hirdetés

Elveszítettünk valami nagyon fontosat!

Ausztriában idén nyáron megtapasztalhatjuk azt, ami mindennapjainkból gyakran hiányzik: a pillanatot, ami csak a miénk! Fedezzük fel újra a természetet és találjunk vissza önmagunkhoz – Rousseau nyomán! Ezekkel a gondolatokkal indította nyári kampányát bemutató sajtótájékoztatóját Emanuel Lehner-Telic, az Österreich Werbung közép-európai regionális igazgatója, egyben a budapesti iroda vezetője. Az Aria Hotel Budapest High Note Skybar Pavillonjában tartott rendezvényen megismerkedhettünk a környezetpszichológia és az utazás kapcsolatával és inspiráló élményeket hallhattunk az osztrák vendégek bemutatkozása során.

hirdetés

A Bazilika tornya előtt az Aria Hotel tetőteraszán nem csak az ÖW új nyári kampányának üzenetét hallhattuk, de egyúttal megtudtuk, hogy júniustól Pekingben folytatja tovább pályafutását az Österreich Werbung közép-európai regionális igazgatója, az ázsiai régió képviselőjeként. Ezután Dr. Dúll Andreával, az ELTE Gazdaság- és Környezetpszichológiai tanszékének a vezetőjével beszélgetett Horváth-Sarródi Laura, az osztrák turizmusmarketing sajtó és B2B kapcsolatokért felelős marketing munkatársa, hogy miért is jó visszamenni a természetbe, milyen hatással van ez mindennapjainkra.

A mai világot a gyors technológiai fejlődés és a társadalmi változások jellemzik, amelyekkel sokszor nem is tudunk lépést tartani. Az egyre nagyobb teret hódító urbanizáció, a növekvő teljesítménykényszer, a mindig szoros határidők és egyéb stresszfaktorok sokakban a kiszolgáltatottság érzését keltik. Ha meg akarunk felelni a munka és a magánélet újfajta kihívásainak, folyamatosan online kell lennünk. Az ember egy olyan világot alkotott magának, ahol nincsen többé privát szféra és szinte lehetetlen az események nyugodt szemlélése. Így elveszítettünk valami nagyon fontosat: a pillanatot, amely kizárólag a miénk. Csak akkor eszmélhetünk rá valódi jelentőségére, ha újra megtaláljuk.

fotó: Edward Groeger
fotó: Edward Groeger

Miért éppen a természet?

Az ELTE tanszékvezetője, Dr. Dúll Andrea kifejtette, hogy a város ugyan egy bonyolult és megterhelő környezet, ahol nagyon sok inger ér bennünket, a szagoktól, hangoktól kezdve a buszon való rázkódásig és a nagy tömegekig, azonban lehetnek a városi környezetnek pozitív hatásai is, melyek elősegítik a kikapcsolódást. Abban azonban elég különbözőek vagyunk, hogy ezt mennyire értékeljük pozitívnak, ugyanis valahol mindenki elhelyezkedik a várostól iszonyodó un. urbanofóbok és a várost kedvelő urbanofíbok skáláján. Már egy zöldebb városi vagy irodai környezet is pozitívan hat az elménkre, a szakember véleménye szerint azonban minden városlakóra egyaránt jótékony hatással van a megszokott környezetéből való kimozdulás, a természeti környezet. Az épített környezet hatásait, ahol főleg a szándékos figyelem kerül előtérbe a leginkább a spontán figyelmet előnybe részesítő természeti környezet képes kompenzálni.

fotó: Österreich Werbung
fotó: Österreich Werbung

De hogyan regenerálódjunk?

