Szak- és nagyközönségi fesztiválok, költségcsökkentő energetikai megoldások, weboldaltervezés

A későn ébredők lemaradtak: akik a rendezvény előtti héten jelentkeztek, már nem fértek be az Andrássy úti La Perle Noire étterem felett lévő Mamaison Hotel két összenyitott helyiségébe, ahol különleges reggeli finomságokkal felterített asztalokkal várták vendéglátóink a programunkra érkezőket

A fokozott érdeklődés egyik előadónknak is köszönhető, hiszen sokan voltak kíváncsiak Gerendai Károly véleményére, aki saját tapasztalata alapján elmondta, különböző hazai fesztiválok, nagyközönségi bemutatók alkalmával milyen cateringgel érdemes megjelennie egy vendéglátósnak, és mi az, amire érdemes figyelnie.

 Nyomon követhető forgalom

„Árérzékeny, de kezelhető közönség látogat ki a tömegrendezvényekre” – kezdte előadását Gerendai, akinek esetében könnyebb felsorolni, mivel nem foglalkozik. Érdekeltségei köréből mindenesetre érdemes kiemelni Magyarország első Michelin-csillagos éttermét, a Costest, a Szigetet, a Balaton Soundot, a soproni VOLT Fesztivált és a budai Gourmet Fesztivált. Balatoni rendezvényük kapcsán megjegyezte, igaz, idén rossz helyre került a gasztroudvar, azonban a speciális fizetési rendszernek köszönhetően (amelyet minden tömegrendezvényük során alkalmaznak) pontosan nyomon tudják követni, hogy változik a bevétel, és ez alapján kiderült, nem alakult rosszul a vendégforgalom.

Felhívta a szakma figyelmét arra, hogy nem elég jó minőségű ételt hozni egy rendezvényre – a körítés, ez esetben a pavilon kinézete, megjelenése sem mindegy. Számára elfogadhatatlan, ha egy tömegrendezvényen a rendezők nem nézik meg, ki vállalja a cateringet, hanem „majd valaki megcsinálja” felkiáltással kötik meg a szerződést a legolcsóbb ajánlattévővel a jelentkezők közül. Végül a kitelepülés Gerendai-féle szabályairól is hallhattunk: nem kell minden alkalomra eszközöket bérelni (érdemes a legfontosabbakat magunk számára beszerezni), azonban a könnyen felállíthatóság, lebonthatóság, a praktikum ajánlatos. Mivel nagy a túlkínálat a cateringben, szerinte hamarosan letisztul a mezőny, és csak a minőséget kínáló catering maradhat meg a vendéglátói piacon.

Élmény legyen a fesztivál- és vendéglátóhely-látogatás

Gerendai előadásához szorosan kapcsolódott a budaörsi Coninvest cég alapító-ügyvezetője, Kertész Mirjam prezentációja, akinek cége korábban szakkiállítások állandó szereplője volt, néhány éve azonban váltottak, és inkább nagyközönségnek szóló kiállítások résztvevőivé váltak. Ennek egyik oka az ügyvezető asszony elmondása szerint a szakmai kiállítások látogatószámának csökkenése, a másik pedig az, hogy az emberek ma inkább különleges programot, élményt várnak egy kiállítástól, nem pedig száraz bemutatót.

A hűvös idő beköszöntével egy új, igen hasznos, topminőségű brit innováció importőre, a Stylus Design Kft. ügyvezetője, Gábor Anett mutatott be egy új elektromos kültéri melegítő eszközt, amely rövid múltja ellenére annyira sikeres, hogy már 26 országban forgalmazzák. A topsztorihoz nyilván hozzájárul, hogy nemcsak energiatakarékos, gáz- és szén-dioxid-mentes kültéri fűtés megoldásról van szó, annyira biztonságos is, hogy bárki megfoghatja használat közben, mert nem égeti a bőrt, de vizet vagy bármilyen folyadékot is locsolhat rá, a Chillchasernek meg sem kottyan – vígan fűt tovább.

A gázszámla önmagáért beszél

Az energiaszolgáltatás jegyében hangzott el az a profin, több oldalról összerakott előadás, amelynek három szereplője közül kettő – Szilágyi Csaba és Fogas Máté – az egyik nagy, a hazai piacon is jelen lévő, földgázelosztással és kereskedelemmel foglalkozó multinacionális cég, a GDF Suez képviseletében érkezett hozzánk, és magukkal hozták Szajbert Pétert is, aki a Hotel Ramada Balaton energetikus beszerzője, és az Almádiban lévő szálloda energetikaikereskedő-váltásának okairól beszélt. Adott egy megszívlelendő tanácsot is a szakmának: minden hasonló esetben nyugodt szívvel írjanak ki pályázatot, mert így összevethető a pályázó gázcégek ajánlata (ez nem kerül semmibe), és a legjobb választható ki. Fogas Máté (GDF Suez) két gázszámlát mutatott vendégeinknek, és elmagyarázta, mit érdemes a számok, adatok tengerében egy szállodásnak, éttermesnek figyelmesen megnéznie. Majd a multicég külső partner menedzsmentvezetője, Szilágyi Csaba mutatta be röviden a hazai szabadpiacon aktívan jelen lévő, amúgy 260 országban sikerrel működő vállalat arculatát és négy pontban összegezhető stratégiáját: ez dedikált, személyes kapcsolattartást, szakmai tanácsadást, minimális adminisztrációs munkát és gyors ügyintézést jelent.

 

Hogy érdemes megjelenni a világhálón?

Kovács Lóránt online szakértő, weblapkészítő előadása a jó és rossz website-ot, a világhálón való megjelenést taglalta, előadásának tartalmáról korábbi számunkban (2014. szeptember) részletesen írtunk, ott megtalálható.

Szeptemberi találkozónkat sokan támogatták, mindenekelőtt a gyönyörű helyszínt és fine dining ételsort kínáló, Andrássy úti La Perle Noire étterem & lounge. A Progast ezúttal is a kávés perceket, a Rauch a topgyümölcsleveket, a Zila Kávéház és Étterem pedig az év tortájának megválasztott somlói revolúciót hozta desszertként a rendezvényre. Az érpataki Zsindelyes prémiumminőségű pálinkákat kóstoltatott, a balatonszemesi Bujdosó Pincészet pedig kiváló, friss, gyümölcsös borokat hozott Pestre, a találkozóra. Végül álljon itt a kínált menüsor, amelyet a ház séfje, Koncz László komponált: füstöltpisztráng-parfait édesköménnyel (amuse bouche), préselt nyúlpástétom szegfűszeges hecsedlipürével, tintahalas kalácsmorzsával (előétel), étcsokoládés borjúpofamignon sütőtökpürével, gesztenyével, gombákkal (főétel), máktorta citromkrémmel (petit four). 

Forrás: Vendég & Hotel


Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe

Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe 

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?