Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

A Balatonfüred-Csopaki borvidék hagyományosan fehérboros terület, de a Zelna Borászat célja, hogy megmutassa: ezen a területen is készülhetnek kiváló vörösborok.

A Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyen két egyedi vörösbor aranyérmet nyert – mindkét tétel Balatonfüredről, a Zelna Borászattól érkezett. A két egyedi, sorszámozott palackszámú vörösbor a Peregrino és a Peregrina néven aratott rangos szakmai sikert.

Lukács Lilla és Barabás Barna, a Zelna Borászat alapító-tulajdonosai
Lukács Lilla és Barabás Barna, a Zelna Borászat alapító-tulajdonosai
Fotó: Zelna Borászat

A borászat alapítói, Lukács Lilla és Barabás Barna régóta keresték azt a vörösbor-stílust, amely méltó módon képviselheti a pincészetük filozófiáját. Az eredmény két karakteres, nagy érlelési potenciállal rendelkező bor, amelyek most először kerültek megmérettetésre egy nemzetközi borversenyen.

A Peregrina egy 75 százalékban Merlot, 25 százalékbanban Syrah házasítás, amely a 2021-es kiváló évjárat utolsó szüretéből született.

A külön-külön erjesztett és érlelt tételek egyesítése egy gazdag, telt, gyümölcsös bort eredményezett, amelyben a Syrah keleti fűszeres karaktere – szegfűbors, szegfűszeg – tökéletesen kiegészíti a Merlot bársonyos lágyságát. A bor amerikai, francia és magyar hordókban több mint egy évig érlelődött, így extra komplexitást és mélységet kapott.

Ebben a borban van csendes erő, tartás, és az a fajta elegancia, ami nem hivalkodik, mégis megállít. Nőies, határozott, mély. A Peregrina az a bor, ami egy belső utazásra hív, és közben emlékeztet, hogy mi is úton vagyunk.

– mondta Dr. Csiba-Herczeg Ágnes, borszakértő, a Dip.WSET stratégiai tanácsadó.

A két, most díjazott tétel címkemegoldása is különleges
A két, most díjazott tétel címkemegoldása is különleges
Fotó: Zelna Borászat

A Peregrino pedig egy bio, száraz Cabernet Franc, amelyet azonos technológiával készítettek, mint a Peregrinát, de egy évvel később, ugyanazokban a hordókban érlelve. Maszkulin, elegáns és szikár vörösbor, amely a meszes talajból és a hozamkorlátozott szőlőből fakadó koncentráltságot és mélységet hordozza.

Egy újabb kiváló példa, hogy a Cabernet Franc jól érzi magát a honi talajon. Nagy bor, ami egyesíti borsos, grafitos karakterét, a jóleső gyümölcsösséggel.

– tette hozzá Fiath Attila, borszakértő, nemzetközi borakadémikus.

Első nemzetközi megmérettetés – és mindjárt aranyérem: a Peregrino és a Peregrina először a Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyen mutatkoztak be, ahol mindkét bor aranyérmet nyert.

 

 


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.
A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében

A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében 

A dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyisége jelenleg úgy 1,2 millió tonna.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.