Wokkirály, süteményherceg

Kínában már időszámításunk előtt több ezer évvel is ismerték és fogyasztották az egyik legsokoldalúbb fűszernövényt, a gyömbért. Őshazája India nyugati partvidéke, ahonnan sokfelé elterjedt: ma már a világon mindenütt használják, sokan gasztronómiai, mások gyógyászati célokra.

Chan­nung kínai császár jegyezte fel először háromezer évvel Krisztus előtt a húsos, aromás illatú fűszergyökér gyógyító hatását, kiemelve, hogy az „megszünteti a testszagot és összehozza a testet a lélek birodalmával”. A kutatások szerint ebben az időszakban Délkelet-Ázsiában már tudatosan, nagy mennyiségben termesztették.

ELŰZI A HAGYMASZAGOT

A gyömbér gyógyító hatását több kínai írásos emlék is említi. A VI. században fordult elő először, hogy a friss növényről, nem pedig a szárított, őrölt változatról beszéltek. Talán ennek a határozott változásnak köszönhető, hogy a kínai nyelv a mai napig két különböző szóval jelöli azokat. Ázsia egyéb területein, Indiában és Tibetben is komoly irodalma lett a gyömbérnek: míg az előbbi országban vallásos ünnepek előtt alkalmazták, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sért- sék az isteneket, a buddhista gyógyítók egyfajta fiatalító elixír egyik alkotóelemeként keverték az italukba.

KETTŐ AZ EGYBEN

Az arab népekhez Indiából érkezett a gyömbér Dárius király idején, Európába, a Földközi-tenger vidékére a tengeri kereskedőnép, a föníciaiak közvetítésével került. Az antik görögök emésztéstámogató hatását ismerték fel, ezért nagyobb lakomák után a kenyér mellé rágcsálták, később „kettő az egyben” alapon bele is sütötték a gyökérdarabokat a készülő kenyérbe.

SZEXUÁLIS AJZÓSZERNEK IS JÓ

Míg a görögök főképp élettani hatása miatt kedvelték, a Római Birodalomban már fűszernövényként lett népszerű, amellyel szívesen ízesítették boraikat is Az első ismert szakácskönyv szerzőjétől, Apiciustól Gaius Plinius Secundus természettudóson át az orvos Galenusig többen is foglalkoztak a gyömbérrel. Népszerűségére jellemző, hogy a legendás üzleti érzékkel megáldott császárok még importvámot is bevezettek a fűszerre. A IX. században már egész Európában elterjedt (Britanniába például a római légiók vitték magukkal – orvosságként), és csaknem valamennyi helyi gasztronómiában használták. Afrikában is kedvelték, a fekete kontinens férfinépe afrodiziákumként tiszteli. Szenegálban a mai napig apróra tört gyömbérből készített övvel orvosolják az asszonyok, ha férjük szexuális érdeklődése lankadni kezd... Talán hasonló okokból készítettek már ekkoriban Európa középső részén a fiatalasszonyok nagy mennyiségben gyöm- béres kalácsot, süteményt az ifjú férjek számára.

A GYÖMBÉR NEM GYÖKÉR

Magyarországon első ízben „gingiber”-ként említi egy XII. századi kódex, az évszázadok során pedig teljes jogú tagjává vált a Kárpát- medence gasztronómiájának. A középkori konyhákon sültek töltelékeinek fűszerezéséhez, vadhúsokhoz használták jellegzetes ízvilágát, amelyet egy különleges illóolaj és a nevét is adó gingerol biztosít. Sokan nem tudják: a gyömbér – ellentétben a közhiedelemmel, sőt megcáfolva kinézetét és föld alatti termőterületét – nem a növény gyökere, hanem annak megvastagodott föld alatti szára. Konyhai felhasználásához a hatóanyag-tartalma a héja alatt a legerősebb, ezért főzéshez csak a legfelső réteget tanácsos lereszelni.

KEDVELT A GYÖMBÉRSÖR

Napjainkban a világ gyömbérfogyasztása másfél millió tonna. Gasztronómiai alkalmazásában élenjáró az ázsiai konyha, hiszen a szusik, wokban készülő ételek elmaradhatatlan ízesítője. Legfontosabb termőterületei Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában találhatók. Az európai konyhák közül az angolszász országokban a legelterjedtebb, sütemények, kekszek, mézeskalácsok ízesítéséhez is használják. Ezeken a területeken készítettek először gyomornyugtató italt belőle, az úgynevezett „Ingver” sört, ebből tökéletesítették a ma is nagy népszerűségnek örvendő, alkoholmentes gyömbérsört.


Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?