Aggódik az MSZÉSZ a SZÉP kártya adóterhei miatt

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége aggodalommal fogadta azt a múlt heti hírt, amely szerint a béren kívüli juttatások adóterhelése 2015 január 1-től az eddigi összesen 35,7%-ról 51,17%-ra emelkedne. Ez a Széchenyi Pihenőkártya esetében közel 16 százalékpontos emelkedést jelent. 

Felhívjuk a döntéshozók figyelmét, hogy a Széchenyi Pihenőkártya – amely az elmúlt kormányzati ciklus különösen sikeres gazdaságélinkítő programjának bizonyult a turizmus területén – nagyban hozzájárult a belföldi turisztikai kereslet erősítéséhez. A közel 1 millió kártyatulajdonos a döntően vidéki, hazai tulajdonban levő gyógy- és wellness szállodákat – amelyeknél a vendégkör átlagosan 70%-a belföldi – vette igénybe. Ennek köszönhetően ezekben a hotelekben az utóbbi években lényegesen nőtt a vendégek száma, emelkedett azok kihasználtsága, forgalma, javult gazdálkodási helyzete.

Ezeknek a jelentős állami és EU támogatással épült szállodáknak fenntartható működését veszélyezteti a SZÉP kártya adóterhelésének tervezett emelése, de emellett azzal is számolni kell, hogy a forgalom, a jövedelmezőség várható csökkenése a szállodaiparban, turizmusban foglalkoztatottak számát is negatívan érinti. Ezt igazolja az a minap megismert felmérés, amely szerint a cafeteria-elemek adóterhelésének emelése következtében az érintett munkavállalók csaknem háromnegyede számára átlagosan körülbelül 20%-kal csökkenne a juttatás nettó kerete, illetve a munkáltatók mintegy negyede megszüntetné a béren kívüli juttatásokat.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége javasolja a SZÉP kártya eddigi adóterheinek változatlanul hagyását a döntően kis- és középvállalatok által működtetett hotelek és a munkahelyek védelme érdekében.

Forrás: Vendég & Hotel


 Turizmusmarketing konferencia Pécsett

Turizmusmarketing konferencia Pécsett 

2025. április 11-én rendezik Pécsett a hazai turizmus- szakmai konferenciák zászlóshajójává vált évenkénti turizmusmarketing konferenciát.
Fenntarthatósági jó gyakorlatokról és az osztrák piac jelentőségéről az MSZÉSZ régiós ülésein

Fenntarthatósági jó gyakorlatokról és az osztrák piac jelentőségéről az MSZÉSZ régiós ülésein 

A március 27-28-i régiós üléseken több mint 150 szállodaipari szakember vett részt.
Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány

Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány 

A helyzet azért is aggasztó, mert a két telep a magyar-szlovák határ közelében van.
A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre

A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre 

A fizetés mértéke és a juttatási csomag a legfőbb vonzerő.
Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine

Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine  

Április 8-án Budapest legújabb attrakciója egy egyedülálló időutazásra hív.
Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben

Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben 

Egyéves születésnapját igencsak különleges módon ünnepli a veszprémi Várbörtön Látogatóközpont.
Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál

Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál 

Csaknem harminc rendezvényt kínál a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál.
Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.
Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön

Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön 

Matyó Húsvét Mezőkövesden április 20-21-én.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.