hirdetés
hirdetés

Vezetett séták a Várkert Bazárban

Újjászületett a Világörökségi lista egyik veszélyeztetett magyar műemléke, április 3-án átadták a Várkert Bazárt.

hirdetés

„A megnyitó beszéd az maga az épület” – mondta jogos büszkeséggel Ybl Miklós anno a Várkertbazár átadásakor. Az építész 200. születési évfordulójára időzítették a felújított, átépített és modernizált Várkert Bazár I. ütemének átadását.

L. Simon László kormánybiztos a csütörtöki sajtótájékoztatón kifejtette, hogy nehéz funkciót találni ennek a pompás, a Duna túlsó partján az Országházat ellenpontozó, megkapó szépségű épületkomplexumnak, hiszen feladata eredetileg a díszítés, a védelem és építészeti lezárás volt. A jelenleg kialakított új, vegyes adottságú terek azonban számos lehetőséget kínálnak kulturális rendezvények, kiállítások szervezőinek, és helyet adnak a turizmust kiszolgáló létesítményeknek (étterem, vizesblokk, gépkocsi parkolók).

Azt, hogy hogyan újult meg a Várkert Bazár, korábbi cikkünkben részletesen elolvashatják.

Mobil daruk a Várkert Bazárnál március első napjaiban. Előtérben a Gloriette (Fotó: Várkertbazár.hu)
Mobil daruk a Várkert Bazárnál március első napjaiban. Előtérben a Gloriette (Fotó: Várkertbazár.hu)


Többféleképpen is bejárható az épület

Jövő februárban például az I. Világháború centenáriuma kapcsán nyílik időszaki kiállítás itt a már most megtekinthető három másik kiállítás mellé. Gondoltak az akadálymentesítésre, nemcsak mozgólépcső, hanem több lift is segíti a feljutást a várba. Nyáron adják át a ma még befejezetlen részeket, és kerteket, turista információs pontokat is kialakítanak. A következő három napban a nagyközönség több formában is megtekintheti a még építési szakaszban lévő Várkert Bazárt: egyénileg bejárhatók a kijelölt szabadtéri részek a két oroszlán közötti főlépcsőnél indulva, de vezetett séták is indulnak az Erzsébet lépcsőtől 10 percenként. A Déli palota „A” kapuján belépve három, a legendás épület tervezőjéhez, sorsához és felújításához köthető kiállítás tekinthető meg.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai