hirdetés
hirdetés

Tosca a kőfejtőben: betekintés a kulisszák mögé

Hamarosan befejeződnek a szentmargitbányai operafesztivál előkészületei, jól haladnak a munkákkal, így júliusban bemutathatják az egykori kőfejtő szabadtéri színpadán Puccini Tosca című operáját. Erről a turisztikai szakújságírók bizonyosodhattak meg május 7-én a bécsi Art for Art cég díszletkészítő műhelyében, ahol a hatalmas díszletek készülnek.

hirdetés

Schneider Erika, a kismartoni székhelyű Esterházy Magánalapítvány magyarországi kulturális képviselője kísérte az újságírókat, akik sajtóreggeli és -bejárás keretében tekinthettek be a díszletépítés rejtelmeibe.

A sajtótájékoztatón Amra Bergman díszlettervező, Robert Dornhelm rendező, Michael Güttler zenei vezető és Maren Hofmeister, a Szentmargitbányai Opera új intendánsa számolt be arról, hol tartanak a bemutató előkészületei.

Puccini Tosca című operáját 2015 júliusától augusztusig láthatjuk Robert Dornhelm rendezésében a Fertő tó ausztriai oldalán, Szentmargitbányán található kőfejtőben. Robert Dornhelm a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Tosca angyal díszlete egy óriási, 340 nm felületű LED-kivetítőt rejt magában, melyre a digitális technika eszközeivel fogják a varázslatos díszleteket vetíteni, célja a filmes elemek alkalmazásával a rendezésben az volt, hogy a publikumot minél közelebb hozzák a szereplőkhöz, és az emocionális kapcsolatot megteremtsék. Segítségére lesz ebben a fiatal díszlettervező, Amra Bergman, akit a kőfejtő csodás természetes kulisszái mellett Róma lélegzetelállítóan monumentális esztétikai érzékkel megépített épületei ihlették meg.Amra Bergman díszlettervező az elkészült színpadi képről adott tájékoztatást: egy 25,7 méter magas angyal 1600 négyzetméter nagyságú szárnyával öleli körbe a színpadot. A kinyíló szárny mögött látható majd a kivetített színpadkép.

A látvány természetesen tökéletes egységet kell, hogy teremtsen a zenével. Az újságírók előtt bemutatkozott Maren Hofmeister, a Szentmargitbányai Opera új intendánsa. Örömmel beszélt arról, hogy az idei bemutatón a szentmargitbányai közönség első alkalommal élvezheti a prágai Állami Operaház zenekarának játékát és a Bécsi Filharmónia Kórus énekét. Hofmeister szerint a mostani produkcióval a szentmargitbányai fesztivál a híres bregenzi és veronai operafesztiválok népszerűségével fog vetekedni.

A zenei vezető szerepét Michael Güttler, korunk egyik legünnepeltebb fiatal karmestere tölti be. Güttler szerint napjaink legkiválóbb művészeinek előadásában csendülnek majd fel a népszerű opera dallamai a kőfejtőben és hogy a zenekar és a kórus kiválasztásával utolsó szakaszba ért a művészek meghallgatása is, a következő napokban indulhatnak a próbák. A betanításban segítségére lesz asszisztense, Daniel Hoyem-Cavazza, aki az augusztusi előadásokat vezényli majd. Elmondta azt is, hogy nagy előrelépés történt a hangtechnikai megoldások terén is, sikerült a tér akusztikai finomítása. Tosca szerepében láthatjuk többek között Alexia Voulgaridou-t, Katrin Adelt és Oksana Kramareva-t, Cavaradossit Andrea Caré, Yusif Eyzvazov, és Marcel Puente, a korrupt Scarpia-t Marco Vratogna, Jevgenyij Nyikityin és Davide Damiani, míg Angelottit Alessandro Spina és Alexander Krasnov alakítják.

Ellátogattunk a Szentmargitbányai Kőfejtőbe is, ahol láttuk, hogy nagy erőkkel folynak az előkészületek, helyükön vannak a széksorok, és egy hatalmas daru mozgatja a kőtömböket. A kőfejtő a maga nyers, hasadozott sziklás tájával lélegzetelállító kulisszát kínál a nagy olasz operához. Az itt rendezett koncertek és előadások mintegy 220 ezer látogatót vonzanak évente. A szentmargitbányai Európa egyik legrégebbi kőfejtője, és 2001 óta az UNESCO-világörökség része.

Giacomo Puccini: Tosca, Szentmargitbányai Kőfejtő, premier: július 8.

Bővebb információ: www.arenaria.at

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai