Betörnek az újhullámos gasztronómiába a különleges ízvilágú paradicsomok

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta paradicsom projektjének két idei nagykövete, a Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége díj tavalyi győztese, Farkas Richárd (Pajta Bisztró) és az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila füge) is csatlakozott a Séfek a Fenntartható Fejlődésért Kiáltványhoz.

Diadalmenetben hódítják meg a gasztrovilágot az ÖMKi génbankból kiszabadított, különleges ízvilágú paradicsom tájfajtái, amelyek egy új, fenntartható szellemiség elterjedésének is utat nyitottak a hazai gasztronómiában. A tájfajták két éve a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás, tavaly pedig az ország egyik legnépszerűbb gasztrobloggere, Havas Dóra konyhájában bizonyítottak – a Lila Füge brand alapítója az ÖMKi tájfajta paradicsomok nagykövete is lett. Az idén a Dining Guide Év Étterme Fenntarthatósági Díjjal is elismert őrségi Pajta Bisztró séfje, Farkas Richárd negyven palánta örökbefogadásával vállalta az ÖMKi tájfajta paradicsomok nagykövete címet.

A 2020-as szüret megkoronázásaként a két nagykövet az ÖMKi felkérésére közösen mutatta be a különböző öko tájfajtákban rejlő egyedi gasztronómiai lehetőségeket, és az ÖMKi ajánlására Magyarországon elsőként csatlakoztak egy úttörő nemzetközi kezdeményezéshez. A Séfek a Fenntartható Fejlődésért Kiáltvány séfek összefogásán keresztül – itthon a Felelős Gasztrohős Alapítvány koordinálásában – egy fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítését szorgalmazza világszerte. „Minden tájfajta más ízvilággal, kibontakoztatható lehetőséggel kecsegtet. Jusson el minél többekhez az ismeret! A fenntartható szemlélet melletti elköteleződés nem csak jövőbe mutató: segít újra felfedezni elfelejtett gasztronómiai kincseinket” – indokolta csatlakozását Farkas Richárd. „Nagyanyáink pontosan tudták, bizonyos hazai zöldség- és gyümölcsfajták mire alkalmasak. Fontos újra magunkévá tenni ezt a tudást, hiszen minden kiváló fogás kulcsa a jól megválasztott, minőségi alapanyag” – tette hozzá Havas Dóra.

A nagy sikerre való tekintettel az ÖMKi 2021 tavaszán az idei mennyiség két és félszeresét, összesen 20 000 tájfajta paradicsom palántát juttat el forgalmazókon és átvételi pontokon keresztül az érdeklődőkhöz.

Forrás: Store insider


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.