hirdetés

Az étel hangja javíthat az ízén?

Egy új tanulmány most bebizonyítja, milyen fontos szereppel is bír az ételek hangja, amikor beléjük harapunk, írja a Time.

hirdetés

Az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológia-professzora, Charles Spence szerint a hang is fontos tényező az ételek frissességéről alkotott benyomásunk kialakításában.

Spence szerint a hang az állag indikátora, amivel igen sokat megtudhatunk az általunk elfogyasztandó ételek minőségéről.

Képzeljünk csak magunk elé az üdítőitalokhoz, chipsekhez, krumplipüréhez és gyümölcsökhöz hasonló élelmiszereket. Mindegyiknek megvan a saját jellegzetes hangja, amikor beléjük harapunk.

A tanulmány arra kíván rámutatni, hogy az ételek által keltett hanghatások igen erősen befolyásolják, hogy milyen finomnak érzünk egy ételt. Gondoljunk csak bele, mennyivel is jobb egy hangosan ropogós almába, mintsem a pürésen szottyos társába mélyesztenünk bele fogainkat.

Elmondhatjuk tehát, hogy az ízek érzékelésénél több érzékszervünket igénybe vesszük, és Spence szerint a folyamatban a hangok jelentőségét idáig méltatlanul elhanyagoltuk.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai