Zöldre vált a maglódi Korzó ételudvara

A maglódi Korzó éttermeiben nem használnak mától egyszer használatos, eldobható műanyag eszközöket, helyüket a 100%-ban növényi alapanyagból készülő, ipari körülmények között lebomló PLA anyagúak veszik át. De valóban megmentőnk a PLA?

A műanyagszennyezés napjaink egyik legjelentősebb környezeti kihívása, ezért az élhetőbb jövő érdekében új, környezetbarát megoldások alkalmazására van szükség. A Ceetrus Hungary Kft. ezt szem előtt tartva Magyarországon az elsők között vezeti be a PLA-technológiát a maglódi Korzó éttermi részlegén, így mostantól az eldobható, egyszer használatos műanyag poharak, tányérok és evőeszközök helyett PLA anyagúakból fogyaszthatók el az ételek. A maglódi ételudvaron bevezetett környezetbarát eszközök 100%-ban növényi alapanyagból modern technológiával, kukoricarostból készülnek. A magyar dizájnú, 100%-ban lebomló műanyag poharak előállításánál 79%-kal kevesebb a szén-dioxid kibocsátás, mint az egyszer használatos műanyag társaikénál. A termékek további előnye, hogy speciális komposztgépekkel akár 24 óra, ipari komposztálás esetén pedig garantáltan 6 hét alatt lebomlanak.

A PLA termékek mellett CPLA, cukornád és papír is szerepel a lecserélt eszközök alapanyagaként. A pohár és evőeszközök PLA és CPLA anyagokból, a tányérok és az elviteles dobozok pedig cukornádból készülnek. A cukornádból készült termékek előnye, hogy lebomlási idejük jóval alacsonyabb, mint a hungarocell anyagúaké, és olyan növényi alapú zsírtaszító belső bevonattal rendelkeznek, amik engedik, hogy az étel lélegezzen.

Az új termékek bevezetése jelentős mennyiségű hulladéktól szabadítja meg a környezetet, amit jól példáz, hogy csak a maglódi Korzóban 28000 darab tányért, 46000 darab evőeszközt és 13700 darab elviteles dobozt használnak fel havonta. A maglódi Korzó ételudvarának mind a 6 éttermében lecserélik az eszközöket, így megtalálhatók lesznek többek között lebomló evőeszközök, cukornádból készült elviteles dobozok és tányérok, lebomló kávés és üdítős poharak, PLA dobozok tetőkkel és komposztálható bevásárlószatyrok is. 

Vad-Horváth Zoltán, a No Plastic.Fantastic-kezdeményezés társalapítója és a Magyar Street Food Egyesület elnöke az esemény sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „Nagyon örülünk, hogy együttműködhetünk a Ceetrus Hungary-vel. Célunk, hogy a Korzó példamutató legyen a vendéglátóegységek számára, és más vállalatokat is ösztönözzünk így a környezettudatos megoldások használatára.”

 A PLA-nak azonban vannak kritikusai is - egyebek között a HUMUSZ Szövetség -, akik arra hivatkoznak, hogy a PLA valóban csak ipari körülmények között bomlik le 6 hét alatt. Ennek a feltételei azonban hazánkban még nem adottak. Hiszen a legtöbb helyen nem gyűjtik külön a PLA hulladékot, hanem az a műanyagszemétben vagy a vegyes kukákban végzi, így a PLA nem bomlik vagy biodegradálódik. A fogyasztókban viszont megvan az az - egyébként hamis - tudat, hogy komoly lépést tettek a környezetért. Az is aggályos, hogy a PLA ipari komposztálása során a visszamaradó anyag széndioxid, és mivel a professzionális komposztáló létesítmények jelenleg nem fogják fel a keletkező gázokat, ez általában belekerül a légkörbe.

 

Forrás: Turizmus Online


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.