Borászat: jó befektetés vagy inkább szerelem?

A borászat továbbra is tipikusan az a vállalkozás, amelyet szerelemből hoz létre az ember. A befektetés megtérülési ideje ugyanis minimum 8-10 év, és folyamatosan számolni kell olyan váratlan külső tényezőkkel, amelyek negatívan befolyásolhatják az adott év termelését, így például a szőlőtermés minősége, a jogszabályi vagy a piaci környezet változásai – mondta el Báró Twickel György, a Twickel Szőlőbirtok tulajdonosa a szüreti időszak lezárása kapcsán. 

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A bor, mint befektetés már régóta jelen van a történelemben, ez az a vállalkozás, amelyet szerelemből hoz létre az ember, mivel számos olyan külső tényező van, amelyre nem lehet felkészülni, és negatívan befolyásolhatja a cég működését. Így például a szőlő alapanyag általános piaci ára, adó jogszabályok és piaci környezet esetleges változása, az alap-, segéd- és csomagolóanyag áremelkedések, a logisztikai költségek alakulása (üzemanyag áremelkedés, útdíj stb.), a kintlévőség kezelés, egy-egy termék be- vagy kikerülése adott hálózat kínálatába, nem várt költségek (pl. karbantartás) vagy a szőlőtermés hozama, minősége, mely utóbbiak még nem is feltétlenül az adott évet befolyásolják.

Ahhoz, hogy egy sikeres borászatot felépítsünk, szükségünk van egy adott hektárnyi területre, és szakszerű szőlőtelepítésre. Egy család megélhetéséhez szükséges szőlőterület nagysága sok mindentől függhet, de szekszárdi viszonylatban körülbelül 5-10 hektár területen 40-80 tonna szőlő adhat 300-600 hl bort, ami már elegendő fedezetet nyújthat egy kis családi borászat számára.

Ha már befektetésként tekint valaki a borra és minőségi borászatot szeretne működtetni, nagyobb területen, például 100 hektáron kezdi meg a szőlőtelepítést, szüksége lesz szőlőfeldolgozóra, tároló tartályokra, gépekre, berendezésekre és négy év türelemre, míg a szüretelésig eljut. A minőségi borászat figyel a szőlőfajtákra, a hozamkorlátozásra, továbbá a megelőzésre is: az anyagkezelésre a szőlő beltartalmi értékeinek megóvása miatt. A vállalkozás csak a 4. évben jut el egy bizonyos megtérülési fázisba, amikor a szűztermést le lehet szüretelni, és feldolgozni. Természetesen az eladásig még számolni kell munkabérrel, alap-, segéd- és csomagolóanyaggal, a barrique hordó költségeivel, a szállítási, a kereskedelmi forgalomba kerülési és adott esetben marketing, reklám költségekkel. A befektetett összeg így egy 100 hektáron gazdálkodó vállalkozás esetében akár 1-1,2 milliárd forintra is rúghat, 20 évvel kalkulálva ez 60 millió forint befektetést jelent egy évben.

Az idei termés mennyisége a Twickel Szőlőbirtokon is kielégítő volt, köszönhetően a jókor, jó helyen történt esőzésnek, csapadéknak. A 1993 óta működő Twickel Szőlőbirtok idén árbevétel növekedéssel kalkulál. A 200 hektáron működő vállalkozás átlagosan 1000-1200 tonna szőlőt és 6000-8000 hl bort termel egy évben. Bár borai külföldön is keresettek, exportál Németországba, Ausztriába, Svédországba, Belgiumba, Kínába, Honkongba is, ez bevételeinek csak 20 százalékát teszi ki. A cég továbbra is inkább növekvő hazai értékesítéssel szeretné biztosítani, hogy a vezető magyar borászatok között tartsák számon.

 


Bővül a Singapore Airlines gasztronómiai kínálata

Bővül a Singapore Airlines gasztronómiai kínálata 

A SIA több mint 200 új előételt, főételt és desszertet fejlesztett ki a fedélzeti étkezések bővítésének érdekében.
Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot!

Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot! 

A frekventáltabb helyeken 600-650 Ft körül várható egy gombóc fagylalt ára
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
Jön az év első borfesztiválja

Jön az év első borfesztiválja 

Tökéletes közösségi élmény, tökéletes borokkal, tökéletes hangulatban - Április 6-án ismét Winelovers Grand!
Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié

Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié 

Hallás- és látássérültek kapnak mostantól kiemelkedő figyelmet a Gundel étteremben.
Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein

Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein 

Közel 40 borászattal, mind a 6 magyar borrégió képviselteti magát az idei ProWein borszakmai rendezvényen Düsseldorfban.
Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül

Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül 

Ha a méhek eltűnnének a bolygónkról, nem lenne, ami megtermékenyítené a következő növényeket, gyümölcsöket.
Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha

Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha 

Nem könnyű megszerezni egy Michelin-csillagot, de megőrizni talán még annál is nagyobb kihívás.
A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon

A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon 

Több mint 100 kiállítóval, köztük 35 étteremmel és 7 cukrászdával várják a közönséget május 24. és 26. között a Millenárison.
Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről

Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről 

Különleges húsvéti meglepetéssel készül az ország legmagasabb pontján frissen megnyílt Virtu étterem séfje, Lendvai Levente.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.