Sztrapacska, knédli, káposzta: szlovák hét a Gerbeaud-ban

Újra itt a szlovák hét, amely idén szeptember 12-éig tart, és amelyet a hétfőn, szeptember 7-én, a Vörösmarty téri Gerbeaud Sörházban megrendezett sajtótájékoztatón jelentett be Sona Jelínkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviselet-vezetője.

Ez az a hét, amelynek minden napja a szlovák konyha dicséretét zengi majd. Pintér Katalin, a Gerbeaud ügyvezető igazgatója szerint örömmel adtak teret a Magas-Tátra lábánál lévő Aquacity Poprad szálloda, étterem és vízi élménycentrum mesterszakácsainak, hogy azok készítsék el a szlovák konyha remekeit, a sztrapacskát, a knédlit, a több fajta káposztát, a juhtúrós krémlevest.

A tájékoztatóra a képviselet vezetője meghívta Frantisek Palkót, a szlovák közlekedési és fejlesztési minisztérium államtitkárát, aki a két ország jó kapcsolatára hivatkozva kiemelte, hogy érezhetően emelkedett a hazájukba látogató magyar turisták száma. – Befejeződött a nyári turizmus időszaka, szakembereink már felkészültek a téli programokra – mondta.

A tájékoztatón elhangzott, hogy szimbolikusan november 26-án nyitják meg a tátrai téli szezont. A téli hónapok a Tátrában a sísport jegyében zajlanak. A legjobb lesiklópályák a Csorba-tónál és a Tátralomnic feletti Kőpataki-tónál találhatók, ahol a síszezon május közepéig is eltart.

A szlovákok új gyöngyszeme az AquaCity Poprad, amely korszerű, környezetbarát turisztikai központ, az energiát illetően szó szerint önellátó. 2007-2008-ban több mint 190 ország szakemberei döntöttek amellett, hogy az AquaCity Poprad legyen a világon elsőként a nemzetközi World Travel Awards verseny “Worlds Leading Green Resort” – A világ legjobb környezetbarát központja kategóriájának a győztese. A vízi élményközpont nemzetközi edzésközpont is, és nagy konferenciatermének köszönhetőn sűrűn tarthatnak itt különböző rendezvényeket.

A tájékoztatón bejelentették azt is, hogy a közkedvelt Turizmus Síkupát ismét Szlovákiában rendezik meg március 12-15. között, ezúttal az Alacsony-Tátrában.

A tájékoztatón részt vevők megkóstolhatták a szlovák szakácsok által készített remekműveket, melyek sorát vaníliás, erdei gyümölcsös palacsinta zárta. Eredeti szlovák sört és bort ittak a vendégek, amelyeket a szlovák héten a betérő vendégek is megkóstolhatnak.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.