Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

A Balatonfüred-Csopaki borvidék hagyományosan fehérboros terület, de a Zelna Borászat célja, hogy megmutassa: ezen a területen is készülhetnek kiváló vörösborok.

A Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyen két egyedi vörösbor aranyérmet nyert – mindkét tétel Balatonfüredről, a Zelna Borászattól érkezett. A két egyedi, sorszámozott palackszámú vörösbor a Peregrino és a Peregrina néven aratott rangos szakmai sikert.

Lukács Lilla és Barabás Barna, a Zelna Borászat alapító-tulajdonosai
Lukács Lilla és Barabás Barna, a Zelna Borászat alapító-tulajdonosai
Fotó: Zelna Borászat

A borászat alapítói, Lukács Lilla és Barabás Barna régóta keresték azt a vörösbor-stílust, amely méltó módon képviselheti a pincészetük filozófiáját. Az eredmény két karakteres, nagy érlelési potenciállal rendelkező bor, amelyek most először kerültek megmérettetésre egy nemzetközi borversenyen.

A Peregrina egy 75 százalékban Merlot, 25 százalékbanban Syrah házasítás, amely a 2021-es kiváló évjárat utolsó szüretéből született.

A külön-külön erjesztett és érlelt tételek egyesítése egy gazdag, telt, gyümölcsös bort eredményezett, amelyben a Syrah keleti fűszeres karaktere – szegfűbors, szegfűszeg – tökéletesen kiegészíti a Merlot bársonyos lágyságát. A bor amerikai, francia és magyar hordókban több mint egy évig érlelődött, így extra komplexitást és mélységet kapott.

Ebben a borban van csendes erő, tartás, és az a fajta elegancia, ami nem hivalkodik, mégis megállít. Nőies, határozott, mély. A Peregrina az a bor, ami egy belső utazásra hív, és közben emlékeztet, hogy mi is úton vagyunk.

– mondta Dr. Csiba-Herczeg Ágnes, borszakértő, a Dip.WSET stratégiai tanácsadó.

A két, most díjazott tétel címkemegoldása is különleges
A két, most díjazott tétel címkemegoldása is különleges
Fotó: Zelna Borászat

A Peregrino pedig egy bio, száraz Cabernet Franc, amelyet azonos technológiával készítettek, mint a Peregrinát, de egy évvel később, ugyanazokban a hordókban érlelve. Maszkulin, elegáns és szikár vörösbor, amely a meszes talajból és a hozamkorlátozott szőlőből fakadó koncentráltságot és mélységet hordozza.

Egy újabb kiváló példa, hogy a Cabernet Franc jól érzi magát a honi talajon. Nagy bor, ami egyesíti borsos, grafitos karakterét, a jóleső gyümölcsösséggel.

– tette hozzá Fiath Attila, borszakértő, nemzetközi borakadémikus.

Első nemzetközi megmérettetés – és mindjárt aranyérem: a Peregrino és a Peregrina először a Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyen mutatkoztak be, ahol mindkét bor aranyérmet nyert.

 

 


A Botaniq Bár és a Bibo is ott lesz a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott lesz a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.