Mi történt a Fővárosi Turisztikai Kerekasztalnál 2018-ban?

Mi történt a Fővárosi Turisztikai Kerekasztalnál 2018-ban? 

Év végi értékelőt és az év utolsó Fővárosi Turisztikai Kerekasztalát tartotta a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ (BFTK) a Buddha Bar Hotelben.
Megnyílt Budapest vízi kapuja

Megnyílt Budapest vízi kapuja 

Új információs iroda várja múlt hét péntektől a turistákat a Bálna épületének földszintjén. Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, valamint Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője szeptember 21-én ünnepélyesen megnyitották a Bálna Budapestinfo Point irodát, mely a BFTK információs irodahálózatának hetedik irodája is egyben.
Egy finom kimchi-t?

Egy finom kimchi-t? 

Koreai fermentált ételek és a híres ősi onggi kerámiák történetét mutatja be a Koreai Kulturális Központ most nyitott kiállítása, mely szeptember 4-től október 31-ig ingyenesen látogatható a Csörsz utcai központban.
„Káprázatos rendezvénytér nyílik Budapesten”

„Káprázatos rendezvénytér nyílik Budapesten” 

Fővárosi Turisztikai Kerekasztal ülésén Dr. Gyorgyevics Benedek a Városliget Zrt. vezérigazgatója számolt be a fejlesztések idei állapotáról. A prezentáció szerint minden idők legnagyobb kulturális, turisztikai és tájépítészeti fejlesztésének lehetünk tanúi. Ezek nyomán a park jelenlegi 4-4,5 milliós látogatószáma akár 2 millióval növekedhet. A szakma végig hallgatta, de amikor megtudta, hogy hol kellene a turistabuszoknak parkolni...
MUISZ vacsora sok újdonsággal

MUISZ vacsora sok újdonsággal 

Égető témák kerültek napirendre a több mint száz résztvevőt számláló MUISZ vacsorán hétfőn, a Vigadó VígVarjú éttermében. 

Már 25 éve vár a szakma egy kongresszusi központra 

Már 25 éve vár a szakma egy kongresszusi központra, hangzott el a Budapesti Corvinus Egyetem szakmai konferenciáján csütörtökön, mely még a konferenciát követően is beszédtéma volt a résztvevők között. A Turizmusfejlesztések gazdaságélénkítő hatásáról tartott konferenciát a szervező, a BCE MMI Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont, ahol az állami szféra előadásain keresztül megismerhettük a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia legfontosabb elemeit, de a vállalkozói réteg és a szakmai szervezetek éppúgy elmondhatták mit várnak el a turizmus állami irányításától. A konferencián bemutatkozott a Gazdálkodástudományi Kar új turisztikai fejlesztés menedzser képzése is, mely februárban indul és célja a témában felkészült szakemberek képzése.
Kóstoltad már Budapest utcáit eső után?

Kóstoltad már Budapest utcáit eső után? 

Nemrégiben egy olyan igazi időutazásba csöppentem, ahol ősi elfeledett kultúrákat idéztünk meg vendéglátóinkkal, de felfedeztük Budapest utcáinak eső utáni vagy a hallhatatlanság ízét. Mindezt - bármennyire is hihetetlen - koktélokon keresztül.
Csilingel a villamos az y generációs hotelben

Csilingel a villamos az y generációs hotelben 

Színes villamosok, babzsák fotelek, kényelmes függőszékek, otthonos légkört idéző családi asztal, becsületkasszás önkiszolgáló bár a recepción, ’cool’ hangulat ugyanakkor meglepő nyugalom a Palotanegyed közepén. Leginkább ezekkel a szavakkal jellemezhetjük a pár napja nyitott nyolcadik kerületi *** superior minősítésű The Three Corners Hotels Annát. 
Prágába most egy vonatjegy áráért repülhet

Prágába most egy vonatjegy áráért repülhet 

Az AVIAREPS Magyarország által szervezett „Around the World” hagyományteremtő turisztikai roadshow-n több mint húsz belföldi és nemzetközi turisztikai cég mutatta be kínálatát a kiutaztató utazási irodáknak.

