Vendég & Hotel Business Klub, Carne di Hall étterem, május 17.

Mivel már mindenki izgatottan várta májusi találkozónkat – aki ismerte korábbról a budai, Duna-parti éttermet azért, aki pedig nem, nekik a szakmai kíváncsiság volt az egyik fő okuk -, azonban azt a kérdést többen is feltették, amikor meghallották, hogy hova készülünk: jó, jó, de miért Carne di Hall a hely neve? Így az egyik jelen lévő tulajdonostól, Halász Andrástól persze mi is rögvest ezt tudakoljuk.

Kiderül, korábban is így hívták az itt üzemelő vendéglátóegységet, ez tehát valamiféle örökség. A cégük címereként szereplő, repülő disznó magyarázata pedig az, hogy állítólag amikor John Steinbeck amerikai írónak azt mondta egy egyetemi tanára, hogy szerinte
akkor válik belőle híres író, ha majd disznók repkednek az égen, ezután szerencsére a fiatal Steinbeck nem adta fel a tervét, és tudjuk, mi lett belőle… Márpedig a Carne di Hall konyháján is hasonló a mottó (innen a párhuzam): „A gasztronómiában nem ismerünk lehetetlent”, vallja Bóné Márk főszakács, aki különben társtulajdonosa is az étteremnek, nemcsak főz a konyhán.

{kapcsolodo_fajlok||align=left|width=208}

Mivel épp az adóbevallások beadásának hajrájában tartjuk találkozónkat, ezért Linczmayer Szilvia, a NAV adószakmai szóvivőjének ideje percre kiszámított, emiatt ő az első előadónk, hogy utána siethessen vissza hivatalába, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalba (ez a NAV, az APEH és a VPOP jogutódja). Kétféle ellenőrzési módról beszél, amelyet kollégái szívesen alkalmaznak a vendéglátás- és szállodaipar területén. Az egyik az operatív ellenőrzés, amikor mindig két álcázott revizor érkezik az adott, vizsgált helyre, és akik főként azt vizsgálják: kapnak-e nyugtát az igénybe vett szolgáltatásról, és be vannak-e jelentve az alkalmazottak? Kiderül, némely mulasztás bírsága akár 1 millió forint is lehet, és ha valahol „visszaesést” tapasztalnak (másodszori ellenőrzéskor sem kapnak számlát az ellenőrök), akkor kötelességük elindítani a teljes körű ellenőrzést az adott cégnél, ami a nagykönyvek tanúsága szerint nem sok jót, és a vizsgáltak esetében jelentős idő- és energiaráfordítást, no meg nem kevés pénzbüntetést jelent. Persze, az sem sétagalopp, ha a NAV a beadott adóbevallás alapján vagyonosodási vizsgálatot, vagyis teljes revíziót rendel el. Például könnyen szemet szúr a hatóságnak, ha valaki minimálbéren tengődik, miközben a Rózsadombon vásárol magának villát. Szerencsére jó tanácsokkal is ellátja a szóvivő a jelenlévőket: például, ha beleesnek egy ellenőrzésbe, az alkalmazott addig nem köteles semmit aláírni, amíg meg nem érkezik a tulajdonos, vagy a cég könyvelője – akik utána átvállalják tőle a procedúrával járó megpróbáltatást. Aztán: a jegyzőkönyvekben rögzített tény, adat nem Szentírás, hozzá észrevétel minden esetben fűzhető. A határozat megfellebbezhető, a jogerős határozat kézhez vételekor pedig még bíróságra lehet vinni az adott ügyet.

Majd a legújabb árnyékolástechnikai megoldásokat mutatja be egymást követően Sulyok Éva, a Rollstar Árnyékolástechnikai Kft. szakértője és Szalma Róbert, a Kapitány Árnyékológyártó Kft. munkatársa. Ollókaros napellenzők a Liszt Ferenc térről, Szentendréről, a Citadelláról (ezt az előadó szomorúságára a hatóságok lebontatták), Ausztriából, Németországból, Svájcból, Angliából. Aztán un. oázis napellenzőkre látunk példákat szállodák ablakainak árnyékolására, majd könyökkaros és csuklókaros napellenzőkre mutatnak példát. Sátras elrendezésű megoldás található a Westendben – bent, és kiderül, jelentős reklámfelületként is funkcionálhat a napvédő.
A napernyők (sajnos) Magyarországon kevésbé divatosak – Olaszországban például nagyon gyakran alkalmazzák, kávézók, éttermek, kisvendéglők árnyékolásának megoldásához. (E témáról még többet is megtudhatnak most lapunk 16. oldalán – a szerk.)

