hirdetés
hirdetés

Európa tartja vezető pozícióját a világturizmusban

Tavaly 4%-kal 1075 milliárd dollárra nőttek a turizmusból származó bevételek globálisan – adta hírül a Turisztikai Világszervezet (UNWTO).

hirdetés

A nemzetközi turistaérkezések azonos mértékben emelkedtek 2011-ről 2012-re, és tavaly elérték a 1035 milliárdot. A nemzetközi utasforgalom bevételei 219 milliárd dollárt tettek ki, így a turisztikai iparág által generált export teljes összege elérte az 1,3 trillió dollárt. A fenti adatok az UNWTO legfrissebb World Tourism Barometer felmérésében olvashatók.

Az anyagból az is kiderül, hogy a bevételek legnagyobb mértékben az amerikai kontinensen emelkedtek (+7%), de Ázsia (6%) és Afrika (5%) sem panaszkodhat. Európában csupán 2%-ot regisztráltak, míg a Közel-Keleten folytatódott a visszaesés (-2%). Az anyag összeállítói ugyanakkor megjegyzik, hogy ez a -2% jelentős javulást jelent az egy évvel korábbi drasztikus visszaeséshez képest. Európa a maga 457 milliárd dolláros turisztikai bevételeivel még mindig az élen áll a földrészek versenyében, a világ turisztikai bevételeinek 43%-a itt realizálódik.

A bevételek alapján összeállított Top 10 ország listája nem változott 2012-ben. A sorrend ismét USA, Spanyolország, Franciaország, Kína, Olaszország, Macau, Németország, Egyesült Királyság, Hongkong és Ausztrália.

Kiugróan jó eredményt produkált bevételek szempontjából néhány ország: USA (+11%), Franciaország (+7%), Németország (+6%), Egyesült Királyság (5%). Hongkong és a Koreai Köztársaság 14%-os, Svédország 17%-os, Japán 33%-os, Finnország pedig 16%-os növekedést tudott felmutatni. Szépen teljesített Thaiföld (+25%), India (+22%), Lengyelország (+13%), Dél-Afrika (18%), Egyiptom, (+145), Vietnám (18%) és Ukrajna (+13%).

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai