hirdetés

Bajban a csokoládégyártók

Pedig  évente több mint 7 millió tonna csokoládé fogy el világszerte.

hirdetés

A kakaóból készült édesség pedig így az évek során egy 124 milliárd eurós iparággá duzzadt, számol be a tényekről a euronews.com portál.

pixabay.com
pixabay.com
 

A világon évente ötmillió tonna csokoládét állítanak elő - ennek 70 százaléka a nyugat-afrikai Elefántcsontpartról, illetve Ghánából származik. Bár a csokoládé után kapkodnak a vásárlók, a befektetők gyakran óvatosabbak. Az ok az, hogy a kakaó ára ingadozik, ezért kockázatos a tét.

Elefántcsontparton az időjárással kapcsolatos problémák miatt csökkent a kínálat, a kereslet viszont jelentősen megélénkült.” A kakaó jelenleg nagyon kedvelt a befektetők körében.

Eközben emberi jogi aktivisták komoly nyomást helyeznek a nagyvállalatokra, tisztességes kereskedelmet követelve, a fogyasztók közül is egyre többen igénylik az etikusan szüretelt kakaóból készült csokoládét. Ráadásul az ipart a világjárvány és a klímaváltozás is komoly kihívások elé állítja. 

A termelő országok problémái közé tartozik, ha túl nagy a szárazság vagy a meleg, azt a kakaó nagyon megsínyli. Réadásul ez a növény nem terem meg mindenhol. 

A teljes cikk ITT olvasható.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei év hátralévő részét?

Kiadónk társoldalai