Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

A Balatonfüred-Csopaki borvidék hagyományosan fehérboros terület, de a Zelna Borászat célja, hogy megmutassa: ezen a területen is készülhetnek kiváló vörösborok.

A Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyen két egyedi vörösbor aranyérmet nyert – mindkét tétel Balatonfüredről, a Zelna Borászattól érkezett. A két egyedi, sorszámozott palackszámú vörösbor a Peregrino és a Peregrina néven aratott rangos szakmai sikert.

Lukács Lilla és Barabás Barna, a Zelna Borászat alapító-tulajdonosai
Lukács Lilla és Barabás Barna, a Zelna Borászat alapító-tulajdonosai
Fotó: Zelna Borászat

A borászat alapítói, Lukács Lilla és Barabás Barna régóta keresték azt a vörösbor-stílust, amely méltó módon képviselheti a pincészetük filozófiáját. Az eredmény két karakteres, nagy érlelési potenciállal rendelkező bor, amelyek most először kerültek megmérettetésre egy nemzetközi borversenyen.

A Peregrina egy 75 százalékban Merlot, 25 százalékbanban Syrah házasítás, amely a 2021-es kiváló évjárat utolsó szüretéből született.

A külön-külön erjesztett és érlelt tételek egyesítése egy gazdag, telt, gyümölcsös bort eredményezett, amelyben a Syrah keleti fűszeres karaktere – szegfűbors, szegfűszeg – tökéletesen kiegészíti a Merlot bársonyos lágyságát. A bor amerikai, francia és magyar hordókban több mint egy évig érlelődött, így extra komplexitást és mélységet kapott.

Ebben a borban van csendes erő, tartás, és az a fajta elegancia, ami nem hivalkodik, mégis megállít. Nőies, határozott, mély. A Peregrina az a bor, ami egy belső utazásra hív, és közben emlékeztet, hogy mi is úton vagyunk.

– mondta Dr. Csiba-Herczeg Ágnes, borszakértő, a Dip.WSET stratégiai tanácsadó.

A két, most díjazott tétel címkemegoldása is különleges
A két, most díjazott tétel címkemegoldása is különleges
Fotó: Zelna Borászat

A Peregrino pedig egy bio, száraz Cabernet Franc, amelyet azonos technológiával készítettek, mint a Peregrinát, de egy évvel később, ugyanazokban a hordókban érlelve. Maszkulin, elegáns és szikár vörösbor, amely a meszes talajból és a hozamkorlátozott szőlőből fakadó koncentráltságot és mélységet hordozza.

Egy újabb kiváló példa, hogy a Cabernet Franc jól érzi magát a honi talajon. Nagy bor, ami egyesíti borsos, grafitos karakterét, a jóleső gyümölcsösséggel.

– tette hozzá Fiath Attila, borszakértő, nemzetközi borakadémikus.

Első nemzetközi megmérettetés – és mindjárt aranyérem: a Peregrino és a Peregrina először a Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyen mutatkoztak be, ahol mindkét bor aranyérmet nyert.

 

 


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.