Darált mákot hívtak vissza a Spar polcairól

Gyártója szerint nem jelent egészségügyi kockázatot az üzletekből visszahívott darált mák elfogyasztása, a termékben ugyanis határérték alatti mennyiségben találhatók nem engedélyezett növényvédő szer maradványok. 

A Gilan Trading által gyártott darált mákot (14.03.2021 minőségmegőrzési idejű, LOT: L01) a Spar december 19-én vette le a polcairól hatósági kötelezésre hivatkozva. Az áruházlánc honlapján közölte, hogy a terméket visszahozatal esetén visszavásárolja, a vételárát visszatéríti. 

 A Gilan Trading hétfői közleményében hangsúlyozza, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által kifogásolt 200 grammos Kalifa darált mák elfogyasztása nem jelenthet egészségügyi kockázatot. A gyártó közleményében kifejtette: a visszahívás oka az volt, hogy a Nébih ellenőrzésekor a vizsgált zacskóban a mák növénykultúrában nem engedélyezett növényvédő szer maradványt talált. A szermaradvány mennyisége azonban - szögezték le, egészségügyi határérték alatt volt.
 A Gilan Trading ismertette: a mák beszállítójával, a magyar termelővel évtizedes szakmai kapcsolatban állnak. A termelő permetezési naplójában nem szerepelt a kifogásolt szer,  azt állításuk szerint nem is használják. A szermaradvány feltehetőleg egy szomszédos kultúra (például gabona, amelynél ez a szer engedélyezett) permetezése során kerülhetett a mákba. A talált mennyiség a gyártó szerint ezért is volt alacsony, bőven a megszabott egészségügyi határérték alatt - mutattak rá.
 A  Gilan Trading állítása szerint a mákot korábban akkreditált laboratóriumban vizsgáltatta be, és az úgynevezett peszticid vizsgálat nem mutatott ki a szóban forgó szerre mérhető mennyiséget, ezért a szakvélemény szerint forgalomképesnek nyilvánították. Erről a dokumentációt a gyártó a hatóságnak el is juttatta, jelezték.
    

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.