Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

A Balatonfüred-Csopaki borvidék hagyományosan fehérboros terület, de a Zelna Borászat célja, hogy megmutassa: ezen a területen is készülhetnek kiváló vörösborok.

A Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyen két egyedi vörösbor aranyérmet nyert – mindkét tétel Balatonfüredről, a Zelna Borászattól érkezett. A két egyedi, sorszámozott palackszámú vörösbor a Peregrino és a Peregrina néven aratott rangos szakmai sikert.

Lukács Lilla és Barabás Barna, a Zelna Borászat alapító-tulajdonosai
Lukács Lilla és Barabás Barna, a Zelna Borászat alapító-tulajdonosai
Fotó: Zelna Borászat

A borászat alapítói, Lukács Lilla és Barabás Barna régóta keresték azt a vörösbor-stílust, amely méltó módon képviselheti a pincészetük filozófiáját. Az eredmény két karakteres, nagy érlelési potenciállal rendelkező bor, amelyek most először kerültek megmérettetésre egy nemzetközi borversenyen.

A Peregrina egy 75 százalékban Merlot, 25 százalékbanban Syrah házasítás, amely a 2021-es kiváló évjárat utolsó szüretéből született.

A külön-külön erjesztett és érlelt tételek egyesítése egy gazdag, telt, gyümölcsös bort eredményezett, amelyben a Syrah keleti fűszeres karaktere – szegfűbors, szegfűszeg – tökéletesen kiegészíti a Merlot bársonyos lágyságát. A bor amerikai, francia és magyar hordókban több mint egy évig érlelődött, így extra komplexitást és mélységet kapott.

Ebben a borban van csendes erő, tartás, és az a fajta elegancia, ami nem hivalkodik, mégis megállít. Nőies, határozott, mély. A Peregrina az a bor, ami egy belső utazásra hív, és közben emlékeztet, hogy mi is úton vagyunk.

– mondta Dr. Csiba-Herczeg Ágnes, borszakértő, a Dip.WSET stratégiai tanácsadó.

A két, most díjazott tétel címkemegoldása is különleges
A két, most díjazott tétel címkemegoldása is különleges
Fotó: Zelna Borászat

A Peregrino pedig egy bio, száraz Cabernet Franc, amelyet azonos technológiával készítettek, mint a Peregrinát, de egy évvel később, ugyanazokban a hordókban érlelve. Maszkulin, elegáns és szikár vörösbor, amely a meszes talajból és a hozamkorlátozott szőlőből fakadó koncentráltságot és mélységet hordozza.

Egy újabb kiváló példa, hogy a Cabernet Franc jól érzi magát a honi talajon. Nagy bor, ami egyesíti borsos, grafitos karakterét, a jóleső gyümölcsösséggel.

– tette hozzá Fiath Attila, borszakértő, nemzetközi borakadémikus.

Első nemzetközi megmérettetés – és mindjárt aranyérem: a Peregrino és a Peregrina először a Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyen mutatkoztak be, ahol mindkét bor aranyérmet nyert.

 

 


Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.