A szakembertől azt is megtudhattuk, hogy a stressztől leheterhelt elme restaurálásához, azaz a mentális működés újjáépítéséhez szükséges utazás élmény már az utazás tervezésekor elkezdődik és az utazást követően is jelen van, amikor visszaemlékezünk élményeinkre. Az ajánlás szerint legjobban akkor járunk, ha legalább 10 napra elutazunk, ugyanis az első pár nap arra megy rá, hogy átütemezzük magunkat, s csak ezt követően hatnak azok a mechanizmusok, melyek az idegrendszer regenerálódásához szükségesek. Ilyenkor kicsit szétesik majd újraépül, valójában átstruktúrálódik a személyiség. Újjászületik az Én, mely nem csupán kikapcsol, de megerősíti önbizalmunkat. A természetbe utazáskor szembesülünk azzal, hogy milyen parányiak vagyunk a természethez képest és a „távollét élmény” mentálisan is eltávolít bennünket a gondoktól. Még sikeresebb ez a folyamat, ha nagy teret adunk a spontaneitásnak, és nem tömjük tele kivitelezhetelen programokkal a napjainkat. A testmozgás ugyancsak segíti ezt a folyamatot, hiszen mozgással más módon fogadjuk be a tájat és más folyamatokat indít el az idegrendszerünkben, mintha csak passzív szemlélői lennénk az eseményeknek.

fotó: Steiermark Tourismus Ikarus
fotó: Steiermark Tourismus Ikarus

Erre az elemi szükségletünkre épít az ÖW #austriantime új nyári kampánya, mely teljesen természetközeli kalandokra invitálja a magyar vendégeket.

Végtelen messzeség, érintetlen természet: madárles a Fertő tónál

A vendégek között üdvözölhettük Burgerland, a legnapsütöttebb osztrák tartomány képviselőjét, Michaela Fischbach -ot (Burgenland Tourismus), aki a Fertő tavi nemzeti park lenyűgöző élővilágára és különleges programjaira hívta fel a figyelmet, mely a madárfigyeléstől kezdve a borászati és gasztronómia élményekig sok mindent ígér. A Fertő tó keleti partja távcső nélkül is sok érdekességet tartogat: a kiterjedt nádas területek, a szikes tavak, az egészen a Hanságig húzódó lápvidék látványa a látogatók horizontját is szélesíti – segít rég elfeledettnek hitt dolgokat felidézni. Bővebb információ: www.nationalpark-neusiedlersee-seewinkel.at/nationalpark

 

fotó: Rupert Kogler
fotó: Rupert Kogler

A Großglocknertől a tengerig: az Alpok–Adria túraútvonal

Az Alpok–Adria útvonal, 43, egyenként is izgalmas szakaszra van osztva. Ezek közül talán a Karintia, Szlovénia és Friuli-Venezia Giulia tartomány közötti természeti táj a leglátványosabb. Ez a túra a kényelmesen teljesíthető erőpróbák közé tartozik, mert az út nagy része nem az alpesi részeken vezet, és túlságosan nagy szintkülönbségeket sem kell leküzdeni. Ráadásul lehetőség van arra is, hogy a csomagunkat az aznap elérendő célállomásra szállíttassuk.

fotó: Franz Gerdl - Kärnten Werbung
fotó: Franz Gerdl - Kärnten Werbung

Karintia tartomány képviselője, Elke Maidic (Kärnten Werbung), a helyiek déli, pozitív életérzésére hívta fel a figyelmet, mely minden apró mozzanatban ott rejlik, a helyiek kiváló vendéglátók. Karintiában 3 ország, 3 kultúra és 3 nyelv találkozik és az összetartozás érzését itt kiemelten élvezik a helyiek. Igazi kuriózum az Aplok-Adria kirándulóútvonalon, ahol bejárhatjuk a „Szerelem útját” is (Sentiero di Amore), melyen sok kapcsolat újjászületett és megerősödött már az évek során, s hogy a legenda valódiságát is lássuk, saját házasságának sikerét hozta fel példaként, ahol minden a Szerelem útján kezdődött. Bővebb információ: www.alpe-adria-trail.com

Salzburg: kulturális fellegvár és rengeteg zöld

Salzburg város képviselője, Andrea Minnich (Tourismus Salzburg) arról mesélt, hogy hogyan lehet élhetővé és élvezhetővé tenni egy várost, hiszen Salzburgban a város 60%-a zöldterület. Nem sok olyan hely létezik, ahol ilyen csodálatos természeti kulissza határozza meg a város arculatát – ráadásul a világhírű kulturális kínálat mellett rengeteg pihenést kínáló helyszín is található a zöldben. Ha ezeket össze is kapcsoljuk, az még vonzóbbá teszi Salzburg városát: jó példa erre a barokk, parkosított kertben található Mirabell-kastély vagy a Hellbrunni kastély, amelyek egyben a kikapcsolódás oázisai.

