Hatvanöt borászat az idei Debreceni Bor- és Jazznapokon

Hat borrégió, huszonkét borvidék hatvanöt borászata, illetve negyven zenei formáció mutatkozik be az idei Debreceni Bor- és Jazznapokon, amelyet augusztus 4-7. között rendeznek meg a nagyerdei Békás-tó partján - jelentették be a szervezők a helyszínen sajtótájékoztatón csütörtökön.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere emlékeztetett rá, hogy a jazznapok Magyarország legrégebbi jazzfesztiválja, első alkalommal 1972-ben rendezték meg Debrecenben, s néhány év alatt kelet-európai zenei találkozóvá vált. A cívisváros fontosnak tarja a minőségi magyar borkultúra népszerűsítését, ennek jegyében nem csupán fesztiválokat rendeznek, hanem minden évben megválasztják a város borait, és egyre intenzívebb az együttműködés Debrecen és a város egykori szőlőskertjének tekintett Érmellék között - ecsetelte az alpolgármester.

A jazz és a bor tökéletes párosítás, megismételhetetlen élményt nyújt majd a Békás-tóhoz látogatóknak - vélekedett Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. A Debreceni Bor- és Jazznapok azért is különleges, és abban tér el az ország hasonló tematikájú eseményeitől, mert a három zenei színpadon ott lesz a jazz műfajban alkotó hazai zenészek és zenekarok élvonala: fiatal, kísérletező jazzisták, és tapasztalt, ismert jazzmesterek közel negyven formációban zenélnek majd a Nagyerdőben - fűzte hozzá.

Mészáros Réka elmondta azt is, hogy az idei év mottója - Ez ütős lesz! - egyszerre utal a zenei felhozatalra, és az idei év tematikájára, az ütőhangszerek világára. Utóbbit négy dobos - Szumper Ádám Ákos, Richter Ambrus, Szendőfi Péter és Baló István neve fémjelzi. Hozzátette: a fesztivált nappal a zöld erdő öleli körül, éjjel pedig Az Alice csodaországban színes, lombos fáit megidéző fények és sokezernyi izzó világítja meg. A legkisebbeket gyereksarok várja, a nagyobbakat mini golffal kecsegtetik a fesztivál idején a debreceni Nagyerdőben - hangzott el a tájékoztatón.

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.