragadtatva.

Jól járnak-e a SZÉP-kártyával az idegenvezetők? 

Igen - véli Szatmáry Kristóf államtitkár és dr. Nemes Andrea minisztériumi főosztályvezető.

A TUTSZ is véleményezte a turizmus törvényt 

A Turisztikai Tanácsadók Szövetsége is véleményezte a készülő turizmus törvényt. Az alábbiakban Dr. Puczkó László, a TUTSZ elnökének Dr. Nagy Róza közigazgatási államtitkárhoz írt levelét olvashatják teljes terjedelmében.

A Turizmus Törvény tervezetéről 

A közelmúltban 25 szakmai szervezetnek küldte meg a tárca véleményezésre a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezetét. A korábban a turizmusirányításban dolgozó munkatársunk elemzése az anyagról. Az előterjesztés egyik pozitívuma a vendéglátás beemelése a turizmusba. A „filozófiai” alapvetés is előnyére változott, mert a TDM modell kiemelésével központibb helyre került a turizmus lebonyolításához nélkülözhetetlen közcélú állami és területi intézményrendszer. De a konkrétumok hiányoznak.

A TMSZ is véleményezte a Turizmus Törvény tervezetet 

Polgár Tibor, a Turisztikai Managerek Szövetségének elnöke levélben írta meg a szakmai szövetség véleményét a készülő törvényhez kapcsolódóan a Nemzetgazdasági Minisztérium Közigazgatási Államtitkárának,  Dr. Nagy Rózának.

Adózási problémák és turizmustörvény 

Február 14-én zajlott a Turizmus Trend első idei Turizmus Akadémia-rendezvénye, Aktuális adózási és szabályozási kérdések a turizmusban címmel.

A Magyar Turizmus Minőségi Díj nyertesei 

A Magyar Turizmus Minőségi Díj tavalyi nyerteseit jelentették be, és a 2012. évi pályázat kiírását ismertették csütörtökön sajtótájékoztató keretében az egyik nyertes szállodában, a Continental Hotel Zara Budapestben.

Szakmai kézfogás a TDM-konferencián 

A napokban Móron rendezik meg a hatodik országos turisztikai desztinációmenedzsment konferenciát, ahol történelmi jelentőségű együttműködésről állapodott meg hat szakmai szervezet.

Matolcsy: kész a turizmusról szóló törvény tervezete 

Elkészült a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezete, amely ősszel kerülhet a parlament elé - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága előtti meghallgatásán kedden.

A tárca támogatja a nemzeti szállodai védjegy kialakítását 

Több részletkérdés tisztázása folyik még, de a cél, hogy egy év múlva legyen nemzeti szállodai védjegyrendszer Magyarországon – közölte kérdésünkre Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára.

Kártyacsata és légibemutató Budapest felett 

Air Race ugyan nem lesz az idén Budapesten, de Red Bull Street Parade igen. Csökkentett költségvetéséből 50 millió forinttal támogatja az esemény megrendezését a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ (BTSZK), amely működésének első félévéről adott számot a minap.

Ősszel az Országgyűlés előtt a turizmusról szóló törvény 

A Nemzetgazdasági Minisztérium még az ősszel benyújtja az Országgyűlésnek a turizmusról szóló törvény tervezetét – tudtuk meg a minisztérium főtanácsosától, Nyitra Mónikától. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által az illegális utazásszervezés témakörében elrendelt soron kívüli vizsgálatok április végéig tartottak, ám azok eredményeiről később tud felvilágosítást adni a tárca.

Még az idén lesz turizmus törvény 

Jelenleg államigazgatási egyeztetésen van a turizmus törvény koncepciója, ezt követi a társadalmi-szakmai vita, és legkésőbb a második félévben a parlament elfogadja az új törvényt - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Magyar Szállodaszövetség által a budapesti turizmus fejlesztéséről rendezett konferencián szerdán Budapesten.

A turisztikai bevételeket a turizmusba kell visszaforgatni 

Velencei-tó térségi turisztikai fórumot tartottak húsvét előtt az Agárdon, a Simon Panzió és Borászatban. Munkatársunktól

Mennyiség helyett minőség a turizmusban 

Marosi István úgy véli, ezentúl a minőségi fejlődés irányában tolódik majd el a turizmus fejlesztése.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!