Bajban a csokoládégyártók

Pedig  évente több mint 7 millió tonna csokoládé fogy el világszerte.

A kakaóból készült édesség pedig így az évek során egy 124 milliárd eurós iparággá duzzadt, számol be a tényekről a euronews.com portál.

 

A világon évente ötmillió tonna csokoládét állítanak elő - ennek 70 százaléka a nyugat-afrikai Elefántcsontpartról, illetve Ghánából származik. Bár a csokoládé után kapkodnak a vásárlók, a befektetők gyakran óvatosabbak. Az ok az, hogy a kakaó ára ingadozik, ezért kockázatos a tét.

Elefántcsontparton az időjárással kapcsolatos problémák miatt csökkent a kínálat, a kereslet viszont jelentősen megélénkült.” A kakaó jelenleg nagyon kedvelt a befektetők körében.

Eközben emberi jogi aktivisták komoly nyomást helyeznek a nagyvállalatokra, tisztességes kereskedelmet követelve, a fogyasztók közül is egyre többen igénylik az etikusan szüretelt kakaóból készült csokoládét. Ráadásul az ipart a világjárvány és a klímaváltozás is komoly kihívások elé állítja. 

A termelő országok problémái közé tartozik, ha túl nagy a szárazság vagy a meleg, azt a kakaó nagyon megsínyli. Réadásul ez a növény nem terem meg mindenhol. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Forrás: Euronews


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.