Új részletek: így nyithatnak az osztrák vendéglátóhelyek

Ausztria legkisebb tartományát, egyfajta "kísérleti laborként" használva először Vorarlbergben nyithatnak ki a vendéglátó egységek, illetve újra engedélyezik a kulturális rendezvényeket.

A szövetségi kormány és a tartomány hosszas egyeztetését követően elfogadásra kerültek a részletszabályok, amely alapján március 15-től beltéri használatra is megnyithatnak az éttermek. Markus Wallner, a tartomány kormányzója szerint „nagyfokú felelősségre és bizonyos bátorságra” egyaránt szükség van a lépés megtételéhez. A vendégek előzetes regisztráció és érvényes „belépő teszt” alapján mehetnek majd az éttermekbe, cukrászdákba. Egy asztalnál maximum négy - különböző háztartásból származó - személy ülhet egyszerre, az asztalok között minimum két méter védőtávolság fenntartása szükséges. Belépő tesztnek 48 óránál nem régebbi antigén tesztet, vagy 72 órán belül elvégzett PCR tesztet fogadnak el - írja a GD Consulting.

A kulturális rendezvények esetében új intézmény a digitális önteszt. Az otthon elvégzett gyorsteszt digitális úton való jóváhagyatását követően kapott QR-kód jogosít majd fel a rendezvények látogatáshoz. Itt is szükséges az előzetes regisztráció, a névre szóló ülőhelyek kijelölése, valamint az FFP2 maszkok viselése. Rendezvényeket maximum 100 főig, illetve a létesítmény befogadó-kapacitásának 50 százalékos mértékéig lehet szervezni. Az Ausztria egész területére érvényes éjszakai kijárási korlátozás értelmében a vendéglátóegységek csak reggel 6 és este 20 óra között lehetnek nyitva Vorarlbergben, illetve ezen időszakban lehet csak rendezvényeket tartani.

A korai zárórát az újranyitás örömébe vegyülő ürömnek értékelte a tartományi gazdasági kamara (WKO). Ha az "újraindítási kísérlet" sikerül, akkor további lazítások várhatóak, ehhez azonban nagy önfegyelemre van szükség mindenki részéről – hangsúlyozta Markus Wallner tartományfőnök.


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.