Eljött a vadak ideje

Fenntartható fehérjeforrás, alacsony zsírtartalom, magas ásványianyag tartalom, ráadásul garantáltan antibiotikum és hormonmentes alapanyag – ez mind jellemző a vadhúsra.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarországon nagyjából 800 tonnát értékesítenek belőle évente, a hazai vadhúsfogyasztás jelenleg mindössze 30-40 dekagramm/fő/év, míg sertésből több, mint 30 kilogrammot is fogyasztunk átlagosan évente. Az ünnepek közeledtével mindenki szeretné különleges ételekkel elkápráztatni szeretteit a családi asztalnál, érdemes ilyenkor vadhúst választani, amelyhez segítség lehet a Vadkonya prémium hazai vadhúsból készült ételekhez tartozó tanácsai.

 

Hogyan fűszerezzük a vadhúst? 

Füstölt tengeri sópehely - A sózás és ízesítés egészen új dimenzióját tárja elénk a füstölt tengeri sópehely, amit tálalás előtt vagy tálaláskor közvetlenül, meleg ételen érdemes alkalmazni a roppanós, kellemes ízű, enyhén füstös végeredményért. A grillezett vadhús (gerinc, bélszín és comb steak) igazi barátja, használjuk, amikor grillezést követően néhány percig még pihentetjük a húsokat.

Tört feketebors - Az őrölt borshoz mérten a tört feketebors közel sem csak az erősségről szól. A speciális őrlésű, prémium minőségű fekete borsot bármilyen vad BBQ és Grill fűszerkeverék összeállításához, és bármilyen vadétel alap ízesítéséhez is ajánljuk.

Őrölt csemege fűszerpaprika - A magyaros ételek és ízek kedvelőinek a repertoárjából nem hiányozhat az őrölt csemege fűszerpaprika. Vérbeli hazai termék, mely kimagasló minőséget és egyedülálló aromavilágot kínál, sőt színezőértéke is rendkívül magas. A prémium minőségű kézzel válogatott őrölt fűszerpaprika nem hiányozhat, amikor vadas bográcsgulyás vagy pörköltes ételt készül.

Kakukkfű -  A kellemes illatú, aromás, kámforos ízű kakukkfű jól illik a vadételekhez. Élettani hatását tekintve étvágygerjesztő és gyomorjavító. Felhasználásakor jól harmonizál olyan fűszerekkel, mint a majoránna, rozmaring, babérlevél és zsálya. 

Rozmaring - A rozmaringnak aromás, gyantás, enyhén kesernyés íze van, fantasztikus illóolajokat enged ki főzés közben. Élettani hatását tekintve frissítő, ideg- és gyomorerősítő. Vadételek készítésénél hasznos összetevő pácoláshoz, de illik mártásokba és frissen vagy szárítva a főzés közben az ételhez adva. 

Borókabogyó - A borókabogyót már hosszú ideje használják a népi gyógyászatban és a gasztronómiában egyaránt. A fanyar, kesernyés termést szárítva vagy frissen fűszerként használjuk, kiválóan illik a vadhúsokhoz. Íze melengető, kissé édeskés, gyantás, fás jegyekre emlékeztető. Jól harmonizál a fokhagymával és az aromás fűszernövényekkel, mint a majoránna és a rozmaring. Pácolásnál és különösen a pörköltek ízesítésekor használatos, de erős karakteres íze miatt 6-8 szemnél ne használjunk többet. 

A vadgasztronómia további kedvelt fűszernövényei: petrezselyem, majoranna, babérlevél, tárkony, zsálya, medvehagyma, borsikafű, koriander, lestyán.

Hogyan készítsük elő? 

Hirtelen sütés: A hús sütését érdemes magas hőfokon kezdeni és kialakítani a vadhús felszínén pörzsanyagot. A magas hőmérséklet hatására kialakuló kéreg segítségével illatosabb és ízletesebb lesz a végeredmény. A húsnak ilyenkor a forró felülettel érintkezve “sercegnie” kell, ettől ne ijedjünk meg. Fontos, hogy a sütőlapot, serpenyőt előre melegítsük fel és egyszerre ne helyezzünk bele túl nagy mennyiségű húst, mert ez lehűtheti a felületet.

Olajos pácolás: Hosszabb-rövidebb időn keresztül történő olajos pácolással is előkészíthetjük a vadhúst sütés előtt. A fűszerekkel együtt történő vadhús érlelés egy újabb színfoltot, érdekes karaktert visz az ételbe. A vadhúsoknak sok esetben előnyös az olajos pácolás, tovább puhulhatnak és a fűszerek ízei átjárják a rostokat. A marinádhoz sokféle fűszert használhatunk, például: bors, fokhagyma, kakukkfű, lestyán, borókabogyó, babérlevél. 

Darált hús: Vadhúsból is érdemes darált húst készíteni. Vadhús daráláshoz leginkább gulyáshús ajánlott, a megfelelő zsírtartalmuk miatt. Rengeteg ételbe választhatunk vadhúst a szokásos sertés vagy marhahús helyett. Ragukhoz, rakott és töltött ételekhez kiválóan passzol a friss darált vadhús. A daráláshoz tökéletesen megfelel a tárcsás daráló, a konyhai robotgép vagy késes daráló is. A frissen darált vadhúst ajánlott rövid időn belül felhasználni. Minimum 10 percig 80 fokos vagy magasabb hőkezelést igényel.

Forrás: Vadkonyha


Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot!

Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot! 

A frekventáltabb helyeken 600-650 Ft körül várható egy gombóc fagylalt ára
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
Jön az év első borfesztiválja

Jön az év első borfesztiválja 

Tökéletes közösségi élmény, tökéletes borokkal, tökéletes hangulatban - Április 6-án ismét Winelovers Grand!
Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié

Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié 

Hallás- és látássérültek kapnak mostantól kiemelkedő figyelmet a Gundel étteremben.
Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein

Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein 

Közel 40 borászattal, mind a 6 magyar borrégió képviselteti magát az idei ProWein borszakmai rendezvényen Düsseldorfban.
Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül

Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül 

Ha a méhek eltűnnének a bolygónkról, nem lenne, ami megtermékenyítené a következő növényeket, gyümölcsöket.
Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha

Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha 

Nem könnyű megszerezni egy Michelin-csillagot, de megőrizni talán még annál is nagyobb kihívás.
A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon

A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon 

Több mint 100 kiállítóval, köztük 35 étteremmel és 7 cukrászdával várják a közönséget május 24. és 26. között a Millenárison.
Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről

Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről 

Különleges húsvéti meglepetéssel készül az ország legmagasabb pontján frissen megnyílt Virtu étterem séfje, Lendvai Levente.
A magyar Bocuse-csapat két hét múlva az európai döntőn főz

A magyar Bocuse-csapat két hét múlva az európai döntőn főz 

A budapesti SIRHA kiállítás METRO standján meséltek a sajtó képviselőinek, hogyan készülnek a két hét múlva kezdődő európai válogatóra.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.