fotó:Tourismus Salzburg
fotó:Tourismus Salzburg

Számos látnivaló, köztük XI századi erődítmény, a Modern Művészetek múzeuma, s az UNESCO Világörökséghez tartózó Óváros panorámája mellett a város képviselője bemutatta a jólétet, szerencsét és boldogságot jelképező salzburgi fűszercsokrot is, mellyel a helyiek még a téli hónapokban is az irodákba és az otthonokba varázsolják a természetet. Kóstolót kaphattunk az eredeti kézzel készített, tartósítószer és adalékmentes (és nagyon finom!) Mozart-golyóból is, melyet a híres Fürst manufaktúra készít, ezzel is a természetességet, a helyi alapanyagok használatát és a kézművességet hangsúlyozva. Bővebb információ: www.salzburg.info/de/sehenswertes/natur_in_der_stadt_salzburg

fotó: Tourismus Salzburg
fotó: Tourismus Salzburg

Szőlőtőkék szegélyezte utakon: biciklitúra Stájerország bortermő vidékén

Szedlák Péter, az Österreich Werbung budapesti irodájának munkatársa mesélt saját stájerországi élményeiről, mivel betegség miatt a tartomány képviselője nem tudott részt venni a rendezvényen.

Stájerország déli részén, Európa egyik legszebb szőlőtermő vidékén a kerékpáros túrák során sem maradnak ki az élvezetek – hiszen a kitűnő borokat meg is kell kóstolni! Mozgás a szabadban, újdonságok felfedezése, rengeteg élvezetes pillanat, és sok-sok idő: ha ez az összeállítás ígéretesen cseng, a következő szabadságot érdemes Stájerország bortermelő vidékén tölteni, mégpedig kerékpárral. Dél- és Kelet-Stájerországban nem csupán a lágyan hullámzó domboldalakon vezető, romantikus borutak csábítanak, hanem a kis történelmi városkák, a számtalan ínycsiklandozó finomság, és persze a stájer vendégszeretet is, amely végigkísér utunkon. Ilyenkor természetesen a helybéli specialitásokat is meg kell kóstolni: a tökmagolajjal készített tűzbabsaláta például felejthetetlen! Kelet-Stájerországban aztán egy egész napra leszállva a nyeregből, valamelyik termálfürdő kellemesen meleg medencéjében adhatjuk át magunkat a testet-lelket felüdítő pihenésnek. Bővebb információ: www.steiermark.com/de/urlaub/bewegen-und-natur/rad-und-bike/weinland-radtour

fotó: Steiermark Tourismus Hummer
fotó: Steiermark Tourismus Hummer

Jutalmunk a pillanat, mely csak a miénk!

A természetben sikerül a külső hatásoktól való függést, amely a belső egyensúlyunkból kibillentett, magunk mögött hagyni és ismét harmóniába kerülni a környezet természetes ritmusával és ezáltal visszatalálni saját tempónkhoz. Ausztria valódi, érintetlen természettel várja a látogatókat, amelyet az erdők mélyén, a virágzó alpesi mezőkön, a kristálytiszta tavaknál, a napfényben szikrázó hófödte hegycsúcsokon tapasztalhatunk meg. A Pannon-síkságtól az alpesi hegyvidékig a természet csodái feledtetik velünk a hétköznapokat, megajándékozva a pillanattal, amely csak a miénk. Aki tehát szeretné átélni ezt a természetközeli élményt most nem kell messzire mennie. Már indulhatunk is! Hogy hova? Vissza a természetbe! Bővebb információ: www.austria.info/hu

 

Ördög Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Vendég&Hotel Online, ÖW)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Készül-e korlátozásokra a 4. hullám kapcsán?

Kiadónk társoldalai