A horvátokat érdekli a magyar gyógyturizmus 

Mintegy 60 horvát turisztikai szakember; megyei idegenforgalmi közösségi igazgató, a turisztikai szakma más jeles képviselője, illetve néhány ismert horvát újságíró látogatott Magyarországra ezekben a napokban. A túra célja, melynek során a szakemberek Hévízre, Sárvárra és Budapestre látogattak el, a magyar gyógy- és egészségturizmus (spa; wellness, fürdőkultúra) lehetőségeinek és eredményeinek feltérképezése.

Meglepő éttermek, sokkoló élmények 

A 21. század elejéig az éttermek többnyire az étkezés céljait szolgálták, és bár voltak köztük elegáns, drága éttermek korábban is, ezek az éttermek sem igazán akartak másnak látszani, mint amik voltak. Egy kocsma pusztán egy kocsma volt, egy étterem pedig egy étterem, minden különösebb trükk nélkül. A posztmodern korban azonban már semmi sem az, aminek látszik.

Tökéletes napkezdés a Damniczki cukiban 

Télen - nyáron mindig találni valami különlegeset a Damniczki cukiban. Most kipróbáltuk a tökéletes francia reggelit is.

Lehet ezt másképp is, nem csak remegve az iskolapadban 

A Budapesti Gazdasági Egyetem ProGasztro Klubját Hegedűs Péter 11. alkalommal szervezte meg. A rendezvényt már a kezdetektől fogva élénk érdeklődés kísérte az iskola hallgatói körében. Persze ma már a klub korábbi meghívott szakemberei is klubtagokká váltak a mindig izgalmas új témáknak és a színes előadóknak köszönhetően.

Budapestet most úgy mutatják be, ahogy még soha 

A Corinthia Hotel Budapest bemutatta a Portraits of Budapest 360 fokos kisfilmeket, melyben Budapest híres művészlakói szemével láthatjuk a várost. Nem is akárhogyan!

Tito, Trump, az emberhal és a hajdinára hajazó hotel 

Az idei év slágere lehet honfitársaink körében Szlovénia. Hogy miért? Mert az aktív kikapcsolódást egyre többen keresik, ez az a hely ahol kerékpározhatunk, raftingolhatunk, hegyet vagy kanyont mászhatunk, közben élvezhetjük az ország remek gasztronómiáját egy olyan természeti és kultúrkörnyezetben, melyet bármely európai szomszédunk megirigyelhetne. Egy sajtóút élményeit olvashatja, sok hasznos tippel.

Azonnal letölthető receptek az Air Canada Rouge-tól és a Budapest Airport-tól 

A járatbővítés bejelentése kapcsán a Budapest Airport és az Air Canada Rouge bulifőzést rendezett partnereinek a Gastropolis főzőiskolában, ahol egy komplett kanadai vacsorát készítettek a meghívott szakemberek. A találkozó így egy könnyed ráhangolódás volt a május 20-tól sűrűbben üzemelő kanadai járatokra. A rendezvényen jelent volt Jean-Christophe Hérault, az Air Canada németországi igazgatója és Stanislav Fajkus is, az Air Canada Rouge sales menedzsere (GSA) valamint Saly Sándor, a Budapest Airport . szenior járatfejlesztési menedzsere.

Visszatér és májustól járatot sűrít az Air Canada Rouge 

A járatbővítés bejelentése kapcsán a Budapest Airport és az Air Canada Rouge bulifőzést rendezett partnereinek a Gastropolis főzőiskolában, ahol egy komplett kanadai vacsorát készítettek a meghívott szakemberek. A találkozó így egy könnyed ráhangolódás volt a május 20-tól sűrűbben üzemelő kanadai járatokra. A rendezvényen jelent volt Jean-Christophe Hérault, az Air Canada németországi igazgatója és Stanislav Fajkus is, az Air Canada Rouge sales menedzsere (GSA) valamint Saly Sándor, a Budapest Airport szenior járatfejlesztési menedzsere.

Aranykulcsosok találkoztak a Corvinban 

Ismét találkoztak az Aranykulcs Egyesület tagjai, ezúttal a Corvin Hotel-ben. A szakmai tapasztalatcsere és előadások mellett okleveleket is adott át a szervezet nevében Ungár Tamás elnök rendszeres média partnereinek, így a Vendég&Hotel-nek is.

Könyvtárhotel az új trend 

A posztmodern gondolkodás ma már nem kíméli a turizmust sem, hiszen egyre gyakrabban találjuk olyan világban magunkat, ahol nem léteznek szabályok, gyakorlatilag bármi lehetséges és elképzelhető.

Mi az igazság Zsidaiék báziskonyhája ügyében? 

Nemrégiben a Zsidai Gasztronómiai Csoport élelmiszerbiztonsági ellenőrzése nagy vihart kavart a sajtóban. Ezt követően megírtuk, hogy a HVG cikkének tartalmi állításait a csoport tényekkel utasította vissza. Most mi is megnéztük, milyen a központi termelőüzem.

A bulgurban nincs glutén és hasonló marhaságok 

Az allergén anyagok jelölése a csomagolt és nem előrecsomagolt élelmiszereken ma már nemcsak előírás, hanem saját üzleti érdek is – emelte ki Niklai Ákos, az MSZÉSZ elnöke, egyben az Allergiát és intoleranciát okozó anyagok a vendéglátásban konferencia védnöke, melyet a BGE Vendéglátás Intézeti Tanszéke szervezett.

Indul a thai szezon! 

Az AVIAREPS iroda, amely több légitársaság magyarországi képviseletét is ellátja, a múlt héten a kiutaztató irodák és a sajtó részére mintegy 40 fős study tourt szervezett az EVA Airrel, a Marriott-tal és a Thai Turisztikai Hivatallal közösen annak érdekében, hogy a szakemberek megismerkedjenek az EVA Air legújabb, Bécsből Bangkokba heti 4 alkalommal induló Boeing 777 típusú gépével, Thaiföld sokoldalú turisztikai kínálatával, valamint két bécsi Marriott szállodával, a Imperial Riding School Renaissance Vienna Hotel és a Courtyard Wien Schönbrunn - Marriott szállodákkal.

A régió eladásában lát fantáziát a Marriott 

Szakmai találkozót, roadshowt szervezett a Marriott hazai MICE partnerei részére, melyen a varsói, bécsi, bucharesti és prágai szállodái is bemutatkoztak. Az üzleti ebéden a szállodák sales managerei mutatták be szállodáikat és az új trendeket. A kötetlen beszélgetésen a szakma legfontosabb képviselő és a szállodák sales vezetői megvitathatták hogyan fejleszthető a régió és hogyan tudják közös munkával növelni a csoportok számát és az országok közötti turisztikai forgalmat

Azért jöttem ide, hogy nagy borokat csináljak 

Új cikksorozatunk első részében a Jekl családi pincészetet mutattuk be. Ezúttal a nagyharsányi Koch pincészet (VinArt) van fókuszban.

Éljen a Pinot Noir! 

Új sorozatunkban nem csak személyes tapasztalatainkat osztjuk meg, de tippeket is adunk, melyik bor mellé mi illik. Először Két villányi pincészethez látogattunk.

Gulyásleves reszelt citromhéjjal? 

Izgalmas kötete jelent meg az Ízek városa sorozatnak, mely ezúttal Bécs gasztronómiáját mutatja be a régi és az új bécsi konyha több mint 100 autentikus recepjével. Füreder Balázs szerző, Csapó Katalin lektor, Milkovich Eszter (Holnap Kiadó), Török Róbert (igazgatóhelyettes MKVM) október 12-én egy beszélgetés keretében mutatták be az új könyvet.

Lesz-e olyan vizsgáztató, aki érti ezt az új nyelvet? 

Megjelent és már rendelhető az első átfogó konyhtechnológiai kézikönyv a francia La cuisine professionnelle magyar változata, a Magyar Gasztronómiai Egyesület kiadásában, a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával. A sok évtizedes hiányt pótló alapmű magyar címe: A főzés tudománya

A Borfesztiválon saját tortával rukkolt elő a St Andrea borászat 

A Borfesztivál első napján, kivételesen ragyogó nyár végi napsütésben igazi gasztro felfedezőtúra részesei lehettünk. A St Andrea pincészet üde borokkal és a hozzá komponált tökéletes fogásokkal várt bennünket. Egyúttal megkóstoltuk a borászat saját tortáját is.