Harmadik alkalommal van velünk a következő előadónk, Csákvári Krisztián, a BCS Hungary Kft. munkatársa. Ő az, aki klubtagjaink részére a bejáratnál olyan különleges badge-et készít egy szempillantás alatt, amely a későbbiek során akár több funkcionális információforrásként is szolgálhat.
Többek közt ennek is elmagyarázza a lényegét prezentációja során. Előadása két részből áll: először az informatív karszalagokat ismerjük meg (ellenőrizhetővé teszik a beléptetést, készpénzmozgás nélküli fizetőeszköz lehet, vendégek felé különleges szolgáltatások eszközeként alkalmazható, adatgyűjtésre jó), majd a nyomtatott kártyák felhasználási területeit mutatja be. Dolgozók azonosítására, törzsvásárlói megoldásra, különböző engedmények adására, reklámhordozónak és több, egyidejű rendezvény esetén azonosító eszköznek is felhasználható.

Májusi találkozónk utolsó témája ma, sajnos, sokkal több hazai kereskedelmi szálláshelyet érint, mint ahogy azt előzetesen gondolnánk. Ugyanis a bankok kezébe kerülő szállodákról, kisebb panziókról tart megdöbbentő adatokkal megtűzdelt tájékoztatót dr. Galla Gábor, a Tourconsult Kft. ügyvezető igazgatója. A sok negatívum és elképesztő számadatok mellett hallunk azért némi pozitív változásról is hírt: például a bankok ma már hajlandók tárgyalni a bajba jutott tulajdonosi körrel a közös felelősségvállalásról (nem úgy, mint régebben, amikor erről hallani sem akartak), sőt, nem ritka, hogy a felhalmozott hiteltömegből is hajlandók valamennyi részt elengedni. Ötven körüli különben hazánkban ma azon szállodák száma, amelyek jelenleg valamely bank (CIB, MKB, Erste, MFB stb) tulajdonaként üzemelnek. Ilyenkor egy üzemeltetőnek adják át a házat, amíg vagy eladják, vagy bezárják - ha úgy látják, hogy számukra nem megfelelő a további nyitva tartás. Ami minden esetben gondként felmerül egy banki tulajdonú háznál: minden kifizetést a bank ellenőriz, új személyzetet nem lehet felvenni és további fejlesztéseket sem engednek, cél csupán a megfelelő szinten történő üzemeltetés.
Ma 850 hazai hotel, kisebb kereskedelmi szálláshely eladó, vagyis az összlétszám – ez 2195 szálláshelyet jelent – negyven százaléka, ilyen-olyan okból eladó! Korábban egy 100-120.000 euróért kialakított szállodai szobát 160-180.000 euróért lehetett eladni, ma ugyanezt 50-60.000 euróért árusítják a tulajdonosok. Biztató jel még, mondja végül a szakértő, ami a berlini befektetési fórumon hangzott el a minap: Kanadában és Észak-Amerikában már fellendülőben a szállodai piac, jelentős a szállodai értékesítés. A szakemberek előrejelzése szerint ez a kedvező változás úgy 3-5 év múlva ér el hozzánk.

Különleges, innovatív gasztronómia

Büféebéd menüsora, á la Carne di Hall:
Hideg ételek: Pejsli wonton tésztában, borjúpastétom, gravlax
Salátavariációk
Meleg ételek: Borjúsült erdei-gomba mártással, kacsacomb, lazac spenótos mangolddal
Köretek: Risotto, epres-mizós káposzta, steakburgonya
Desszert: Csokoládés kocka

A Káli-medence különc borásza megint kitett magáért

Liszkay Mihály az a pincetulajdonos, aki fittyet hányva a Balaton-felvidéki hagyományoknak, elsőként szakított a fehérszőlő világával, és kék szőlőt telepített megérkezése első lépéseként. Azóta kiderült, bátraké a szerencse, hiszen a négy klasszikus kékszőlő-fajta – cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és pinot noir – ültetésével nem számított rosszul: boraival ma már számos hazai és nemzetközi cím és kitüntetés, érem birtokosa. Business Klub találkozónkra az exkluzív ebéd kísérőjeként tökéletesen illettek prémium kategóriás borai: a 2007-es évjáratú cabernet sauvignon-ja, a szintén ez évből származó Pángyéri Szűz cuvée-je, és a most debütáló Pinot Noir Rosé-ja (2011).


Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere

Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere 

Pihenésképpen aztán jóétvággyal nekilátott egy pacalpörköltnek is, majd visszatért a rántott húshoz.
A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket

A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket 

Megfejelik az óránként 5100 forintos minimálbért németországi üzleteikben.
Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.