Eljött a vadak ideje

Fenntartható fehérjeforrás, alacsony zsírtartalom, magas ásványianyag tartalom, ráadásul garantáltan antibiotikum és hormonmentes alapanyag – ez mind jellemző a vadhúsra.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarországon nagyjából 800 tonnát értékesítenek belőle évente, a hazai vadhúsfogyasztás jelenleg mindössze 30-40 dekagramm/fő/év, míg sertésből több, mint 30 kilogrammot is fogyasztunk átlagosan évente. Az ünnepek közeledtével mindenki szeretné különleges ételekkel elkápráztatni szeretteit a családi asztalnál, érdemes ilyenkor vadhúst választani, amelyhez segítség lehet a Vadkonya prémium hazai vadhúsból készült ételekhez tartozó tanácsai.

 

Hogyan fűszerezzük a vadhúst? 

Füstölt tengeri sópehely - A sózás és ízesítés egészen új dimenzióját tárja elénk a füstölt tengeri sópehely, amit tálalás előtt vagy tálaláskor közvetlenül, meleg ételen érdemes alkalmazni a roppanós, kellemes ízű, enyhén füstös végeredményért. A grillezett vadhús (gerinc, bélszín és comb steak) igazi barátja, használjuk, amikor grillezést követően néhány percig még pihentetjük a húsokat.

Tört feketebors - Az őrölt borshoz mérten a tört feketebors közel sem csak az erősségről szól. A speciális őrlésű, prémium minőségű fekete borsot bármilyen vad BBQ és Grill fűszerkeverék összeállításához, és bármilyen vadétel alap ízesítéséhez is ajánljuk.

Őrölt csemege fűszerpaprika - A magyaros ételek és ízek kedvelőinek a repertoárjából nem hiányozhat az őrölt csemege fűszerpaprika. Vérbeli hazai termék, mely kimagasló minőséget és egyedülálló aromavilágot kínál, sőt színezőértéke is rendkívül magas. A prémium minőségű kézzel válogatott őrölt fűszerpaprika nem hiányozhat, amikor vadas bográcsgulyás vagy pörköltes ételt készül.

Kakukkfű -  A kellemes illatú, aromás, kámforos ízű kakukkfű jól illik a vadételekhez. Élettani hatását tekintve étvágygerjesztő és gyomorjavító. Felhasználásakor jól harmonizál olyan fűszerekkel, mint a majoránna, rozmaring, babérlevél és zsálya. 

Rozmaring - A rozmaringnak aromás, gyantás, enyhén kesernyés íze van, fantasztikus illóolajokat enged ki főzés közben. Élettani hatását tekintve frissítő, ideg- és gyomorerősítő. Vadételek készítésénél hasznos összetevő pácoláshoz, de illik mártásokba és frissen vagy szárítva a főzés közben az ételhez adva. 

Borókabogyó - A borókabogyót már hosszú ideje használják a népi gyógyászatban és a gasztronómiában egyaránt. A fanyar, kesernyés termést szárítva vagy frissen fűszerként használjuk, kiválóan illik a vadhúsokhoz. Íze melengető, kissé édeskés, gyantás, fás jegyekre emlékeztető. Jól harmonizál a fokhagymával és az aromás fűszernövényekkel, mint a majoránna és a rozmaring. Pácolásnál és különösen a pörköltek ízesítésekor használatos, de erős karakteres íze miatt 6-8 szemnél ne használjunk többet. 

A vadgasztronómia további kedvelt fűszernövényei: petrezselyem, majoranna, babérlevél, tárkony, zsálya, medvehagyma, borsikafű, koriander, lestyán.

Hogyan készítsük elő? 

Hirtelen sütés: A hús sütését érdemes magas hőfokon kezdeni és kialakítani a vadhús felszínén pörzsanyagot. A magas hőmérséklet hatására kialakuló kéreg segítségével illatosabb és ízletesebb lesz a végeredmény. A húsnak ilyenkor a forró felülettel érintkezve “sercegnie” kell, ettől ne ijedjünk meg. Fontos, hogy a sütőlapot, serpenyőt előre melegítsük fel és egyszerre ne helyezzünk bele túl nagy mennyiségű húst, mert ez lehűtheti a felületet.

Olajos pácolás: Hosszabb-rövidebb időn keresztül történő olajos pácolással is előkészíthetjük a vadhúst sütés előtt. A fűszerekkel együtt történő vadhús érlelés egy újabb színfoltot, érdekes karaktert visz az ételbe. A vadhúsoknak sok esetben előnyös az olajos pácolás, tovább puhulhatnak és a fűszerek ízei átjárják a rostokat. A marinádhoz sokféle fűszert használhatunk, például: bors, fokhagyma, kakukkfű, lestyán, borókabogyó, babérlevél. 

Darált hús: Vadhúsból is érdemes darált húst készíteni. Vadhús daráláshoz leginkább gulyáshús ajánlott, a megfelelő zsírtartalmuk miatt. Rengeteg ételbe választhatunk vadhúst a szokásos sertés vagy marhahús helyett. Ragukhoz, rakott és töltött ételekhez kiválóan passzol a friss darált vadhús. A daráláshoz tökéletesen megfelel a tárcsás daráló, a konyhai robotgép vagy késes daráló is. A frissen darált vadhúst ajánlott rövid időn belül felhasználni. Minimum 10 percig 80 fokos vagy magasabb hőkezelést igényel.

Forrás: Vadkonyha


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.