Vagány hely nyílt a nyolckerben 

A Krak’n Town Steampunk Saloon, Budapest új gasztro-negyedében, a Rákóczi tér közelében nyílt meg.

Surliće, a horvát nudli 

Ahelyett, hogy zsúfolásig telepakolnánk az autót otthon készített és vásárolt ételekkel, inkább kóstoljuk meg Horvátországban a helyi finomságokat. Júniusi isztriai és Krk szigeti túránk alkalmával megismerkedhettünk a helyi gasztronómiával, amely minőségi, mindenütt, még a legeldugottabb helyeken is ízletes ételeket kínál, ráadásul megfizethető.

Horvátországban is hódít a glamping 

Panorámamosogató kilátással az Adriára, a sátor előtt saját terasz fabútorokkal, gyerekeknek élménycentrum – a kempingezés új dimenzióját ismerhette meg munkatársunk a szezon előtt Horvátországban.

10 hasznos tipp Horvátországba utazóknak 

A nagy kánikulában ki ne gondolt volna már egy horvátországi kiruccanásra? Isztria és Krk sziget nincs is olyan messze, akár pár napra is érdemes lemennünk az Adriára, hogy lehűtsük magunkat a tenger sós vizében. Ahhoz azonban, hogy felhőtlenül élvezzük a kikapcsolódást, érdemes egy pár dologra felkészülni.

Šurlice, a horvát nudli 

Június elején a Valamar csoport szervezésében egy különleges kempingjáró túrán vehettünk részt a közeli Isztriában és a Krk szigeten, ahol egy óriási beruházás eredményeként felújított kempingek mellett megismerkedtünk a helyi gasztronómiával is, mely megdöbbentő fejlődésen ment át az utóbbi években.

Kempingezz és glampingezz felsőfokon! 

A horvát Valamar csoport felismerve a kempingturizmusban rejlő óriási fejlődési lehetőséget, egy nagyobb beruházással létesítményeit felújította és egy sikeres modellt hozott létre. Két, magyarok által is igen kedvelt és közeli desztinációban, Isztrián és Krk szigeten meg is néztük, kipróbáltuk a megújult kempingeket, szezon előtt első kézből.

Turisztika a social mediában 

A Vendég&Hotel májusi Business Klubján a Google átfogó turisztikai kutatásának eredményei mellett Kecskés Viktória, a social média tartalmi trendjeiről, az új kihívásokról tartott előadásában kifejtette, hogy a turizmusban azért is fontos a csatornatervezés, mert ezen a területen a tartalmak más ágazatokéhoz képest sokkal nagyobb nagy hatásfokkal hirdethetők.

Nem a név és a brand, hanem a szolgáltatás számít! 

Óriási szakmai várakozást követően Boros Botond, a Google Magyarország marketingvezetője ismertette a hozzánk érkező turistákról készített átfogó Google kutatás eredményeit. A Google öt országra kiterjedő, nemrégiben befejezett, exkluzív, máshol még nem elérhető turisztikai kutatására a Business Klubnak helyszínt adó Hotel Nemzeti Budapest MGallery by Sofitelben derült fény. A kutatás számos meglepő eredményt hozott.

Közép-Európa turisztikai központjává vált Budapest 

Az MSZÉSZ rendkívüli közgyűlésén dr. Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztos ismertette a kormányzat turizmussal kapcsolatos elképzeléseit, dr. Niklai Ákos elnök pedig a Szállodaszövetség munkájának értékelését követően megfogalmazta a stratégiai célokat.

A Nespresso is beszáll a HORECA piacra 

A Nespresso forradalmian új, kifejezetten a HORECA szektor számára fejlesztett profi kávékészülékét mutatta be hétfőn a Callas étteremben. Az Aguil barista kávégép speciális kávépárnákkal működik, rendkívül gyors és könnyű a használata, többféle barista minőségű kávé elkészítésére alkalmas és még tisztítani sem kell.

Elveszítettünk valami nagyon fontosat! 

Ausztriában idén nyáron megtapasztalhatjuk azt, ami mindennapjainkból gyakran hiányzik: a pillanatot, ami csak a miénk! Fedezzük fel újra a természetet és találjunk vissza önmagunkhoz – Rousseau nyomán! Ezekkel a gondolatokkal indította nyári kampányát bemutató sajtótájékoztatóját Emanuel Lehner-Telic, az Österreich Werbung közép-európai regionális igazgatója, egyben a budapesti iroda vezetője. Az Aria Hotel Budapest High Note Skybar Pavillonjában tartott rendezvényen megismerkedhettünk a környezetpszichológia és az utazás kapcsolatával és inspiráló élményeket hallhattunk az osztrák vendégek bemutatkozása során.

Luxus közel és távol 

Luxus közel és távol

Miért lóg ruhaszárító csipeszen a mangalicasonka? 

Miért lóg ruhaszárító csipeszen a mangalicasonka?

Hazai partnereket keres a Karisma Hotels 

Színes prezentációval mutatkozott be a Karisma Hotels & Resorts a hazai utazási szakmának a Hotel Moments Budapestben. A szállodacsoport kelet-közép európai roadshowján Dorota Korzepa értékesítési és marketingigazgató, Darija Stojković értékesítési menedzser és Vladimir Dumić marketingmenedzser mutatta be a szállodákat a szakmai résztvevőknek.

A ruhaszárító kötélre akasztott mangalica esete 

Pénteken a Larus Étterem és Rendezvényközpontban került megrendezésre az első Magyar Sonkafalat Verseny, melyek alkotásai nemcsak ízükben, de a látványban is felülmúltak mindent. A győztes Palágyi Eszter, a Costes étterem séfje lett. A Magyar Konyha gasztromagazin által rendezett versenyen olyan sztárséfek indultak, mint Bíró Lajos, a Bock Bisztró, Ruprecht László, a SVÉT és Jahni László, a Kistücsök étterem színeiben. A rendezvény egyúttal az 1991-ben elkezdett spanyol-magyar mangalicasonka-gyártási program 25. évfordulójának ünneplése volt, melyen a mangalicasonkákat gyártó spanyol cég vezérigazgatója, Juan Vicente Olmos Llorente és magyar partnere, Tóth Péter elevenítette fel a mangalica megmentésének kalandos történetét.

Görögország lehet az idei szezon egyik nyertese 

A televíziós híradások alapján azt gondolhatnánk, hogy Görögországot elárasztották a menekültek. A valóság ezzel szemben az, hogy néhány kisebb szigetet és az Igumeni határátkelő környékét leszámítva a turista sehol nem találkozik migránsokkal. Van viszont homokos tengerpart, napsütés, elképesztő történelmi kincsestár és igazi görög vendégszeretet.

Az olajfát választották a sós víz helyett 

A finomhomokos, tiszta tengerpart, az apró, romantikus szigetek, az illatos vadon növő fűszernövények, a narancs- és olajfaligetek varázslatos díszletei rengeteg felfedezetlen látnivalót rejtenek a Peloponnészoszi-félszigeten.

Görögország lehet az idei szezon egyik nyertese 

A televíziós híradások alapján azt gondolhatnánk, hogy Görögországot elárasztották a menekültek. A valóság ezzel szemben az, hogy néhány kisebb szigetet és az Idomeni határátkelő környékét leszámítva a turista sehol nem lát migránsokat. Van viszont homokos tengerpart, napsütés, elképesztő történelmi kincsestár és igazi görög vendégszeretet.

Ez egy olyan vállalkozás, mint a Bauhaus! 

A Mecsek Zöldút Egyesület elnökségi tagja, dr. Németh Ibolya az Utazás kiállításon rávilágított arra, hogy míg több hegységünket jól ismeri a magyar közönség, a Mecsek ebből sajnos kimarad.

Egészségturizmus, a jövő biznisze 

Egészségturisztikai konferenciát szervezett a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara az Utazás kiállításon, március 4-én pénteken, ahol egészségügyi, turisztikai és oktatási szakemberek mondták el véleményüket és jelölték ki a fejlesztendő területeket.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!