Ételkiszállítás drónnal: a svédek megcsinálták

Egy Aerit nevű cég hajtotta végre Svédország első kereskedelmi célú, látótávolságon túli (BVLOS) drónos ételkiszállítását. A cég Halland megye önkormányzatával együttműködésben, egy Nimbi nevű repülő szerkezettel hajtotta végre a műveletet.

Tylösand tengerpartja közelében egy Hygge elnevezésű kávézó mellől vett repülőrajtot a küldetés. A Nimbinek egy lepényféleséget kellett kézbesítenie a megrendelő részére. Amikor a küldeményt hozzáerősítették, a drón már lebegett.

A szerkezet ezt követően felszállt az égbe, és végül önvezető módon navigált el a 2,7 kilométerrel arrébb nyugvó desztinációhoz. Amikor a célt elérte, a drón a szállítmányát a földre eresztette.

„A sebességet, a fenntarthatóságot, az akadálymentességet és természetesen azt a bizonyos »menőségi faktort« is beleértve az autonóm repülő drónok számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos utolsó mérföldes megoldásokhoz képest – mondta Alexander Perrien, az Aerit vezérigazgatója. – Halland megyével és a Transportstyrelsennel szorosan együttműködünk annak érdekében, hogy a mai fuvar egy hosszú távú kapcsolatnak csak a kezdőpontja legyen, és a drónos kiszállítás térnyerését Svédországban és az egész EU-ban is lehetővé tegyük.

A Nimbire keresztelt, akkumulátorral működő drónok hasznosteher-kapacitása 4 kilogramm. A szerkezetek automata csörlőrendszere a csomagok gördülékeny felvételét és eleresztését járulékos infrastruktúra alkalmazása nélkül is lehetővé teszi.

Az Aerit a drónos kiszállítást üzemszerűen csak 2022-ben fogja elindítani, és a szolgáltatás első lépésben kizárólag Svédország meghatározott helyszínein válik elérhetővé.

Forrás: Store insider


Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrés-stop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrés-stop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.
Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet

Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet 

Budapesten a felnőttek is szavalhatnak.
Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?

Honnan érkezhetett Magyarországra a száj- és körömfájás járvány?  

Ami nemcsak a hazai marhahús állományt, hanem a magyarországi sertéstartókat is súlyosan érintheti.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.