hirdetés

Zene nélkül mit ér a vendégtér?

Sokkal kevesebbet, mint gondolnánk. Ez derült ki azon a sajtómegbeszélésen, amit február 13-án az Artisjus szervezett háttérzene témában, és ez a terület a Horeca-szegmensben is fontos kérdés lehet.

hirdetés

123rf
123rf

2019-ben 36,8 ezer hazai üzlet és vendéglátóhely használt háttérgépzenét vendégei szórakoztatására, cserébe pedig jogdíjat fizetett a zenei alkotóknak. Az összes kifizetett szerzői jogdíj 27 százaléka – 2,5 milliárd forint – származott a háttérgépzenéből. Nem mindegy azonban, hogy mi szól és hogyan, milyen hangerővel például, hívta fel a figyelmet dr. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus szakértője. Majd azt is elmondta, a jól megválasztott háttérzene pozitívan hat az üzlet forgalmára, árbevételére és a munkavállalói elégedettségre is. Februártól a zene tudatosabb használatában segíti a vállalkozókat az Artisjus Zenével jobb! programja, tudtuk meg. 

(Balról jobbra) Szabó Gergely, Németh Lojzi (Bikini, zeneszerző-dalszerző) és dr. Tóth Péter Benjamin
(Balról jobbra) Szabó Gergely, Németh Lojzi (Bikini, zeneszerző-dalszerző) és dr. Tóth Péter Benjamin

Nem mindegy, hogyan

Kutatások szerint a zene 15 százalékkal növelheti a vendéglátóhelyen eltöltött időt, ezáltal 30 százalékkal növeli az impulzív rendelések számát és ezzel a bevételeket. További pozitívum, hogy a jól megválasztott zene hatására a vendégek rövidebbnek érzékelik a vendégtérben várakozással töltött időt. Zenei stílustól függetlenül tempóval is szabályozható az üzletmenet. Ha lassítunk, a vendégek több időt töltenek az étteremben. Ha gyorsítunk, azzal például egy sűrű ebédidőben fel lehet felpörgetni a rendelést és fogyasztást. Az sem mellékes, hogy alkalmazottak is gyorsabbak tempós háttérzenével.

Az alapzaj nem hoz vendéget, de a háttérzene igen

Ez az egyik meghívott beszélgetőtárs, Szabó Gergely véleményeként hangzott el, aki az immár öt egységgel büszkélkedő Bamba Marha burgerező egyik alapító-tulajdonosa. Aki elmondta, náluk az üzletvezetők dolga és felelőssége kiválasztani a megfelelő zenét a vendégtérben, és szerinte annyira számít a sikeres üzletmenethez a megfelelő háttérzene, hogy amikor új üzletet alakítanak ki, számításba veszik, milyen hangtechnikát használnak majd, hová teszik a hangfalakat, hogy ne legyen zavaró, hanem kellemes élményt jelentsen a hozzájuk érkezőknek és a konyhán dolgozóknak egyaránt. Szabó külön felhívta a figyelmet arra, nagyon vendégriasztó hatása lehet, amikor bent, a konyhán nem hallják az ott dolgozók a kinti zenét, emiatt ott mást hallgatnak, és a két zene ütközik a vendégtérben.

Zenével minden jobb

Mostantól a zene tudatosabb használatában segíti az induló vállalkozásokat a szerzői egyesület által indított Zenével jobb! program, hallhattuk az Artisjus szakértőjétől.  Ennek első állomása egy weboldal, ahol a zeneipari szakemberek többek között ötleteket adnak az üzlet zenei stílusának és repertoárjának kialakításához, bemutatják az aktuális zenei trendeket és gyakorlati tippeket kínálnak a zenelejátszó eszközökkel kapcsolatos kérdésekben is. A program célja továbbá az önkormányzati tájékoztatás erősítése országos szinten, hogy a friss vállalkozók már az első lépésnél, első kézből kaphassanak információt a háttérzenével és a szerzői jogdíjak befizetésével kapcsolatban.

 

 

 

 

 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Artisjus)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai